Оперативно-службова діяльність

Кількість злочинів, скоєних по лінії карного розшуку, за останні два роки залишається в нашій республіці на одному рівні. Це в середньому дещо менше ніж 2 000 зареєстрованих актів різного характеру. Прес-центр МВС ПМР оприлюднив підсумки діяльності Управління карного розшуку (УКР) за 2022 рік.

Безумовно, будь-яка діяльність Міністерства внутрішніх справ перебуває під особливим контролем, тому що служба ця здійснює розшук людей, які ховаються від органів дізнання, суду та слідства, ухиляються від виконання кримінального покарання, вважаються безвісти зниклими або ідентифікаційно невідомими.

Ця тема завжди викликає особливу зацікавленість серед громадян республіки, але не з простої цікавості, а заради впевненості у своїй безпеці. Через розділ новин на офіційному сайті МВС, а також через більш оперативні способи ознайомлення з інформацією – месенджери – прес-служба відомства повідомляє про діяльність управління, про ті чи інші події та результати розслідування.

Найкраще статистичні зрушення видно під час підбиття підсумків роботи за рік. Наприклад, наприкінці січня УКР традиційно провело таке засідання за участю міністра внутрішніх справ Віталія Нягу, заступника міністра – начальника кримінальної міліції Сергія Сари, а також начальників відповідних відділів.

За словами начальника Управління карного розшуку Івана Бахчевана, 2022 року було скоєно 1 939 злочинних актів, що приблизно відповідає цифрам попереднього 2021-го. На таку стабільність впливає багато чинників. Дехто вважає, що загальна причина злочинності криється в суспільстві (коли формуються об’єктивні соціальні протиріччя, одним із можливих варіантів подолання яких є скоєння злочину). З огляду на загальну світову напруженість ми розуміємо, що нині люди набагато частіше через накопичення негативних емоцій зважуються на протиправні дії.

За новий звітний період зафіксовано зростання кількості вбивств. Якщо 2021 року йшлося про 12 інцидентів навмисного заподіяння смерті іншій людині, то у 2022-му ця цифра збільшилася на 8 випадків.

З-поміж тих пунктів, що зросли або залишилися на попередньому рівні, є положення, де силами управління досягнуто статистичного зниження. Наприклад, нападів з метою розкрадання чужого майна (розбоїв) стало на 10 менше, а пограбувань – на 15. До того ж, за даними УКР, усі вони успішно розкриті.

Що ж до успіхів відомства безпосередньо, то за 2022 рік удалося розкрити 195 злочинів. До категорії тяжких належать 33 з них, а 44 – до особливо тяжких. Нагадаємо, що у 2021 році в цьому напрямку УКР МВС ПМР розкрило 133 злочини.

Виходячи з аналізу підсумків діяльності минулого року, не можна не помітити невелике зростання в розкритті фактів розкрадання майна власників. Загалом за минулий рік зареєстрували 874 акти, з них 271 – квартирна крадіжка. У 2021 році таких розкрадань було 262. Тим часом цей напрямок залишається одним із результативних, де 76 % закінчуються позитивним результатом.

Усі ці цифрові дані підкріплені великими справами, які регулярно оприлюднює прес-центр МВС. Наприклад, можна пригадати, як у серпні затримали групу осіб, що зрізали каталізатори з автомобілів. Восени було взято під варту підозрюваного, який здійснив низку розкрадань із приватних домоволодінь у Дубоссарах та встановили підозрювану особу в крадіжці великої суми грошей у с. Паркани.

Наголошуючи на роботі в галузі боротьби з незаконним обігом наркотичних засобів та психотропних речовин (НОН), начальник УКР на засіданні за підсумками року висловився про те, що у 2022 році відзначено зростання фактів НОН. Позаторік було заведено 310 матеріалів, а 2022-го – 317. Співробітники кримінальної міліції розкрили 189 злочинів, пов’язаних з НОН, співробітники міліції громадської безпеки – 25 кримінальних актів.

На основі оприлюднених даних, можна зробити висновок про те, що, попри продовження копіткої роботи відомства над зменшенням злочинних дій, вони все ще трапляються досить часто, десь навіть їхня кількість зростає. Саме тому міністр внутрішніх справ Віталій Нягу дав доручення співробітникам Управління проаналізувати причини зростання та зниження фіксованих актів і розпочати усунення недоліків у роботі. Загалом діяльність УКР у 2022 році міністр внутрішніх справ оцінив як задовільну.

Марина СОВА

Фото: mvdpmr.org.