Боротьба з корупцією – справа кожного

Останнім часом у світі дедалі активніше говорять про корупцію. ЗМI все регулярніше оприлюднюють суми хабарів, які просто шокують.

Наприклад, нещодавно суд Нью-Йорка (США) розглядав справу Джеймса Гіффена, власника компанії «Мейкетор», радника казахстанського екс-президента Нурсултана Назарбаєва. Було доведено, що Гіффен запронував Назарбаєву хабар у 84 млн доларів з тим, щоб компанія мала зелену вулицю в освоєнні та експлуатації родовища казахстанської нафти.

У Придністров’ї також є корупція. Звичайно, не в таких розмірах, і в нашій республіці останнім часом посилилося протистояння їй. Причому особливу активність у цьому виявив Уряд, розробивши у грудні 2022 року пакет законодавчих ініціатив, який упорядковує механізм перевірки достовірності відомостей про доходи, майно та зобов’язання майнового характеру, які щорічно подають посадові особи на підставі Закону «Про протидію корупції».

Відповідно до законопроектів уповноважена особа може направити запит до оперативно-розшукових органів або банків про надання інформації, необхідної для визначення достовірності та повноти відомостей про доходи та витрати чиновників. Перелік посадових осіб, щодо яких можуть бути надіслані такі запити, а також порядок надсилання запитів має затвердити Глава нашої держави після ухвалення законопроектів Верховною Радою. Нині ці ініціативи перебувають на розгляді у вищому законодавчому органі республіки.

Актуальність проблеми протидії корупції обумовлена досить високим ступенем її суспільної небезпеки. Причому йдеться не лише про спроби підкупу посадових осіб, а й загальне зловживання своїми повноваженнями з метою особистої вигоди. Внаслідок скоєння корупційних злочинів відчутно підривається авторитет влади; часто завдається значної матеріальної шкоди; утискуються юридичні та законні інтереси громадян чи організацій, а загалом – інтереси нашого суспільства та держави.

У рамках виконання антикорупційних заходів Уряд ПМР провів анкетування громадян, спрямоване на вивчення громадської думки про можливі прояви корупції в органах держвлади та підвідомчих установах. Опитування проводилося способом анонімного анкетування на офіційних сайтах Уряду, виконавчих органів держвлади, а також у месенджерах Viber і Telegram. У ньому взяли участь близько 500 осіб. Одержані за підсумками опитування відомості потрібні для подальшого їх використання з метою вдосконалення протидії корупції.

Під час аналізу анкет експерти з’ясували, що з-поміж відомств і установ, в яких придністровці зіткнулися з проявами корупції, на першому місці – заклади охорони здоров’я, на другому – органи внутрішніх справ, зокрема УДАІ та паспортні підрозділи, на третьому – освітні установи. Відповідно до відповідей респондентів, як правило, матеріальне заохочення пропонує сам заявник, очікуючи прихильності уповноваженої особи або більш якісного чи термінового виконання роботи. Таку відповідь дали 31 % опитаних. Дії 27,5 % респондентів були спровоковані особою, яка надає послуги. Ще 26,7 % опитаних дали хабар з метою економії свого часу або через відсутність можливості вирішити проблему законним шляхом.

Попри всі зазначені цифри, більшість придністровських громадян усвідомлено відмовляється від дачі хабара посадовій особі. Головний аргумент у них – принципова громадянська позиція чи небажання особисто брати участь у протиправних діях. Зазначимо, що відмова від підкупу уповноважених осіб не позначилася на розв’язанні їхніх проблемних питань. Крім того, результати опитування наочно демонструють, що придністровці не вважають хабарем так звану подяку у вигляді презентів або символічних сум. Однак важливо розуміти, що її розміри мають відповідати нормам чинного законодавства.

Одним із важливих завдань опитування було вивчення думки респондентів про те, які заходи можуть вплинути на зниження рівня корупції в республіці. Придністровці вважають, що позитивний вплив чинитиме підвищення заробітної плати та соціальних гарантій співробітникам згаданих раніше відомств. Крім того, дієвим заходом буде посилення покарання за корупцію та підвищення контролю над видатками чиновників і членів їхніх сімей.

Зрештою, 39,6 % анкетованих упевнені, що ефективним методом боротьби є замовлення та одержання державних послуг в електронному форматі. Нині триває планомірна робота з розвитку онлайн-взаємодії придністровців і держави. Портал держпослуг став майданчиком, який дає змогу мінімізувати контакти держслужбовців і громадян, а також скоротити перелік документів для замовлення держпослуг.

У 2023 році планується приблизно на 12 % підвищити зарплати деяким категоріям бюджетників, зокрема медикам та вчителям. Кошти закладені в бюджет 2023 року. На думку експертів, це ще один крок до зниження рівня корупції. Крім того, регулярно вдосконалюється чинне законодавство, зокрема регулююче закупівлі. Багато процесів стали більш прозорими та зрозумілими.

Щоб придністровці не мали жодних сумнівів у тому, що кожен із них може вплинути на рівень корупції, опитування з відстеження динаміки її рівня в ПМР стануть регулярними. Наступне анкетування проведуть у жовтні-листопаді.

Павло ОСТАПЕНКО.

Фото прес-служби Уряду.