Шокова терапія як попередження про небезпеку

У Рибниці стартувала профілактична операція «Шок», під час якої в період до 3 лютого співробітники Державтоінспекції проводитимуть на вулицях міста бесіди з власниками автотранспортних засобів і пішоходами, демонструватимуть їм кадри з місць ДТП, що сталися на території республіки.


Акція проводиться для того, щоб звернути увагу громадян на наслідки зневаги та нехтування правилами дорожнього руху. Нагадати про існуючі правила, яких необхідно дотримуватися кожній людині в повсякденному житті – незалежно від того водій ти чи пішохід.

Такі заходи особливо необхідні в осінньо-зимовий період, коли рано починає темніти, й водій може просто не помітити людину, яка переходить дорогу. Та й сам пішохід може неправильно оцінити відстань до транспортного засобу, що рухається. Крім того, не варто забувати, що рух і гальмування автомобіля утруднюється погодними умовами та станом дорожнього покриття, коли дорога мокра та слизька.

Звертаючи увагу на всі ці фактори, відділення Державтоінспекції (ВДАІ) Рибницького ВВС проводить профілактичну операцію. Співробітники служби вже вкотре роз’яснюють водіям, наскільки трагічними можуть бути наслідки недотримання правил дорожнього руху.

Інспектор з агітації та пропаганди ВДАІ Рибницького ВВС капітан міліції Роман Печерський роз’яснив, як це виглядає на практиці: автотранспорт зупиняють, з водіями проводять бесіду з ПДР і демонструють їм фотоальбом, у якому зображені розбиті автомобілі, які потрапили в дорожньо-транспортні пригоди. В альбомі ці страшні кадри згруповані за видами ДТП. В одну групу виділено аварії, пов’язані з перевищенням швидкості, в іншу – з водінням у нетверезому стані, до третьої – пригоди, що відбулися через неправильний проїзд перехресть, недотримання вимог дорожніх знаків тощо.

«Ми сподіваємося, що така «шокова терапія» змусить як автолюбителів, так і професійних водіїв ще раз повною мірою усвідомити ступінь відповідальності, яка лягає на них під час керування транспортним засобом», – зазначив інспектор.

Співробітники ВДАІ також запропонують зупиненим водіям (за бажанням) пройти електронне тестування на знання правил дорожнього руху. Для цього водієві на смартфоні співробітника потрібно вибрати правильні відповіді на пропоновані запитання чи завдання. «Якщо всі відповіді будуть правильні, або людина зробить лише одну помилку, то вона отримає ароматизатор для автомобіля із символікою ДАІ та нагадуваннями правил дорожнього руху. За двох помилок і більше – учаснику подарують буклет із ПДР», – уточнив Роман Печерський.

За даними минулого року, в Рибниці та районі найбільше аварій сталося через наїзд на перешкоду. Таких ДТП було 10, у них загинуло 3 особи та 13 дістали поранення. На другому місці – зіткнення автомобілів – їх сталося 9. Загинуло 2 особи, травми різного ступеня тяжкості зазнали 16. На третьому місці за кількістю – наїзди на пішоходів. Їх зареєстровано 8.

З огляду на те, що наїзд на громадян увійшов до трійки найпоширеніших видів дорожньо-транспортних пригод на території міста та Рибницького району, представники закону також звертаються до пішоходів, нагадують їм про необхідність дотримуватися правил дорожнього руху та бути уважними під час перетину проїжджої частини.

Розуміючи важливість виховної роботи в сім’ї, співробітники ВДАІ також звертаються до всіх батьків та просять їх частіше проводити бесіди зі своїми дітьми щодо безпеки на дорогах, нагадувати правила дорожнього руху для пішоходів.

«Бережіть своїх дітей! Не полінуйтеся, і ще раз поясніть дітям про те, де, коли та як можна переходити проїжджу частину, навчайте їх орієнтуватися в дорожній ситуації. Продемонструйте це на власному прикладі, а також розкажіть, як небезпечно гратися біля дороги. Одягайте дітей у яскравий одяг, а ще краще, щоб на ньому були світловідбиваючі елементи, так звані фліке-
ри», – просять співробітники ДАІ.

Будь-який автолюбитель підтвердить слова державтоінспекторів про те, що в темну пору доби дуже складно помітити людину на проїжджій частині. Найчастіше це вдається зробити в останній момент, коли пішохід потрапляє у світло фар – тоді вже часу на гальмування чи безпечний маневр просто не залишається.
Будьте уважні та обережні на дорозі! Замислюйтеся над наслідками своїх дій та вчинків!


Дмитро ВЛАДОВ.

Фото прес-служби МВС.