Здоровий спосіб життя

Молоде покоління звикло вважати, що здоров’я цілком і повністю лежить на плечах медичних працівників. Найчастіше ми навіть не уявляємо, наскільки самі можемо допомогти або нашкодити собі. Звичайно, що важливу роль у житті кожного з нас відіграє екологія, психологічна атмосфера, що панує навколо нас, однак пропонуємо звернути увагу на те, що ми, перш за все, самі можемо зробити для себе.


У наш час знайти повністю здорову молоду людину, практично, неможливо, опинитися ж поміж міцненьких – це під силу кожному. Тільки вдумайтеся, з 20 з гаком учнів 11-го класу основну групу з фізкультури мають максимум десятеро, і це в кращому випадку.

У минулі роки кількість «звільнених» була у два рази менша. Гнітюче, чи не так? Найчастіше, саме з вини самого підлітка його здоров’я не можна назвати міцним і бездоганним. Стара, проте, на наш погляд, ще не втратила своєї актуальності тема підліткового куріння. «Куріння шкодить вашому здоров’ю» – від цих гасел вже рябіє в очах, але користі від них поки не видно, значить треба щось більш дієве. Профілактичні бесіди приносять свої плоди лише під час розмови з совісною і тямущою людиною, а що ж робити з рештою, яких, на жаль, більшість? Тут відповідальність частково лежить і на батьках. Уже з ранніх років дитину просто необхідно влаштувати в яку-небудь секцію; у школах потрібно проводити бесіди на тему наслідків згубних звичок, щоб дитина з 5-6-го класу розуміла, як шкодять вони молодому організму.

Крім безпосереднього куріння відома і така форма «цькування» себе нікотином, як пасивне куріння. У громадських місцях від неї ну нікуди не подінешся, проте ж дитячий організм найбільш уразливий від тютюнового диму. Лікарі застерігають нас, говорячи про те, що легені дитини та імунна система менш розвинені, а це підвищує ймовірність розвитку дихальних інфекційних хвороб та інфекцій вуха, що можуть бути викликані вторинним димом.

У кожного свої рецепти того, як вести здоровий спосіб життя. Молодь зійшлася на думці, що ЗСЖ – це насамперед повноцінне, збалансоване харчування, регулярні заняття спортом, відсутність усюдисущих шкідливих звичок. Однак для сучасної молоді будувати своє життя під кліше «здоровий спосіб життя» здається дещо нуднувато. Проте урізноманітнити нудні зарядки – в наших руках. Зробити це можна двома способами.

СПОСІБ ПЕРШИЙ

Мало кого приваблює це словосполучення «ранкова гімнастика», однак починати ранок необхідно правильно. Поки ваш організм ще не прокинувся, не можна його травмувати різкими марш-кидками від ліжка до ванни, а потім до холодильника. Вставати необхідно повільно, спочатку, відкривши очі, повалятися трошки під ковдрою, а після вже можна і підніматися.

Замініть слово «зарядка» словом «фітнес». Це звучить більш звично для молодого вуха і не створює атмосферу дитячого садка або початкових класів. Можна починати ранок і з таких модних у наш час речей, як шейпінг або йога. Присвячуйте таким вправами по 15 хвилин щоранку, і ви точно відчуєте себе здоровішими.

СПОСІБ ДРУГИЙ

Або не уникаючи фізичних навантажень, подумайте про те, що ви їсте. Проблема полягає ще й у тому, що молодь звикла харчуватися «всухом’ятку», перекушуючи між уроками або парами. Це шкодить здоров’ю, травленню, позначається також на кольорі обличчя. Варто виключити з організму всі штучно приготовані продукти, зменшити споживання чіпсів, що шкодить ще й фігурі. Фрукти й овочі, як це не банально, кращі друзі здорового способу життя.

Підліткам треба вчитися організовувати свій час, адже правильно кажуть, що «…мудрий розподіл часу – основа успішної діяльності». Не варто, звичайно, впадати в крайнощі: по кілька годин просиджувати щодня в тренажерному залі, та й зовсім кидати заняття спортом теж не варто. Необхідно знайти для себе щось середнє: регулярно відвідувати уроки фізкультури, які багато навчилися вже ігнорувати, а дарма: підтримування гарної фізичної форми не тільки допоможе залишатися в тонусі, а й благотворно впливатиме на загальний фізичний стан


Сільвія РОГУТ.

Фото: https://www.pexels.com/ru-ru/photo/3823117/