Пам’ятний знак у виконанні відомого художника

З нагоди 30-річного ювілею Міжнародної асоціації працівників культури та мистецтва (МАРКИС) відбулося спецгасіння пам’ятного конверта. В урочистій обстановці церемонію провели перший Президент ПМР Iгор Смирнов та президент громадського об’єднання Галина Галаган.


Директор ДУП «Видавництво «Марка Придністров’я» Всеволод Лаврентьєв розповів, що на конверті вміщено марку з зображенням Палацу Республіки. «Вона давня, з серії «225 років від дня заснування м. Тирасполь», випущеної у 2017-му. Поміж інших визначних місць нашої столиці в ній представлений і Палац Республіки, – розповів Всеволод Іванович, – де, власне, нині відбувається святкування 30-річчя міжнародної культурної організації. Наклад конвертів – 80 штук, автором малюнка та печатки став Юрій Салко. Працівники ДУП внесли лише незначні зміни, щоб конверт і всі атрибути на ньому відповідали поштовим правилам», – зазначив директор філателістичної установи.

Юрій Салко – людина відома в нашій республіці та далеко за її межами, проте його звання та регалії варто нагадати. Він – дійсний член академічного сенату Міжнародної академії сучасного мистецтва в Римі (Італія), дійсний член (академік) Петровської академії наук та мистецтв (Росія), заслужений діяч мистецтв України, заслужений художник Придністров’я, почесний член Національної академії образотворчих мистецтв (Бразилія). У 2014-му удостоєний звання народного художника ПМР. Його ім’я занесене до енциклопедії Німеччини «100 визнаних художників Who’s Who in Visual Art». З 2017 року Юрій Салко є членом Геральдичної Ради при Президентові Придністров’я.

Під час святкування ювілею МАРКИС учасники урочистостей стали свідками нагородження Юрія Івановича орденом Пошани, який йому вручила заступник Голови ВР ПМР Галина Антюфєєва від імені Президента нашої республіки Вадима Красносельського.

За плечима митця – Одеське державне художнє училище ім. Грекова, курси Харківського художньо-промислового інституту, Придністровський державний університет імені Т. Г. Шевченка Юрій Салко брав участь у понад 200 виставках та симпозіумах, з них 30 – персональних. Він є автором та співорганізатором Міжнародного проекту художників «Kam Art», співорганізатором та координатором Міжнародного симпозіуму художників імені прп. Андрія Рубльова в Росії, Абхазії, Україні. Найбільший в Азії Всесвітній арт-салон «Art Revolution Taipei – 2019» зібрав 4 000 творів художників з 74 країн світу. Виставку, де було представлено і творчість придністровського майстра, відвідало близько 20 000 шанувальників образотворчого мистецтва з усього світу.

Творчість митця різнопланова. Він пише пейзажі, натюрморти, хоча значна частина його робіт виконана в стилі експресивного символізму, що принесло йому всесвітню славу. Зарубіжні фахівці назвали цей стиль Юрія Салка «золотим». Йому, за словами самого художника, передував так званий «кобальтовий» період, коли він досліджував форми, символіки, вивчав значення кольорів у живописі тощо. Основна частина робіт була не фігуративного плану. Митець перечитав багато літератури, почав замислюватися над значенням церкви у своєму житті й творчості. Віра в Бога привела його до зображення на полотні основних життєвих принципів: любові до сім’ї, до батьківщини, до своєї церкви.

Юрій Іванович переконаний, що кожна картина – це життя художника. Трапляється, що одну роботу можна виношувати в думках десяток років, а потім писати її ще стільки ж. Можна витратити на картину й тиждень-два. Все залежить від стану душі, від настрою, натхнення, оточення та навіть політичної ситуації. Роботи народного художника Придністров’я зберігаються у приватних та публічних колекціях Абхазії, Вірменії, Індонезії, Італії, Молдови, Німеччини, Південної Осетії, Польщі, Росії, Словенії, Туреччини, України.

Завдяки Юрію Івановичу світова філателія поповнилася поштовими марками з зображеннями тварин і комах, а одна з його картин була відтворена на поштовому блоці, присвяченому 100-річчю заводу «КВІНТ».

Щодо пам’ятного ювілейного конверта, то через його невеликий тираж він залишиться на згадку у вісімдесяти щасливчиків, які отримали його з рук автора


Iрина МАСЛОВА.

Фото IA «Новости Приднестровья».