Важливі питання на порядку денному

Значну увагу представники вищого виконавчого органу влади приділяють удосконаленню механізму розподілу та працевлаштування випускників, які завершують навчання в організаціях професійної освіти.


На засіданні, що відбулося минулого тижня, Міністерство просвіти представило свої напрацювання в цьому напрямі. Його фахівці пропонують розширити кількість виконавчих органів держвлади, які беруть участь у підписанні договору з надання освітніх послуг.

При цьому вони повинні виходити зі своєї потреби в кадрах. Йдеться про формування державного замовлення на навчання необхідних відомству фахівців, професійну перепідготовку та підвищення кваліфікації співробітників, які нині працюють.

«Це допоможе ширше дивитися на проблему та привернути увагу всіх органів влади, зацікавлених у тих чи інших випускниках», – наголосив Олександр Розенберг.

Міністр профільного відомства Світлана Іванишина зазначила, що на сьогодні таке право мають тільки шість відомств, а внесені зміни значно підвищать ефективність розподілу випускників організацій профосвіти.

«Новий підхід прояснить ситуацію: дасть нам зрозуміти затребуваність, необхідність, попит і можливість активніше працювати над відповідною професійною орієнтацією», – висловив думку Голова Уряду.

Відомства, які потребують робітничих кадрів, братимуть безпосередню участь у діяльності відповідних комісій з розподілу та працевлаштування молодих спеціалістів.

Про субсидії тваринникам. Учасники засідання ухвалили зміни до положення про надання субсидій на закупівлю племінних нетелів. Протягом останніх трьох років держава підтримує тваринницьку галузь. Ключове завдання – забезпечити потреби жителів республіки вітчизняною м’ясомолочною продукцією.

Чому постало таке питання? На нього відповів заступник міністра сільського господарства та природних ресурсів Ігор Паламарчук, представляючи проект постанови. Доповідач нагадав, що держава активно підтримала надання коштів зі свого бюджету для закупівлі високопродуктивних племінних нетелів тим господарствам, які хотіли розвивати цей напрямок.
Породиста худоба, придбана за кордоном, вимагала підвищених умов утримання. Особливо це стосувалося харчування. Тому була передбачена норма вибуття (загибелі) тварин на рівні 20 %. Однак, після низки перевірок на субсидованих господарствах, фахівці виявили недостатню організацію утримання, годівлі, ветеринарного контролю, діагностики, лікування та профілактики на різних етапах репродуктивного циклу придбаних корів. «З метою більш відповідального та раціонального ставлення до худоби, на яку витрачені державні кошти, вважаємо за доцільне знизити допустимий відсоток вибуття з 20 % до 5 %», – запропонував заступник міністра.

Голова Уряду Олександр Розенберг погодився з такою пропозицією.

«З огляду на те, що ми давали час вивчити ту чи іншу породу (а вже минуло понад три роки відтоді), можна було зрозуміти, які умови її утримання, що повинно бути в раціоні й таке інше. Ми маємо досить знань і досвіду, як це поголів’я зберегти», – наголосив Олександр Розенберг, додавши, що держава не повинна субсидувати безгосподарність.

Члени Уряду одностайно підтримали пропозицію Мінсільгоспу. Нова норма стимулюватиме сільськогосподарських товаровиробників ефективніше використовувати державні кошти та дбати про збереження поголів’я.

Висновок: якщо закуплене стадо до закінчення зазначеного терміну скоротиться більш ніж на 5 %, керівників тваринницьких господарств зобов’яжуть повернути суму субсидії за худобу, що загинула понад зазначену норму. Винятком можуть бути непередбачувані події, такі як стихійне лихо, епідемія, падіж тощо.

Урядовці також приділили увагу темі розширення земель сільгосппризначення. Уже в поточному році до цієї категорії переведено понад 20 га. Ділянки, на яких відновлено родючий шар ґрунту, розташовані в Дубоссарському районі. Раніше на них видобували корисні копалини.
Минулого року в категорію «землі сільськогосподарського призначення» було переведено близько 25 га, а рекультивовано понад 32 га угідь


Iрина МАСЛОВА.

Фото: ecology-pmr.org

На фото Ігор Паламарчук.