Внесок Фелiкса Крейчмана в науку ПМР

У головному науковому центрі республіки – ПДУ ім. Т. Г. Шевченка – відбулася презентація великого пласта наукових праць відомого придністровського економіста, господарського діяча, доктора економічних наук, дійсного члена РАПН, професора Ф. Крейчмана.

Спілкування збагачує. Це аксіома людського життя, яка хоч і не потребує доказів, проте постійно знаходить їх у нашому повсякденні, а студенти, мабуть, найбільш залучені в цей процес взаємообміну люди. Погодьтеся, адже ніхто так активно не відвідує заходи, як слухачі вищих навчальних закладів, особливо на перших курсах.

Зустріч з ученим у царині науково-практичного реформування підприємств Феліксом Семеновичем відбулася в затишній конференц-залі ПДУ. Крім професорсько-викладацького складу університету, були запрошені й учні з Тираспольського міжрегіонального університету за напрямом «Менеджмент».

Необхідно відзначити, що круглі столи тут давно вже переросли рамки суворого регламенту і вилилися у щось більше, більш душевне та відкрите. Фелікс Крейчман розпочав презентацію не з теоретичної чи професійної сторони питання, а з біографічної.

У день визволення Сталінграда, 2 лютого, він згадав про свого батька, який під час боїв на фронтах Великої Вітчизняної дістав серйозні поранення руки та втратив ногу. За його словами, це був важкий і героїчний час подолань, який кував сильних людей, подвиги їхні ніколи не будуть забуті.

Говорячи вже про історію свого життя, Фелікс Семенович поринув у ті моменти, коли йому доводилося особливо нелегко. Він поділився з молоддю цікавими розповідями про успішно відвойований червоний диплом на фінальному іспиті; про копітку роботу над науковими працями в куточку старого глиняного будинку, де він мешкав зі своєю сім’єю, та про величезну працю генерального директора науково-виробничого акціонерного товариства «Елетромаш».

Аналізуючи весь цей досвід, Фелікс Семенович зробив для себе один твердий висновок, який хотів би донести й до інших: ніколи не можна опускати руки й неодмінно треба боротися за неупереджену оцінку своїх знань та умінь.

Після цього учасники зустрічі плавно перейшли до світу науки: жваво обговорювали декілька представлених на презентації книг. Свого часу були й нині залишаються актуальними «Ефективне управління підприємством на основі демократизації власності», «Час ефективних власників», «Менеджмент та бізнес-адміністрування», «Основні напрями науково-практичного реформування діяльності підприємств в умовах перехідного періоду до ринкової економіки» та багато інших.

Гідний рівень цих праць доводить те, що на них спираються вітчизняні та зарубіжні дисертаційні матеріали, а також наявність їх у бібліотечних фондах.

Саме тому доцент кафедри світової економіки та економічної теорії кандидат сільськогосподарських наук Володимир Лабунський звернувся до Фелікса Крейчмана з офіційним запрошенням його до лав викладацького складу ПДУ. Сподіваємося на його швидку позитивну відповідь.

Студентка першого курсу ТМУ за напрямком «Менеджмент» Валерія Бойко, яка побувала на презентації, цілком задоволена науково-пізнавальною подією: «Хочеться, щоб такі зустрічі траплялися частіше. Було цікаво познайомитися з відомою й успішною, дуже різнобічною людиною. Тема підприємництва та організації бізнесу мені неймовірно близька. У майбутньому я хочу відкрити в нас ательє та стати менеджером у мистецтві моди».

Наступного року такий круглий стіл обов’язково знову відбудеться. Можливо, замість економістів, його відвідають уже студенти інженерно-технічних спеціальностей, адже з ними Феліксу Семеновичу теж є чим поділитися.

Марина СОВА.

Фото автора.