Нова монета продовжує серію «Спорт»

Наша республіка славиться своїми спортивними талантами та увічнює їхні досягнення на колекційних експонатах. Придністровський республіканський банк зокрема випустив в обіг нову пам’ятну монету з серії «Спорт Придністров’я», присвячену спортивній акробатиці.


Як відомо, спортивна акробатика належить до одного з видів гімнастики. Попри гарні музичні номери та яскраві костюми, це справжнісінький і чи не найважчий вид спорту. Він включає в себе вправи на гнучкість, силу, спритність та балансування.

За даними Державної служби зі спорту ПМР, цьому мистецтву в нас навчають у Бендерах. Про рівень професійної підготовки можна судити з того, що це не просто секція, а ціла федерація, яка славиться своїми міжнародними здобутками.

Не дивно, що ПРБ у своїй спортивній лінійці знайшов місце для такої успішної та видовищної категорії. Пам’ятна монета має гідність 1 рубль і викарбувана з покритої нікелем сталі тиражем 15 тисяч штук.

Зображення нового грошового знака, за словами фахівців банку, було затверджене їхньою художньою радою за підсумками відкритого конкурсу серед усіх бажаючих. Ескіз витонченої постаті дівчини-спортсменки, яка виконує акробатичний елемент, змалювала Оксана Головченко.

Для того, щоб надати фігурі динаміки, майстер доповнила свою композицію геометричними символами повітря. Завдяки цій деталі, їй вдалося створити відчуття стрімкості та водночас надзвичайної легкості атлетки. Зворотний бік прикрашає напівкруглий напис «Спортивна акробатика».

На лицьовій стороні монети незмінним залишається зображення Державного герба ПМР. Вгорі – напис «Придністровський республіканський банк». Внизу – рік випуску «2023», під гербом – позначення номіналу «1 рубль».

Серія «Спорт Придністров’я», підготовлена ПРБ, налічує близько 12 монет. Зокрема: «Греко-римська боротьба», «Бокс», «ФК «Шериф». Ліга Європи УЄФА 2021-2022», «Карате», «Дзюдо», «Кікбоксинг», «Бойові мистецтва», «ФК «Шериф». Ліга чемпіонів УЄФА 2021-2022», «Гандбол», «Плавання», «Веслування на байдарках».

Нині цю різноманітну колекцію спорту доповнили ще й акробатикою. Нагадаємо, що нова па-м’ятна монета є грошовим знаком і засобом обігу та платежу, на території ПМР вона приймається за номінальною вартістю


Поліна РЕШЕТНИКОВА.

Фото автора.