Мотивація до майбутньої професії

У Придністровському державному університеті ім. Т. Г. Шевченка з 23 по 27 січня тривав другий тур республіканської профорієнтаційної олімпіади для школярів та студентів коледжів і технікумів.


Як повідомив проректор вишу з питань інформатизації та інноваційних технологій в освіті Олексій Долгов, перший тур зібрав своїх учасників онлайн з 19 по 22 грудня 2022 р. «Це інтелектуальне змагання є щорічним. Воно спрямоване на ті напрями та профілі, з якими юні придністровці пов’язують власне майбутнє. Основною метою творчого змагання є виявлення та розвиток у школярів творчих здібностей та інтересу до науково-дослідної діяльності, поширення та популяризація наукових знань, створення необхідних умов для підтримки та розвитку обдарованих дітей, сприяння професійній орієнтації школярів, залучення талановитої молоді до навчання в нашому виші.

У другому турі взяли участь школярі 10-11 класів та студенти коледжів і технікумів, які успішно виконали завдання першого туру. Деякі з них взяли участь в олімпіаді з кількох спеціальностей. Традиційно другий тур відбувається очно в аудиторіях університету: в корпусі № 4 в Тирасполі та в корпусі «А» Бендерського політехнічного філіалу», – розповів представник головного нау-
кового центру республіки.

Подібні олімпіади допомагають не тільки визначити й оцінити рівень базових знань майбутнього абітурієнта, а й розпізнати його внутрішній інтерес, розкрити й стимулювати мотивацію до певної професії. Тому вони проводяться, як правило, не за класичними шкільними предметами, а за профілями підготовки майбутніх фахівців. Конкурсні завдання актуалізують міждисциплінарні знання, їх розв’язання базуються на логіці мислення, здібності учня ефективно вирішувати проблемні ситуації.

Олексій Долгов підкреслив, що набагато цікавіше та ефективніше працювати зі студентами, які точно знають, чого хочуть досягти в житті, ким стати, які ловлять кожне слово своїх викладачів і з перших занять в університеті прагнуть здобути необхідні для майбутньої професії знання, сформувати навички та вміння.

На думку проректора, важливо працювати зі старшокласниками, пропонуючи їм різні можливості визначення своїх здібностей у тій чи іншій формі.

Профорієнтаційна олімпіада допомагає виявити талановитих юнаків та дівчат для подальшого навчання в головному виші Придністров’я. Її призери під час вступу до ПДУ здобувають додаткові бали до результатів ЄДІ або вступного випробування з профільного предмета. Наприклад, за перше місце вони матимуть додатково 15 балів, за друге – 10, а за третє – 5.

Нинішнього року найбільша кількість учасників олімпіади була зацікавлена такими спеціальностями, як журналістика, історія, анатомія і фізіологія людини, реклама та зв’язок з громадськістю, міжнародні відносини, правознавство.

Бендерчанин Владислав узяв участь у кількох напрямах профорієнтаційної олімпіади (зокрема журналістика), тому що він не визначився з майбутньою професією. Хлопець сказав, що журналістика його приваблює можливістю майже щодня зустрічатися з лікарями, вчителями та представниками інших професій і розповідати читачам про їхню роль і значення в суспільстві.
Тираспольчанина Сергія з дитинства захоплюють інформаційні технології. Він з великим задоволенням взяв участь в інтелектуальному змаганні за напрямом програмування. На його думку, воно має велике значення в людському житті, допомагає створювати різні програми для вирішення обчислювальних, бухгалтерських, графічних та інших завдань.
Церемонія нагородження переможців олімпіади, за словами Олексія Долгова, відбудеться в лютому


Олександр ЗАЙЧУК.

Фото автора.