Марка увічнила Рік охорони здоров’я в ПМР

Уже стало доброю і знаковою традицією, що видавництво «Марка Придністров’я» віддзеркалює і закарбовує на мініатюрах поштової оплати тематику (логотип, гасло) кожного року, що минає.


Згадайте, 2019-й був оголошений Президентом Вадимом Красносельським Роком екології й упорядкування і філателістам дісталася присвячена йому марка. На ній зображена риба, що вистрибує з Дністра. 2020-го відбулася презентація поштової марки, присвяченої Року здоров’я, а 2021-го – Року молоді Придністров’я.

Композиція таких марок зазвичай є стандартною – це логотип року. Кожну з них супроводжує оригінальний конверт першого дня (КПД). На тираспольському головпоштамті 13 січня відбулося спецгасіння нової поштової марки, присвяченої минулому Року охорони здоров’я в Придністров’ї. На ній зображений логотип року, що є традиційною емблемою охорони здоров’я, – Червоний хрест зі стилізованим зображенням серця (символом людяності, добросердечності та чуйності). Марка виконана в кольорах державного прапора ПМР.

До події залучилися та взяли участь у спецпогашенні міністр охорони здоров’я ПМР Христина Албул і керівники республіканських лікувально-профілактичних закладів. Виступаючи перед присутніми, керівник відомства наголосила, що видання поштових марок, присвячених охороні здоров’я, – досить гарна і необхідна традиція: «Це дуже важливо і для держави, й для громадян, оскільки так виражається підтримка медичних працівників. У рамках Року охорони здоров’я було реалізовано понад 40 заходів. Попри складні зовнішні умови, ми не переставали вдосконалювати надання медичної допомоги та впроваджувати нові технології в лікуванні».

Нагадаємо, що наприкінці 2020 року основою поштової мініатюри стала тема здорового способу життя, яка в умовах карантину та пандемії коронавірусу була дуже актуальною. У 2021 році «медичний» поштовий випуск був представлений серією з 4 марок, кожна з яких розкривала важливий етап боротьби з коронавірусною інфекцією в ПМР. Перша вакцинація в Придністров’ї від COVID-19: про це нагадуватиме марка з зображенням головного лікаря Республіканської клінічної лікарні Ігоря Тостановського. На наступній марці – фото доставки партії вакцини «Спутник V», гуманітарної допомоги з Росії. На 3-й і 4-й марках зображено лікаря швидкої допомоги та діяльність кризового центру, фахівці якого координували та консультували мешканців нашої республіки. Цей блок поштових мініатюр називається «Герої нашого часу» і присвячений лікарям, які брали безпосередню і найактивнішу участь у відкритті та функціонуванні COVID-госпіталів і COVID-відділень у лікувальних закладах ПМР.

Наприкінці 2022 року видана ще одна марка, присвячена охороні здоров’я. Рік був непростим і для Придністров’я, і для галузі, до нього була прикута увага керівництва республіки та громадян. Віднині він зафіксований на поштових марках, що поповнять колекції філателістів. «Традиція нашого видавництва – щороку випускати нову поштову мініатюру, присвячену найбільш знаковій та актуальній у поточному році царині суспільного життя. Її обов’язково буде продовжено: 2023-й оголошений у Придністров’ї Роком агропромислового комплексу, сільських територій та сільського туризму. Отже, ми вже готові працювати в цьому напрямі», – зазначив директор видавництва «Марка Придністров’я» Всеволод Лаврентьєв.

Для довідки. Офіційно першою придністровською маркою, що надійшла в поштовий обіг, вважається мініатюра, випущена 31 грудня 1993 року з Гербом ПМР. Її автор – відомий тираспольський художник Григорій Бронза. Вона була далеко не найкращої якості, оскільки надрукована на простому папері для етикеток, без клею і перфорації. Проте тираж мала за нашими сучасними мірками величезний – 365 760 екземплярів. Згодом Григорій Бронза підготував ще не один десяток марок.

На сьогодні видавництво «Марка Придністров’я» щороку випускає близько 15 серій поштових марок, що повною мірою відображають багатонаціональний державний устрій республіки, культурну та історичну спадщину народів, які проживають на її території, досягнення в усіх галузях життєдіяльності та господарювання країни, основні події внутрішнього та міжнародного життя, флору та фауну ПМР


Iгор ШЕВЧЕНКО.

Фото автора.