Дружбі Придністров’я й Абхазії міцніти

Договору про дружбу та співпрацю між Придністров’ям та Республікою Абхазія (РА) 22 січня поточного року виповнилося 30 років з часу підписання.


Базовим документом, який послужив основою формування нинішніх відносин між Придністров’ям та Абхазією, став Договір «Про дружбу і співпрацю ПМР та РА», підписаний 22 січня 1993 року першим Президентом ПМР Ігорем Смирновим та першим Головою Верховної Ради РА Владиславом Ардзинбою. Цей Договір закріплював довірливий характер відносин між сторонами та визначав напрями подальшої співпраці невизнаних республік.

У 2017 році базові принципи цього Договору набули свого подальшого розвитку в Договорі «Про дружбу, співпрацю та партнерство між РА та ПМР». Цей документ підписали вже Президенти Вадим Красносельський та Рауль Хаджимба. У Договорі, що відбиває реалії правового і політичного поля, ще раз було підтверджено взаємне визнання республіками суверенітету та незалежності одне одного, виражена готовність до подальшого поглиблення партнерства та піднесення міждержавних відносин на якісно новий рівень.

Сьогодні Придністров’я та Абхазія на фундаменті вже наявної договірно-правової бази розбудовують свої відносини відповідно до загальноприйнятих міжнародних норм, у дусі взаємної поваги та з урахуванням національних інтересів одне одного. Слід зазначити, що минулого 2022 року взаємодія наших республік набула свого подальшого розвитку, насамперед, у діапазоні міжвідомчої співпраці, співпраці парламентів держав та адміністрацій міст і районів.

У 2022 році було підписано Меморандум про співпрацю в галузі охорони здоров’я, соціального розвитку та соціального захисту між РА та ПМР. До практичного наповнення пунктів документа, що стосуються протезування придністровських інвалідів в Абхазії, сторони приступили відразу після підписання Меморандуму.

З нагоди 30-ї річниці підписання Договору в Представництві РА у ПМР відбувся офіційний захід, в якому взяв участь заступник міністра закордонних справ ПМР Олександр Стецюк. Він зазначив, що в 1993 році було закладено міцну основу двосторонніх відносин. Потім протягом десятиліть ми розвивали, накопичували базу договорів, міжвідомчих і галузевих угод. Нині договірно-правова база становить близько 30 документів», – наголосив дипломат.

«Перше, що поєднує нас, – це те, що під час Вітчизняної війни народу Абхазії 1992-1993 років придністровці стали на захист нашої республіки. В Абхазії пам’ятають загиблих добровольців із При-дністров’я», – сказав офіційний представник РА у ПМР Олександр Ватаман.

При цьому він зазначив, що співпраця між двома країнами розвивається в різних галузях. Особливо важливою була підтримка з боку Сухума минулого року, коли ПМР зазнала серії диверсійно-терористичних актів. «Навесні МЗС РА виступило з заявою, висловивши стурбованість подіями, що відбувалися навколо Придністров’я, та підтримку придністровському народу. Попри складну зовнішню обстановку, контакти тривали і у 2021, й у 2022 роках. Ми підтримуємо та розвиваємо наші контакти», – резюмував Олександр Ватаман.

У рамках цього заходу відбулися презентація та спецгасіння поштових марок із серії «30 років Договору про дружбу з Республікою Абхазія». На шістьох марках зображені субтропічні фрукти, що вирощуються в братській республіці, – мушмула, мандарин, ківі, хурма, інжир, фейхоа. Наклад кожної з поштових мініатюр становить 6 300 штук. Як завжди, марки супроводжують конверти першого дня з видами Абхазії: Гегський водоспад, озеро Ріца та Новоафонський монастир. Перші штампи спецгасіння на марки поставили офіційні представники сторін Олександр Стецюк та Олександр Ватаман.

За словами директора видавництва «Марка Придністров’я» Всеволода Лаврентьєва, у 2018 році вже видавався спільний поштовий випуск Придністров’я та Абхазії. Тоді в основу композиції марки була покладена державна символіка двох країн. Більше того, за його словами, був час, коли Придністров’я допомагало братній Абхазії своїми поліграфічними ресурсами у випуску абхазьких поштових мініатюр.

Того ж дня в онлайн-форматі відбулася розмова керівника МЗС ПМР Віталія Ігнатьєва з міністром закордонних справ Абхазії Іналом Ардзинбою. Вони обмінялися вітаннями з нагоди 30-річчя від дня підписання першого Договору про дружбу та співробітництво.

Віталій Ігнатьєв зазначив, що потенціал, закладений у цьому Договорі, успішно реалізується, за цей час було підписано близько 30 угод: галузевих, міжвідомчих та на рівні керівників держав.
Наголосивши, що пріоритетний розвиток відносин з братніми країнами є імперативом зовнішньої політики ПМР, Віталій Ігнатьєв висловив сподівання на подальше зміцнення багатоаспектних зв’язків між Придністров’ям та Абхазією. Під час бесіди дипломати також обговорили перспективи розвитку двосторонніх контактів у поточному році та подальшій перспективі


Олександр ПЕТРЕНКО.

Фото: mid.gospmr.org