Намічена програма розвитку Кам’янщини

З метою координації діяльності виконавчих і представницьких органів влади та громадських організацій у Придністров’ї проводяться слухання з найактуальніших питань. Нині в містах і районах обговорюють проекти місцевих бюджетів.

У Кам’янці громадські слухання з цього питання відбулися у форматі онлайн-конференції. До участі в ній залучилися співробітники держадміністрації, депутати міськрайради, глави держадміністрацій сіл, представники органів контролю, трудових колективів і громадських об’єднань. Перший заступник глави держадміністрації Ірина Соколова представила до їхньої уваги проект районного бюджету.

За прогнозами, власні доходи у 2023 році наблизяться до 50 млн рублів. Основними напрямами витрачання бюджетних коштів, як і раніше, залишаються першочергові соціально-значущі зобов’язання, на виконання яких потрібно близько 77 млн рублів. Дефіцит місцевого бюджету передбачається покрити коштом трансфертів із республіканського. Кам’янщина також користуватиметься субсидіями з Дорожнього фонду та з Фонду підтримки територій у сумі, що перевищує 21,5 млн рублів. Отже, район і нинішнього року залишається дотаційним.

Глава держадміністрації Володимир Бичков зазначив: «Оприлюднені параметри недостатні для розв’язання всіх наявних у районі проблем, але насущні питання, зокрема безпосередньо порушені жителями, знайшли своє місце в різних цільових бюджетних фондах і програмах. Перед нами стоїть завдання: раціонально використовувати кошти. За умови по-господарськи розумного ставлення, ми зуміємо поетапно вдосконалити й розвинути районну інфраструктуру».

Володимир Бичков поінформував учасників слухань про зміни, які вносяться до програми Фонду капітальних вкладень (ФКВ). Завдяки стабілізації фінансово-економічної ситуації, сума, що виділяється району, подвоїлася. Якщо спочатку на ремонтні роботи в чотирьох освітніх закладах передбачалося направити близько 5 млн рублів і приблизно таку ж суму на продовження реконструкції парку Вітгенштейна, то нині список розширився за рахунок об’єктів, відкладених у минулих сезонах. Капремонт та упорядкування здійснюватимуть у міській середній школі № 3, в освітніх комплексах сіл Катеринівка, Красний Октябр, Хрустова, Кузьмин, Окниця, Подойма та Рашків.

Міністерство охорони здоров’я включило до програми ФКВ ремонт приймального відділення центральної районної лікарні та будівництво критої під’їзної естакади до нього.

Продовжиться заміна віконних блоків у під’їздах багатоквартирних будинків Кам’янки. Досить значний обсяг робіт запланований також у рамках інвестиційних програм підприємств, які забезпечують жителів району водою, тепло- та електроенергією.

Учасники слухань порушили й найгостріше на сьогодні питання стану дорожньо-вуличної мережі: ремонт проїжджої частини та тротуарів, освітлення шляхів сполучення, оновлення розмітки, облаштування місць для стоянки транспорту. Пропозиції надійшли з міста та із сіл.

Після всебічного обговорення наболілих проблем був схвалений проект бюджету з урахуванням висловлених пропозицій стосовно до різних напрямів життєдіяльності району. Зокрема, Іван Бистров, який очолює територіальне відділення ЗНФ, підкреслив: «У головному фінансовому документі намічена об’ємна і багатогранна програма розвитку. Всім нам – керівникам різного рангу, трудівникам і громадським діячам – треба об’єднати зусилля і реалізувати заплановане, щоб 2023-й став роком подальшого упорядкування міста і сіл, вдосконалення соціальної сфери, а отже – поліпшення життя мешканців Кам’янщини».

Наступного тижня проект кам’янського бюджету планують розглянути й затвердити депутати міськрайради.

Ніна ПАНАЇДА.

Фото з сайту держадміністрації м. Кам’янка.