Одне з кращих господарств Кам’янського району

Указом Президента 2023-й оголошений у ПМР Роком агропромислового комплексу, сільських територій і сільського туризму. АПК стоїть на початку цього ряду не випадково. Завдяки повсякденній діяльності трудівників сільського господарства та переробної промисловості досягається продовольча безпека країни.


На Кам’янщині, де аграрна галузь є основою економіки, успішно працюють господарства з різною формою організації виробництва: колгосп «Путь Леніна», що зберігся з радянських часів, виробничий сільськогосподарський кооператив (ВСК) «Подойма», що виник у пору реформування АПК, і сучасні товариства з обмеженою відповідальністю, селянські та фермерські господарства.

З історії

Після розвалу СРСР, коли виникла необхідність реорганізації АПК Придністров’я, на базі колгоспів були створені виробничі сільськогосподарські кооперативи. З часом одні з них збанкрутували, з інших (після розділу землі та майна) зі своїми паями вийшли найбільш ініціативні члени, які створили селянські або фермерські господарства.

Ті аграрії, що усвідомлювали переваги колективної праці, зберегли ВСК і дали йому ім’я на честь рідного села. Як їхні діди та батьки, що зуміли у ХХ столітті вивести свій колгосп у мільйонери, здолали всі труднощі. Під час становлення кооперативу інвестували в його розвиток власні гроші. Завдяки злагодженій спільній роботі добилися того, що на сьогодні ВСК «Подойма» є одним із міцних господарств Кам’янського району. На порівняно невеликій площі в 1 213 га тут вирощують зернові та олійні культури, ефективно використовуючи сільгоспугіддя.

Підсумки року

Від інших агропідприємств кооператив відрізняє не тільки форма організації праці, а й колективна відповідальність за її результати. Тому тут традиційно аналізують підсумки кожного господарського року на загальних зборах і спільно намічають шляхи подальшого розвитку.

           Сергій Кісничан

Зі звітом про результати 2022 року перед невеликим дружним колективом виступив керівник ВСК Сергій Кісничан. Він зазначив, що, попри несприятливі погодні умови, вдалося одержати гідний урожай оброблюваних культур. Зібрано понад 500 т пшениці та близько 270 т рапсу. Урожайність цих культур досягає 28 ц/га. Для року, що відзначився безсніжною зимою і тривалою посухою, – непоганий результат, адже частина рапсу та весь озимий ячмінь через погодні умови дали слабкі проріджені сходи. Понад 330 га довелося заново зорати й засіяти пізніми культурами. При цьому збитки перевищили 1 330 тис. рублів.

Частину коштів удалося відшкодувати, завдяки реалізації пшениці. Проте продавали її не тому, що задовольняла ціна, а для того, щоб звільнити склади під урожай пізніх культур. Попри відсутність дощів у фазі активного зростання, подоймяни, які впроваджують у роботу найсучасніші досягнення аграрної науки, одержали солідний валовий збір. У господарстві вдосконалюють технології обробітку сільгоспкультур, застосовують високоефективну техніку, строго дотримуються термінів виконання необхідних агроприйомів, і це дає можливість мінімізувати наслідки природних катаклізмів.

Завдяки цьому комплексу заходів, нині на кооперативних складах, крім рапсу, зберігається понад 1 100 т соняшнику і 855 т кукурудзи. Продавати їх тепер не резон. Умови для зберігання в кооперативі створені оптимальні, можна чекати, коли на зовнішньому ринку сформується більш вигідна ціна.

На сьогодні ж аграріїв більше хвилює суттєва диспропорція між вартістю сільгосппродукції й усього того, що потрібне для її виробництва. Паливно-мастильні матеріали, насіння, добрива та засоби захисту рослин подорожчали в декілька разів. Сільгосппродукція ж, навпаки, подешевшала. Через зовнішньополітичну ситуацію змінилася і звична логістика, що призводить до додаткових витрат. Тому не лише подоймяни, а й багато далекоглядних аграріїв зберігають урожай у складах, реалізовуючи його в міру необхідності.

П’ятирічка Кісничана

Ще одна відзнака кооперативної форми господарювання – виборність керівництва. Люди, що працюють спільно, делегують повноваження представляти колективні інтереси тому, кого вважають своїм лідером. Через обумовлений термін, справою перевіривши його уміння та знання, оцінивши ініціативність і працездатність, подовжують або відзивають виданий мандат.

Сергій Кісничан очолив ВСК «Подойма» у 2017 році, коли не стало організатора та першого голови кооперативу Володимира Теслюка. Земляки довірили керівництво господарством людині, яка виросла на їхніх очах. Виросла в усіх сенсах цього слова: від хлопчика, що ходив у місцеву школу, до грамотного інженера, який повернувся в село після інституту; від рядового фахівця, що має ґрунтовні теоретичні знання, до заступника голови ВСК, який достеменно вникає в усі нюанси господарювання на землі.

От і настала пора відзвітувати про п’ятирічну роботу. «Головне досягнення, – підкреслив Сергій Михайлович, – те, що, всупереч усім труднощам, удалося зберегти сам кооператив і наш колектив. Труднощів, дійсно, вистачало: пандемія, ситуація в Україні, порушена логістика та зміни на світовому ринку. Даються взнаки природні та кліматичні зміни: обмежена кількість опадів, постійні засухи… Попри це, господарство не перестає розвиватися».

За п’ять років у ВСК «Подойма» придбали сучасну сільськогосподарську техніку: трактори, обприскувач, сівалку, культиватор, плуги та борони, два високопродуктивних, потужних комбайни зі жниварками для різних культур, великовантажний автомобіль «МАЗ» для перевезення зерна та службові машини для фахівців. Завдяки тому, що вдавалося реалізувати вирощену продукцію за вигідною ціною, лише на оновлення машинно-тракторного парку змогли витратити понад 1 млн доларів.

Це досить значні інвестиції, проте високотехнологічні машини дають можливість працювати цивілізовано. У це поняття подоймяни вкладають і дбайливе ставлення до землі, й ретельний догляд за культурами, й збирання урожаю своєчасно та без втрат, і якісне його збереження, а головне – створення належних, хороших умов праці. Втілюючи в життя ці принципи, переобладнали тік: побудували естакаду, придбали високопродуктивну зерноочищувальну машину, встановили 60-тонні ваги; у тракторній бригаді поміняли вікна і двері, відновили меблі та холодильник; зробили ремонт і в адміністративній будівлі.

З турботою про людей

Уважне ставлення і турбота про людей, поліпшення виробничих і побутових умов – ще одна відмінна риса кооперативу «Подойма». Більшість із 29 членів ВСК – колишні колгоспники, досвідчені та грамотні. Вони присвятили рідній землі десятки років. Їм притаманні працьовитість, відповідальність за доручену справу та прагнення до вдосконалення культури землеробства.

Кожного новачка тут приймають привітно, але й оцінюють справедливо. «Молодь треба брати на роботу, передавати їй свої знання. Кожен із нас колись саме так потрапив у колектив. Наставники ділилися з нами своїм досвідом, – відзначив С. Кісничан. – Тепер ми повинні навчити наступне покоління тому, що вміємо, а навчивши, хочемо бачити своїх наступників такими ж відданими рідній землі людьми, якими були колгоспники-котовці, такими ж працьовитими й захопленими своєю справою, як мої колеги. Робочих рук у кооперативі поки що вистачає. Тому ми не прагнемо набирати людей, аби числилися. Тих, хто з повагою ставиться до землеробської праці, охоче приймаємо до своїх лав».

Сумлінна праця, звичайно ж, повинна гідно оплачуватися. Зарплата у ВСК «Подойма» видається щомісячно, без затримок. Розмір її, залежно від сезону та напруженості праці, варіюється від трьох до семи тисяч рублів. За 2022 рік на оплату праці кооператив направив понад 1,5 млн рублів. Крім того, кожен співробітник одержав також натуроплату вирощеною продукцією, а на підсумкових зборах був визначений розмір додаткової оплати. Це така форма стимулювання, що передбачає заохочення рублем. Розмір доплати безпосередньо залежить від підсумків року. Зуміли добитися гарного результату, створили прибуток – отже, премія буде вагомою. З огляду на те, що напружена робота минулого року виявилася успішною, на доплату вирішили виділити понад 1 млн 200 тис. рублів – кожному членові кооперативу буде нараховано близько 40 тисяч.

Передовики виробництва

   Андрій Кісничан

Добросовісна праця і високий професіоналізм подоймян цінуються не тільки правлінням кооперативу, а і на районному та державному рівні. Внесок двох механізаторів у підвищення продовольчої забезпеченості держави відзначений за підсумками року медалями «За відзнаку в праці». Андрій Китайка та Андрій Кісничан усе життя присвятили роботі на рідній землі. З Подойми виїжджали лише на навчання та під час армійської служби. Обидва закінчили проф-
техучилище й освоїли затребувану на селі професію механізатора – тракториста. Відтоді безперервно орють і сіють, ретельно доглядають та обробляють культури проти хвороб і шкідників.

  Андрій Китайка

«У сучасному господарстві більшість агрозаходів механізовані. Тож саме від механізатора залежить, наскільки своєчасно та якісно будуть виконані всі необхідні операції, а в результаті – який урожай виростимо і зберемо. Звичайно, ми регулярно оновлюємо техніку, проте її стан – заслуга людини, що працює на ній. Андрій Кирилович і Андрій Іванович дбайливо експлуатують закріплені за ними трактори та сільгоспінвентар, утримують усі механізми у справному стані. Вони відповідальні та дисципліновані працівники, сумлінно виконують свої обов’язки. Досвідчених механізаторів поважають не лише колеги, а й односельці», – розповів про передовиків С.Кісничан.

Плани та надії

Після детального звіту про підсумки роботи члени ВСК одностайно вирішили довірити керівництво кооперативом у новій п’ятирічці Сергію Кісничану. Він подякував колегам за довіру і поділився планами щодо подальшого розвитку господарства.

Більш ніж 2 млн рублів уже вкладено у виробничу програму 2023 року. Зорані всі поля. Посіяні озимі культури. Їх спектр залишився незмінним: пшениця, що є сировиною для виготовлення хліба, затребувані на ринках ячмінь і рапс, які впевнено займають свої місця у сівозміні ВСК із 2019-го. Небагато сільгоспвиробників беруться за обробіток цієї досить примхливої в догляді культури, а подоймяни цінують її як корисного попередника пшениці. Сама природа підтримала працелюбних землеробів осінніми дощами, й завдяки гарному запасу вологи в ґрунті, озимина дала дружні міцні сходи.

Якісно підготовлений зяб під технічні культури. Тут розмістять близько 480 га соняшнику, який вирощується за інтенсивною технологією, та 160 га кукурудзи. Для посіву зернової культури вже куплене високопродуктивне насіння. Придбані також сучасні гербіциди та добрива, сформований запас паливно-мастильних матеріалів, необхідний для початку весняно-польової кампанії. До того ж після повного розрахунку з трудівниками та з усіма податковими платежами кооператив має фінансові ресурси та продукцію для реалізації. Такі стартові умови дозволяють подоймянам розраховувати на одержання доброго урожаю в нинішньому сільськогосподарському році.

Глава держадміністрації Кам’янського району, який взяв участь у звітно-виборчих зборах, подякував трудівникам кооперативу за внесок у розвиток аграрної галузі, особливо відзначив позиції лідера в обробітку першої групи зернових, соняшнику та рапсу. Володимир Бичков закликав подоймян не зупинятися на досягнутому і створити виробництво замкнутого циклу. Щоб не продавати непродовольче зерно дешево, можна перетворити його на корми для тваринницької галузі. М’ясо, яйця та молоко з вигодою можна реалізувати на місцевому ринку.

Трудівники ВСК «Подойма» готові розширити сівозміну і відродити тваринництво. Проте для реалізації цих ідей 1 200 га замало, потрібні додаткові угіддя. Якщо до наявних додати 500 га ріллі, тоді й плани щодо створення багатогалузевого господарства, здатного задовольнити потреби городян у якісній тваринницькій продукції за прийнятними цінами, стануть реальністю


Тетяна ГРИЦЮК. 

Фото: http://www.ecology-pmr.org/view/go9gflu6a1r67fqv