Діалог газети з читачами

У сьогоднішньому номері газети ми подаємо відповіді на запитання, які найчастіше надходять на адресу «Гомона» від наших небайдужих читачів.


Нині найчастіше цікавляться темою психічного стану людей. Наша постійна читачка з міста Рибниці Марія (ім’я ми змінили на її прохання) пише: «Низка подій та різних життєвих проблем привели мене до депресивного стану. Близькі люди не завжди мене розуміють. Будь ласка, підкажіть, що робити. Може мені дасть пораду кваліфікований фахівець?».

Ми звернулися до психолога відділу психологічного супроводу ПДУ ім. Т. Г. Шевченка Альони Горіної за поясненнями. Ось що вона відповіла: «Щоб подолати депресію, варто розібратися з причинами цього стану. Якщо це клінічна депресія, то вона вимагає консультації психіатра чи невролога. Бо це простими порадами не вилікувати. Якщо ж людина має сумний настрій, відчуває апатію, небажання спілкуватися з близькими чи друзями, тоді допоможе консультація кваліфікованого психолога.

Коли причина більш-менш зрозуміла, має суто психологічний особистий або тимчасовий характер, вам можуть допомогти декілька порад.

Перше – це прийняти відповідальність на себе. Така порада актуальна для тих, хто звик у своїх бідах звинувачувати інших або несприятливі обставини, долю та інші зовнішні сили, але тільки не самих себе. Тим, хто нарікає на обставини, нерозуміння начальства, друзів, чоловіка (дружину), варто згадати про глобальне у метафізичному законі, який констатує: «Головна причина того, що відбувається з вами – ви самі!».

Друге – використовуйте афірмації. Iнакше – магічні мантри, спрямовані на підсвідомість людини з метою змінити її глибинні установки. Кілька прикладів афірмацій для виходу з депресії: я довіряю життю; я живу у злагоді з собою; я живу в гармонії зі світом; я дозволяю собі приймати допомогу; я схвалюю себе повністю і безумовно; я знаходжу привід радіти кожному дню; я відчуваю вдячність за все, що зі мною відбувається; я бажаю всім щастя.

Важливий принцип: афірмації необхідно постійно повторювати, тобто виписувати їх на папір знову і знову, вимовляти вголос або про себе, прослуховувати. Робити це мінімум 2 рази на день: вранці після пробудження і ввечері перед сном. 

Третє – ідіть до людей, уникайте усамітнення. Бо найкращий антидепресант – спілкування з іншими людьми. Самота, уникання контактів з друзями, близькими та соціумом – явна ознака депресивного стану й одночасно його наслідок.

Четверте – дозвольте собі приймати допомогу від інших людей. Горда самотність і відмова від сторонньої допомоги не допоможуть вам вийти з депресії. Навпаки, тільки погіршать симптоматику. В лікуванні депресії гарні всі терапевтичні засоби, зокрема й прийняття допомоги від друзів і родичів. Iноді навіть проста розмова без усякого інтелектуального аналізу дає більше, ніж систематична клінічна терапія.

П’яте – зверніться до духовного. Єднання зі Всевишнім дарує мир і спокій, приносить відчуття внутрішньої радості й задоволеності життям.

Шосте – повністю виключіть алкоголь та будь-які наркотики. Пам’ятайте, що побороти депресію за допомогою алкоголю та наркотиків неможливо. Тому що алкоголь руйнує не тільки фізичне тіло, а й психіку людини. У наслідку він знищує сім’ї, відносини, соціальний статус тих, хто випиває.

Ще декілька порад: відрегулюйте сон, займіться фізичними вправами, зробіть щось приємне для інших людей безкорисливо – проявіть любов. Використовуйте хоча б частину цих правил у своєму житті. Це гарантовано змінить ваш стан на краще і ви вийдете з депресії самостійно.


Електронний журнал/щоденник

Читачка Яна з Дубоссар запитує: якщо в школах скасовані паперові щоденники та журнали, хто повинен заповнювати електронні?

Вона пояснює, що в школі, де навчається її дитина, скасували паперові щоденники та паперові журнали, замінивши їх на електронний варіант. В електронному щоденнику не передбачені функції самостійного заповнення домашнього завдання. Це робить учитель, записуючи його в електронний журнал. Запис автоматично копіюється в ел. щоденник. На жаль, не всі вчителі вчасно це роблять, а деякі просто посилаються на невміння. Iноді завдання з’являється після 20:00, іноді – в день перевірки, одночасно з оцінкою «2». У шкільному Вайбері завжди одне і те ж запитання: «Що задано?».

Скажіть, будь ласка, якщо скасовані паперові щоденники та журнали, хто повинен заповнювати електронні? На жаль, не всі вчителі вчасно це роблять.

Відповідь надала міністр просвіти Світлана Iванишина.

Відповідно до Наказу Міністерства просвіти ПМР № 690 від 9 серпня 2021 року «Про затвердження Методичних рекомендацій ведення електронного обліку успішності учнів, що навчаються в системі «ЕлЖур», учитель заповнює журнал (зокрема і домашнє завдання) в день проведення уроку.

Iнформація про домашнє завдання з предметів, які вивчаються щоденно, повинна вноситися до електронного журналу не пізніше, ніж через дві години після закінчення всіх уроків. Учитель несе відповідальність за достовірне та своєчасне заповнення електронного журналу.

Відповідно до підпункту е) пункту 3 статті 32 Закону «Про освіту» відповідальність за результати діяльності педагогічних кадрів належить до компетенції адміністрації організації освіти.

Таким чином, якщо учитель несвоєчасно заповнив електронний журнал, рекомендовано звернутися до керівника організації освіти, в якій навчається та чи інша дитина.


Про домашніх тварин

Читач з міста Тирасполя Iван Петрович (так він відрекомендувався) запитує:

«Які правила утримання та вигулу домашніх тварин? У нас частенько на шкільному стадіоні або на дитячому майданчику можна зустріти людей, які вигулюють там своїх собак без намордника. I навіть зауваження боїшся зробити, бо не відомо, як відреагує сам власник і на що очікувати від його улюбленця».

За інформацією ми звернулися до прес-служби столичної держадміністрації. Нам відповіли, що встановлені певні правила: собак можна вигулювати не менш ніж за 50 м від будинків та дитячих майданчиків, винятково на короткому повідку та обов’язково в наморднику. Крім того, господар обов’язково має прибирати продукти життєдіяльності тварини.

Однак, як показує практика, дотримуються цих правил одиниці, наражаючи на реальну небезпеку оточення. Фахівці констатують, що саме суворе дотримання господарями тварин усіх правил стане запорукою того, що надалі ситуація в цій галузі поступово покращуватиметься.

У Тирасполі поки що відсутні офіційно встановлені місця для вигулу собак. Хазяї тварин використовують парки, сквери, набережну. Вигулюють вихованців там, де можуть і де їм зручно. Тому нерідко вони вибирають для цього дитячі спортивні майданчики, а також двори, де багато дітей. До того ж, домашніх тварин часто вигулюють без намордників, за собаками на вулиці ніхто не прибирає. Усе це є порушенням правил утримання та карається штрафом.

Фізичних осіб за вигул вихованця без короткого повідка та намордника карають на 184 рублі. Для посадових осіб передбачається штраф до 736 рублів. Якщо тварина несподівано нападе на людину, господареві доведеться постати перед судом, або, в окремих випадках, навіть нести кримінальну відповідальність.

Житлово-експлуатаційна керуюча компанія вже оглядає відповідні території для визначення та організації місць для вигулу тварин. Їх буде достатньо і з’являться вони в кожному мікрорайоні. У цих місцях будуть встановлені спеціальні таблички, ще там встановлять спеціальні контейнери для збирання відходів життєдіяльності собак.

Контролюють дотримання правил вигулу працівники МВС. Причому порушення можуть зафіксувати як дільничні інспектори чи інші співробітники відомства, так і відеокамери системи «Безпечне місто». Вся інформація відразу подається до чергової частини.

Небайдужі громадяни також можуть повідомляти до чергової частини МВС, якщо стають свідками подібних порушень.


Щодо Порталу держпослуг

Наших читачів, зокрема Iрину Сергіївну з Кам’янки та Семена з Дністровська цікавить питання: «Для чого створили «Портал державних послуг»? Чи реально записатися на одержання довідки через цю послугу?»

Портал державних послуг ПМР було створено як інформаційну систему, що забезпечує доступ фізичних та юридичних осіб до відомостей про державні послуги в нашій республіці, а також для отримання цих послуг в електронному форматі.

На сьогодні потреби особистості, суспільства і держави з одного боку, і бурхливий розвиток інформаційних технологій – з іншого, порушили питання про перехід до надання державних послуг в електронній формі та переходу до електронного Уряду в Придністров’ї. Система весь час перебуває в розвитку, оновлюється.

Наприклад, громадянинові потрібно отримати довідку в МВС, РАГСі, Мінсільгоспі чи Мінпросвіти, а його робочий графік збігається з графіком діяльності цих відомств. Відпрошуватися в начальника, щоб одержати необхідний документ, доведеться двічі: один раз, щоб його замовити, другий – щоб забрати. Це не завжди зручно. Напевно, кожен з нас хоча б раз у житті опинявся в подібній ситуації, а може, й не раз. У цій справі на допомогу приходить Портал державних послуг.

Просто треба на нього зайти, замовити потрібну довідку й уже наступного дня вам повідомлять про те, де й коли її можна забрати, прийшовши з паспортом у призначений день. Це набагато швидше і зручніше, ніж зазвичай, як ми звикли в не такі вже й давні часи, коли доводилося вистоювати в чергах годинами. Якщо послуга платна і громадянин замовляє її через Портал, то оплатити її можна онлайн, до каси банку ходити не потрібно.

Нині до замовлення в електронній та звичайній формі через Портал доступні ще не всі послуги. Однак Придністров’я послідовно йде шляхом цифровізації. Щорічно приймаються правові акти Уряду, в яких зазначається, які послуги підлягають переведенню в електронний формат. Послуги, доступні для замовлення через Портал, позначаються синьою літерою «е».

У жовтні минулого року на Порталі було запущено нові послуги Міністерства юстиції та Міністерства просвіти. Тепер, не виходячи з дому, можна замовити в Міністерстві юстиції виписку про осіб, які отримали відомості про об’єкт нерухомого майна, виписку про права окремої особи на наявні в неї об’єкти нерухомості та відомості про перехід прав на об’єкт нерухомості.

Якщо ви, наприклад, змінюєте місце реєстрації та маєте підтвердити, що ви власник майна, вам треба зайти на Портал та замовити виписку про права на нерухоме майно. Якщо ви використовуєте електронний підпис, то підписуєте документи в такий спосіб, тоді в електронному вигляді їх і отримуєте. Якщо без підпису, то замовляєте необхідну довідку і в призначений час приходите та забираєте. Це значна економія часу!

У Міністерстві просвіти тепер можна замовити через Портал посвідчення добровольця. Воно потрібне тим молодим людям, які активно беруть участь у такій громадській діяльності. Портал полегшив одержання посвідчення для добровольців із районів, оскільки раніше їм потрібно було двічі приїжджати до Тирасполя: один – щоб подати документи, а другий – забрати саме посвідчення. Віднині, завдяки Порталу, можна приїхати лише один раз – за отриманням.

У Міністерстві внутрішніх справ (також через Портал) можна замовити й одержати довідку про реєстрацію за місцем проживання громадянина ПМР або адресну довідку. Адресна довідка коштує 29 рублів, а довідка про реєстрацію надається безкоштовно.

До речі, крім замовлення послуг, Портал корисний ще й тим, що це повноцінна довідкова система. Вам не доведеться витрачати час на дзвінки до тих чи інших інстанцій. Простіше зайти на Портал, знайти потрібну держпослугу і там вашим очам відкриється вся необхідна інформація: про термін надання, про документи, які необхідно представити для цього, адреси установ та вартість послуги (якщо це передбачено).

Портал розвивається, прагне зробити отримання державних послуг більш простим і зручним для громадян. Тому цілком реально записатися та користуватися такою сучасною послугою для своєї ж вигоди.


Сторінку підготувала Уляна БОНДАРЧУК.

Фото: https://www.pexels.com/ru-ru/photo/211290/