Згадуйте хоч інколи про вашого студента

У Придністров’ї Тетянин день вважається офіційним студентським святом. На сьогодні він є майже обов’язковим об’єктом фольклору й обріс традиціями з веселими й галасливими гуляннями, розіграшами поважних викладачів, дегустацією енергетичних напоїв, зазиванням весни, іграми й танцями.


Рівно опівдні 25 січня перед Культурно-просвітницьким центром ім. Кирила та Мефодія розпочалися гуляння студентів головного вишу республіки – ПДУ ім. Т. Г. Шевченка. Яскраві костюми ведучих та активістів свята, молодіжна життєствердна музика, пісні, танці та хороводи, жарти та сміх були тут головними дійовими особами. Проректор університету з молодіжної політики Валентина Єні привітала молодь зі святом: «Студентське життя – чудовий час. Ми вам усі по-доброму заздримо, у вас усе ще попереду. Бажаю, щоб ваші студентські роки в ПДУ були корисними, яскравими та змістовними. Нагадаю, що ім’я Тетяна трактується як домоупорядниця. Тому я дуже хочу, щоб і домашній устрій у вас був гарний, і сім’ї створювалися студентські, і народжувалися студентські діти. Потрібно встигати все! Від щирого серця вітаю всіх вас з Днем студентства, з Днем святої Татіани – покровительки нашого Придністровського державного університету!».

Потім вона запросила всіх учасників події скуштувати фірмовий напій ПДУ «Гагаринський», який за традицією готується саме до цього дня. Рецепт напою його творці зберігають у таємниці. Однак нашого кореспондента ознайомила з цим секретом офіційна особа вишу, яка побажала залишитися невідомою. Назва напою пов’язана з назвою бульвару, на якому розташований Культурно-просвітницький центр ім. Кирила та Мефодія, оскільки саме тут цим «енергетиком» зазвичай частують студентів у Тетянин день. До складу напою цього року увійшли сухе біле вино, вода з джерела, фрукти, кардамон та імбир.

Валентина Єні власноруч наливала в стаканчики напій, що зігріває, і роздавала його всім охочим. «Дуже смачний напій, солодкий, і алкоголь у ньому практично не відчувається», – поділилася з нами своїми відчуттями студентка економфаку Анастасія. «Після пари таких склянок можна сміливо йти ґрунтознавство здавати», – підтримав її аграрій Микита.

Програма «розваг і веселощів» продовжилася святковим концертом, підготовленим студентським активом, іграми, веселими конкурсами та нагородженням студентів, які креативно і позитивно проявили себе в громадській, науковій і творчій діяльності. Відзначили й десятку спортсменів ПДУ – тих, хто показав найкращі результати минулого року. Найкращі першокурсники теж були удостоєні спеціальної нагороди – Кубка першокурсника. «Я сьогодні несу щастя, позитив, я дуже веселий за вдачею. Не має значення, хто ти за професією: хоч інженер, хоч перекладач, головне, що в тебе в душі. У мене сьогодні завдання нести радість, заводити натовп і розливати глінтвейн», – сказав журналістам один із нагороджених – другокурсник Дмитро Гаврилов, який на святі виконував роль скомороха.

Усі студенти дістали яскраві враження та емоції, зарядилися позитивною енергією та гарним настроєм на весь новий навчальний семестр.

Весело та шумно відбулися студентські гуляння і в Бендерській політехнічній філії ПДУ. Вільних місць не було. В актовій залі глядачі навіть стояли поміж рядами. Настрій у всіх був святковий, піднесений, адже сесія залишилася в минулому – попереду новий семестр. «Ви пронесете у своєму серці студентство через усе життя. Це найголовніший, кращий час у житті будь-якої людини. Студентське життя сповнене скороминущими подіями. Тільки був ранок – і вже вечір. Не встигли прийти – вже сесія. І знову напруженість, знову стреси. У цей час ви переживаєте перші ваші падіння, але й домагаєтеся перших величезних перемог», – сказала, вітаючи студентів директор Бендерської політехнічної філії Світлана Іванова.

На сцені лицедіяли артисти молодіжного студентського театру. Лунали найпопулярніші студентські пісні. Ласим частуванням для всіх учасників свята став медовий напій. У Бендерському політеху цей ароматний, з додаванням фруктів, напій готують у Тетянин день уже багато років. Насамкінець присутні нагадали всім ще одну давню студентську традицію – спалення «чучела сесії», зробленого з зошитів з конспектами лекцій, шпаргалок і просто паперу: «Віват! Ще одна сесія без «хвостів»! Цього року бендерські студенти всі іспити склали успішно. Побажаємо їм, щоб і в житті в них усе було вдало, а ще краще – «добре»


Iгор ШЕВЧЕНКО.

Фото: spsu.ru