Новини коротко

Зростання захворюваності на ГРВI
Згідно з даними Республіканського центру гігієни та епідеміології, ситуація щодо захворюваності верхніх дихальних шляхів оцінюється як неблагополучна. За період з 9 по 15 січня зареєстровано 3 905 випадків інфікування, зокрема
1 535 дітей віком до 14 років. Госпіталізовано 290 осіб, з них 110 – пацієнти до 14 років.
Зафіксовано 29 випадків грипу. Переважає вікова група 15 – 29 років (19 осіб). Зареєстровано один летальний результат від грипу.


Вакцинація від грипу триває
МОЗ нагадує: епідеміологічна ситуація в республіці залишається стійко несприятливою. Відомство підготувало й поширило для населення пам’ятки з профілактики та правил поведінки у разі прояву симптомів хвороби.
Медики рекомендують не нехтувати вакцинацією від грипу, оскільки це доступна й ефективна міра захисту. У всіх територіальних лікувально-профілактичних установах республіки є в наявності необхідна вакцина.
За останніми даними, в Придністров’ї на сьогодні вакциновано проти грипу 21 304 особи, використано 79,5 % доз вакцини.


Режим надзвичайного стану в економіці
Уперше його запровадили 21 жовтня 2022 року через скорочення на третину постачання природного газу до ПМР.
Прес-служба Верховної Ради повідомляє, що за пропозицією Президента Вадима Красносельського надзвичайний стан в економіці продовжено до 1 березня 2023 року. Таке рішення ухвалила Верховна Рада на першому надзвичайному пленарному засіданні цього року.
Головна причина – недосягнення нормалізації економічної ситуації, викликаної скороченням подачі обсягів газу в республіку. На думку фахівців, для нормального функціонування економіки необхідно близько 100 млн м3 природного газу на місяць.

За словами міністра економічного розвитку ПМР Сергія Оболоника, на сьогодні «…будь-яких істотних змін у забезпеченні Придністров’я енергоресурсом не відбулося». Ми одержуємо газ, що надходить у Придністров’я і Молдову, в обсязі 5,7 млн м3 на добу. Проте його недостатньо для повноцінного функціонування нашої економіки, промисловості та здійснення експорту електроенергії до Молдови. «У нас є всі підстави вважати, що ця ситуація збережеться в лютому, березні й, можливо, навіть по завершенні опалювального сезону. Є серйозні підстави вважати, що можливостей збільшити обсяг перекачування газу немає», – зазначив Сергій Оболоник.


Підсумки конкурсу за участю педагогів
Міністерство просвіти з 5 по 23 грудня 2022 року провело республіканський конкурс «Щаслива мить моєї педагогічної професії». У ньому взяли участь 36 молодих учителів організацій освіти. Члени журі відзначили високу якість виконання і художню цінність представлених робіт.
Переможцями конкурсу стали:
1. Соколова Діана Едуардівна, вчитель фізичної культури МОЗ «Тираспольська середня школа № 7» («Найбільше щастя –щастя маленьких перемог») – 1 місце.
2. Гребенщикова Ганна Юріївна, вчитель початкових класів МОЗ «Тираспольська гуманітарно-математична гімназія» («Тут немає чужих, тут кожен свій, і один за одного ми горою!») – 2 місце.
3. Саєвська Дарина Сергіївна, вчитель біології МОЗ «Катеринівська загальноосвітня середня школа ім. О. С. Пушкіна» («Так тримати!») – 3 місце.

Спеціальний сертифікат буде вручений Сільвії Іванівні Бондаренко, вчительці початкових класів МОЗ «Бендерська гімназія № 2» за роботу «І великі таємниці відкриваються нам…».

Добірку новин підготувала
Анастасія КАСИМ