Брифінг Христини Албул для придністровських ЗМІ

Приводом для зустрічі на майданчику Міністерства охорони здоров’я стала підсумкова інформація профільного міністра щодо виконання держпрограми з надання медичної допомоги за кордоном у минулому році.


Христина Валеріївна пояснила, що згідно з законодавством, якщо хворому не можуть надати медичну допомогу безпосередньо в нашій державі, республіканська комісія приймає рішення щодо направлення такої особи на лікування за кордон.

Хто потрапляє до програми в першу чергу? Це діти до 18 років, яким рекомендовано лікування чи реабілітація; онкохворі, яким необхідна променева та радіойодтерапія або хірургічне втручання; хворі, що потребують невідкладної медичної допомоги; особи з гострим коронарним синдромом; пацієнти, що потребують ендопротезування тазостегнового суглоба, а також ті, кому необхідно встановити або замінити кардіостимулятор.

З весни 2021 року за межі Придністров’я направляють подружні пари для проведення екстракорпорального або штучного запліднення (процедури ЕКЗ).

Христина Албул зазначила, що 60 % громадян направляють у терміновому порядку, решту спрямовують за планом. Трапляються випадки, коли заявку на лікування розглядають і в індивідуальному порядку. Придністровців для надання медичної допомоги направляють до медичних закладів Молдови та Росії.

Щодо конкретних цифр. Протягом 2022 року медичну допомогу за державною програмою надано 834 особам, з-поміж них – 104 дитини.

Христина Албул повідомила: «Динаміка кількох років показує, що кількість пацієнтів, які потребують високотехнологічної медичної допомоги, зростає. Порівняно з 2021 роком їх побільшало майже на 30 %».

За останні 5 років значно збільшилося й фінансування програми. Наприклад, якщо у 2017-му на неї було виділено 3 млн рублів, то 2022 року ця сума становила 37 млн. У поточному році заплановано витратити 32 млн рублів. «І це не межа. Минулого року вносилися зміни до бюджету та збільшувалися ліміти», – розповіла міністр. Вона представила такі дані: минулого року за межами республіки лікувалося 403 особи з гострим коронарним синдромом, 276 – тих, що потребували ендопротезування тазостегнового суглоба.

Про ЕКЗ. За майже два роки допомогу надано 24 сімейним парам, у результаті завагітніли п’ятеро жінок. За словами керівника МОЗ, це гарний підсумок, оскільки ймовірність очікуваного результату після першої процедури є досить низькою. Напрямок на ЕКЗ розвивається дедалі активніше.

Після інформаційного повідомлення Христини Албул, журналісти мали нагоду почути відповіді на деякі актуальні запитання. Найбільше їх цікавило проведення в республіці нових видів оперативних втручань та операції з ендопротезування колінних суглобів, які віднедавна практикують на базі Республіканської клінічної лікарні.

Міністр розповіла, що в поточному році операції з заміни колінного суглоба планують робити учасникам бойових дій, які стали інвалідами I та II групи.

Що стосується, наприклад, розвитку нейрохірургічного напрямку, то для цього у придністровських лікарів створені всі умови та напрацьований власний досвід.
Післяслово: Відомо, що якість надання медичної допомоги напряму залежить від рівня підготовки кадрів. Уміння застосовувати сучасні досягнення медичної науки, новітні методи діагностики та лікування захворювань – необхідні вимоги до фахівців охорони здоров’я.

За 11 місяців минулого року коштом держбюджету близько 400 лікарів підвищили свою кваліфікацію на спеціальних курсах. Для них читали лекції, проводили тренінги, семінари, конференції, практичні заняття в симуляційних центрах найкращі професорсько-викладацькі кадри з Росії, Молдови, країн пострадянського простору та Придністров’я.

У Нижньому Новгороді для наших лікарів організували виїзні курси підвищення кваліфікації у вигляді стажування за темами: «Органозберігаючі операції та артропластика тазостегнового та колінного суглобів», «Нейрохірургія».

Свої здібності та уміння придністровські спеціалісти вже застосовують на практиці, допомагають місцевим пацієнтам


Аліса КОХАНОВА.

Фото автора.