Вшанування флагмана придністровської промисловості

Працівники підприємства відзначили 38-му річницю введення в експлуатацію першої черги Молдавського металургійного заводу.

За ці роки колектив заводу неодноразово підтверджував свій високий професіоналізм, недаремно відзначений орденом Республіки, а також міжнародними нагородами за якість продукції: «Золота арка Європи», «Діамантова зірка» та «Золотий глобус».

У сьогоднішній непростій ситуації ММЗ також не стоїть на місці, а безперервно розвивається: освоюються нові технології, закуповується сучасне обладнання і техніка. Використовуючи свої ресурси та республіканську систему дуальної освіти, підприємство навчає та виховує молоді кадри, формує і загартовує на практиці нове покоління металургів.

Підтверджується все сказане вище справою: напередодні урочистої події завод видав на-гора 18 млн т прокату. На святкуванні відзначили заслуги підприємства, говорили про день насущний та згадували першого директора – Анатолія Белітченка.

Минулий виробничий рік був непростим для республіки. Загострення та зміна світової ситуації, осіння енергетична криза та інші негативні тенденції позначилися і на діяльності колективу металургів. Однак, попри всі негативні явища та згідно з планами розвитку, на заводі зуміли впровадити у виробництво модернізацію, орієнтовану на його подальший розвиток, та енергозберігаючі технології. Наприклад, в електроцеху замінили повітряні високовольтні вимикачі на більш ефективні силові елегазові. В електросталеплавильному цеху оновили електродотримачі, які є ключовим обладнанням сталеплавильної печі. У заводській лабораторії встановили 3D вимірювач профілю.

Для лабораторних досліджень закупили сучасні прилади: спектрометри, аналізатори, еталонні динамометри (силовимірювальні пристрої). З’явилася нова піч для очищення аргону.

У центр збору металобрухту (копровий цех) закупили три сучасні електричні перевантажувачі турецької фірми BIRIM MAKINA – світового лідера з виробництва спецтехніки для переробки брухту.

У рамках екологічної програми реалізовано 33 заходи, на які у 2022 році ММЗ витратив понад 4 млн доларів. Світовий лідер у галузі експертизи, випробувань та сертифікації – сертифікаційний орган SGS – у межах наглядового аудиту Системи екологічного менеджменту – високо оцінив проведені на заводі заходи, що сприяють економному та дбайливому ставленню до енергоресурсів. Фахівці також відзначили інтегровану систему менеджменту підприємства. Вона сприяє освоєнню нових ринків збуту продукції, розширенню сортаменту металопрокату, освоєнню нових технологічних процесів виробництва та підготовки матеріалів.

Не забувають на ММЗ і про співробітників підприємства, яким надається всебічна соціальна підтримка, а також можливість здобути вищу освіту з технічних спеціальностей у Рибницькій філії ПДУ.

Підготовка нових кадрів здійснюється на базі навчального центру заводу та на базі Рибницького політехнічного технікуму.

Сьогодні продукція ММЗ відома далеко за межами Придністров’я і постачається до 25 країн світу. Підприємство працює за найновішими стандартами. Тут стежать за сучасними тенденціями в металургії та постійно модернізують виробництво, а також приділяють серйозну увагу кадровій політиці.

Нинішнє керівництво та колектив ММЗ дотримуються славних традицій рибницьких металургів, що дозволяє цьому знаменитому підприємству утримувати лідерство у своєму сегменті на світовому ринку.

Дмитро АКIНIН.

Фото автора.