Зимове свято з православним корінням

Студентство – прекрасна пора становлення, час дорослішання, нових відкриттів та ціла низка незабутніх найдружніших і найвеселіших подій. Щороку в нашій республіці 25 січня з великим розмахом вшановують покровительку студентів – святу Татіану.


Історія цього свята корінням сягає часів Російської імперії. Проте його продовжують відзначати в багатьох країнах, зокрема й у Придністров’ї.

Так сталося, що підписання указу «Про заснування Московського університету» в 1755 р. Єлизаветою Петрівною збіглося з днем Татіани. Ці обставини тоді визнали невипадковими й назвали Татіану покровителькою студентів. З самого початку це свято вирізнялося пишними та веселими гуляннями, а також особливим згуртуванням студентського братства.

На початку двохтисячних, за прикладом Російської Федерації, День уже російського студентства безпосередньо увійшов і в життя ПДУ ім. Т. Г. Шевченка. Відтоді це улюблене і найперше свято після зимової сесії для студентів нашої альма-матер.

Нинішнього року місцем проведення заходу обрали храм святої мучениці Татіани, який нещодавно відкрився на території університету. Святкування традиційно розпочалося з двогодинної Божественної літургії за участю Тираспольського та Дубоссарського архієпископа Сави, яка завершилася хресним ходом парафіян.

З-поміж багатьох вітальних слів, сказаних цього дня, особливо зворушила промова головного спеціаліста, експерта представництва Росспівробітництва Артема Науменкова, в якій він зазначив: «Основне завдання університету – побудувати на фундаменті шкільної освіти щось більше. Якої ж висоти буде ця споруда, якого масштабу та архітектури, залежить тільки від вас, шановні студенти. Дозвольте собі таку розкіш: здобути максимальну кількість інформації. Тому що знання – це головна інвестиція у вашому житті. Дорогі друзі, ви перебуваєте в самому серці цього міста, то ж змусьте його битися сильніше».

День студентства поєднав у собі духовні та соціальні складові життя. На майданчику перед храмом актив ВНЗ влаштував цікаву театралізовану музичну виставу. Вокалісти порадували мелодійними піснями, а танцюристи – своєю майстерною хореографією.

Через особливість місця проведення заходу цей день вирішили віднести також до своєрідного храмового свята університету. Студенти в національних костюмах організували гру «Карусель», вони випромінювали свою привітність, щирість і гостинність, щоб задати гарний тон майбутнім семестрам. Юнаки та дівчата весело кружляли у своєрідному хороводі, тримаючись за стрічки, що виходили з єдиного центру.

Такі символічні та значущі моменти радують своєю безпосередністю, відкритістю і демонструють ту міжнаціональну дружбу, що процвітає в Придністров’ї. Перша частина свята студентства увінчалася частуванням солодким короваєм та гарячою «царською юшкою»


Марина СОВА.

Фото автора.