Дитина не хоче вчитися

Як зацікавити, чим мотивувати підлітка вчитися? Це запитання часто постає перед багатьма батьками, в яких діти досягли віку тринадцяти – шістнадцяти років. Підлітки стають некерованими й непередбачуваними, часом виявляють невмотивовану агресію. Ми часто не можемо зрозуміти, що з ними відбувається та як слід реагувати на раптове небажання виконувати свої шкільні обов’язки.


Джерело проблеми

Головна відмінність молодої людини, яка тільки готується вступити в самостійне життя, від дорослого полягає в тому, що вона до всього ставиться надзвичайно серйозно. Фізіологічні зміни, що відбуваються в організмі, підліток сприймає як щось надприродне. Деякі психологічні труднощі в цей період життя можуть викликати в нього справжній напад паніки.

Агресія служить своєрідним способом захисту молодої людини від «недружнього» зовнішнього світу. Важливим моментом у цей час стає питання про те, як зацікавити підлітка навчанням. Психологія юнаків така, що вони всі поради старших розглядають і оцінюють з точки зору власного нестійкого внутрішнього світу. Сприймаючи будь-яку проблему крізь призму своїх уявлень про те, як влаштоване життя, вони нерідко страждають від зайвої вразливості.

Довірливе спілкування

Це перше завдання, на вирішення якого повинні спрямувати свої зусилля батьки, якщо помітили істотне зниження успішності. Замисліться над тим, чим викликана така зміна в поведінці вашого сина або дочки. Треба в першу чергу думати не про те, як змусити підлітка вчитися, а звернути увагу на його настрій, з яким він сідає виконувати домашнє завдання. Пам’ятайте, що уроки в школі можуть бути неймовірно нудними, не треба вимагати від дитини, щоб вона вчилася тільки на «добре» і «відмінно». Зрештою, оцінки нічого не вирішують у житті. Важливі самі знання і вміння їх застосовувати.

Довірливе спілкування між батьками та дітьми починається в той момент, коли вони відмовляються від потреби звинувачувати одне одного в чому-небудь. Діліться зі своїм сином або дочкою власними тривогами, думками, почуттями. Не слід думати, що підліток настільки егоїстичний, що не в змозі звернути увагу на емоції близьких. Розповідайте дитині про те, що відбулося за день, тоді й у неї виникне потреба поділитися з вами наболілим.

Організація місця для занять

Багатьом дітям не вистачає особистого простору в сім’ї. Індивідуальні межі повинні бути в кожної людини. Тільки в цьому випадку вона буде почуватися комфортно і вільно. Якщо дитина позбавлена можливості усамітнення у власній кімнаті і постійно змушена взаємодіяти з домочадцями, що вештаються туди-сюди, це стомлює всіх. Син або дочка можуть зробитися дратівливими. Тут не може і йтися про те, як змусити підлітка вчитися.

Правильна організація місця для занять – це необхідна умова для успішного навчання. Ви побачите, що дитина стане більш дисциплінованою, якщо буде знати, що в неї вдома є окремий куточок для приготування уроків. Нерідкі випадки, коли юнаки та дівчата в старших класах починали глибше опановувати предмети тільки тому, що в них були в квартирі відповідні умови.

Iндивідуальність

Ваша дитина ледача, сором’язлива або, навпаки, надзвичайно активна? Якою б вона не була, не намагайтеся тиснути на неї своїми вимогами щодо навчального процесу. Навчання в школі –
завдання непросте, результат залежить від багатьох чинників. Не слід думати про те, як змусити підлітка добре вчитися в школі, якщо ви не цікавитеся його внутрішнім станом. Звертайте увагу, в першу чергу, на виховання індивідуальності. Повірте, дитина буде вам за це неймовірно вдячна. Не потрібно дивитися на власних дітей, як на людей, які зобов’язані виправдовувати ваші очікування.

Практика показує, що чим більше надій ви покладаєте на власне чадо, тим менше в нього залишається шансів дійсно реалізувати їх. Розвиток індивідуальності починається з усвідомлення того, що дитина сама по собі є великою цінністю. Як змусити підлітка вчитися? Просто не заважайте йому бути самим собою, розкривати власний внутрішній світ.

Своєчасна похвала

Щоб вас безперервно не турбувало питання про те, як мотивувати підлітка вчитися, здобувати знання в школі, краще більше хваліть власне чадо. Ви здивуєтеся тому, як дитина почне розквітати просто у вас на очах. Такий підхід допоможе сформувати в неї адекватну самооцінку і досягти в майбутньому великих перемог.

Мотиваційна бесіда

Іноді робити певні кроки стосовно дитини та її успішності все-таки необхідно. Як зацікавити дитину-підлітка навчанням? У тому випадку, коли він всіляко відкидає процес здобуття нових знань, слід запастися терпінням. Поясніть, чому так важливо мати в житті гарну престижну освіту, що може дати вміння засвоювати потрібну інформацію.

Розставити пріоритети

Проблема в навчанні багатьох дітей полягає в тому, що в них відсутній навик чіткого розподілу навантаження. Прийшовши після школи додому, вони відразу насамперед сідають за комп’ютер. Не всі вміють вчасно відволіктися та переключитися на виконання домашніх завдань. Допоможіть підлітку розставити пріоритети. Дівчинка або хлопчик у 13 – 16 років мають вже досить розвинену свідомість і волю для того, щоб зуміти себе організувати. Поясніть, чому спочатку необхідно виконувати найскладніші завдання: голова ще свіжа, легко засвоювати матеріал. Нехай у добі знайдеться час і для спілкування з друзями, походам у кіно, а не тільки нескінченного просиджування за підручниками. Коли день розписаний по годинах, він сам здивується тому, що стане більше встигати, а оцінки тим часом стануть значно кращими.

Позитивний настрій

У будь-якому випадку важливо зберігати бадьорість духу й оптимізм. Дитина повинна засвоїти, що нерозв’язних проблем не існує. На власному прикладі продемонструйте, що труднощі можна подолати, якщо братися за їх вирішення з посмішкою. Позитивний настрій сприяє підвищенню концентрації уваги, вдумливому вивченню навчального матеріалу.

Таким способом ви знайдете безліч варіантів, як змусити підлітка вчитися. Поради батькам, викладені в цій статті, спрямовані в першу чергу на встановлення особистого контакту, формування взаєморозуміння між дорослим і дитиною


Сільвія РОГУТ.

Фото: https://www.pexels.com/ru-ru/photo/5211447/