Студентство – це особливий період життя

У нинішньому столітті заходи з нагоди Дня Тетяни відбуваються в багатьох середніх професійних і вищих освітніх установах. Цього дня нагороджують студентів, які відзначилися не лише в навчанні, а в різних царинах діяльності.


Саме такими є дівчата, які на відмінно засвоїли програмний матеріал, захоплюються різноманітними видами творчості, беруть активну участь у громадському житті. Завдяки прагненню дізнаватися більше та відкривати в собі нові здібності, Ольга Кіореску та Дарина Андон нинішнього року стали стипендіатами Президента ПМР.

Вони зовсім не схожі одна на одну: за покликом душі обрали різні професії, навчаються в різних навчальних закладах і, навіть у різних містах. Об’єднує їх рідне село Грушка, що на Кам’янщині. Там вони зросли, дістали родинне виховання, засноване на одвічних традиціях пошани й уваги до старших, на працьовитості та відповідальності, на серйозному ставленні до життя.

Там розкрилися їхні таланти: вміння бачити прекрасне і відображати його у своїх виробах, душевна окриленість, виражена в задушевному співі та натхненному виконанні віршів. Оля та Дарина з малих років були учасницями художніх самодіяльних колективів, виступали на сцені місцевого Будинку культури.

У Грушківській школі дівчата не тільки здобули гідну освіту. Досвідчені вчителі старалися надати кожному учневі можливості для розвитку і самореалізації. Завдяки цьому, школярі не бояться пробувати себе в тому, що їм цікаво, показувати, на що здатні, ставити перед собою нові цілі та досягати їх. Головне, вчителі допомагають кожному усвідомити, чим краще, доцільніше зайнятися в житті.

Ольга Кiореску

Саме в шкільні роки Оля Кіореску зрозуміла, що мріє продовжити справу своїх наставників. У дні самоврядування вона приміряла на себе цю роль. Маючи відмінні знання шкільної програми, вона спробувала викладати улюблені предмети в різних класах. У такий спосіб усвідомила: більш за все їй подобається возитися з малятами, відкривати їм нові знання, навчати корисним навичкам.

Обравши спеціальність «Викладання в початкових класах», Ольга без проблем вступила до Бендерського педагогічного коледжу. На сьогодні вона – третьокурсниця, в активі якої державне визнання високих досягнень у навчанні, успіх на міжнародній студентській науково-практичній конференції, нагороди за активну участь у житті БПК та в республіканських заходах.
Керуючись принципом: талановитий педагог талановитий у всьому, колектив коледжу традиційно проводить конкурс «Студент року». Ольга перемогла в номінації «Відкриття-2021» і стала лідером у номінації «Інтелект-2022». Однак не тільки відмінне навчання й активна самостійна науково-дослідна робота з вивчення актуальних питань психолого-педагогічної практики відрізняють О. Кіореску. Студентка охоче бере участь у творчих фестивалях і акціях. На республіканському конкурсі фотографій «Професія в кадрі» стала однією з призерок у номінації «З історії організації освіти». Принагідно зауважити, що робота Ольги була присвячена рідній Грушківській школі.

Одним із важливіших своїх занять О. Кіореску вважає добровольчу діяльність. У коледжі діє група «Волонтери Перемоги», що об’єднала студентів з активною громадянською позицією. Вони проводять патріотичні акції, знайомлять ровесників з історією рідного краю та сучасним життям республіки, заходи, присвячені державним святам і пам’ятним датам, ведуть просвітницьку роботу, надають допомогу ветеранам, інвалідам та іншим соціально незахищеним людям.

Раз на тиждень знання й уміння з педагогіки, психології та методики третьокурсниця закріплює на практиці в одній із бендерських шкіл. «Ми поки що не викладаємо, зате проводимо для учнів 1-2 класів позаурочні заходи, заняття в гуртках і секціях, інтелектуальні та рухливі ігри. На літо запланована практика в оздоровчому таборі. Цю поїздку чекаю з таким же нетерпінням, як і діти, що там відпочиватимуть. За час навчання впевнилася, що я не помилилася з вибором професії. Закінчивши коледж, піду працювати в школу і сподіваюся заочно продовжити навчання за фахом у Придністровському держуніверситеті», – розповіла про свої повсякденні справи та плани О. Кіореску.

Дарина Андон

Дарина Андон здобуває початкову професійну освіту в Рибницькому політехнічному технікумі. Кухарем-кондитером вона вирішила стати за прикладом бабусі. Олександра Миколаївна до самої пенсії готувала смачні обіди для грушківських школярів. З онукою ділилася не тільки секретами кулінарної справи, а й життєвою мудрістю. Освоюючи на бабусиній кухні нову страву, Даринка нерідко чула роздуми старенької про те, що професія кухаря потрібна завжди та скрізь. Від великих міст, де репутація ресторану залежить від знань і умінь колективу харчоблоку, до маленького села, де куховарки, що готують для масових свят, і досі користуються великою пошаною. Та й у сімейному житті вміння зварити смачний борщ, випекти запашний хліб, із повсякденних продуктів створити оригінальний салат або вишуканий десерт не буде зайвим.

Нині Дарина, завдяки кваліфікованим викладачам технікуму, які не лише передають молоді свої знання, а й доручають цікаві творчі завдання, що підігрівають пізнавальний інтерес, багато знає та уміє. Досконало вивчені рецептура і технологія приготування щонайширшого асортименту гарячих страв, хлібобулочних виробів, десертів тощо. Здобуті навички можна не тільки розвивати під час практики, а й демонструвати на кулінарних поєдинках і конкурсах професійної майстерності, які проводяться у навчальному закладі.

У бесіді про студентське життя третьокурсниця зазначила, що подіями сповнена і та його частина, що не пов’язана з заняттями в аудиторіях. Викладачі допомагають молоді розкривати здібності й таланти, правильно оцінювати свій потенціал. На дозвіллі можна взяти участь у концертах, де воєдино сплетені поезія та музика, танці й інсценівки, у флешмобах або спортивних змаганнях, у цікавих поїздках і екскурсіях. Словом, у технікумі є всі можливості, щоб реалізувати себе як особистість.

«Студентство – це особливий період життя. Переїзд у місто, нове коло спілкування, можливість навчитися самостійно вирішувати багато питань. Це пора, коли можна здобути безліч знань, і час задуматися про те, як жити, де та ким працювати, – розповіла Дарина. – Хочу побажати всім студентам віри у власні можливості, цілеспрямованості, завжди позитивного настрою та перемог у вибраному напрямі!»


Ніна ПАНАЇДА.

Фото: pixabay.com