Уряд – про головне

На порядку денному чергового засідання Уряду його учасники розглянули низку важливих питань, що стосуються повсякденного життя придністровців.

Фахівці Міністерства економічного розвитку вважають доречним змінити порядок визначення розміру плати за опалення.

Він вступатиме в дію, якщо тривалість надання цієї послуги не відповідатиме вуличним температурам, прийнятим під час розрахунку нормативів споживання цієї комунальної послуги.
Віце-прем’єр – міністр економічного розвитку Сергій Оболоник зазначив, що нормативи споживання теплової енергії для опалення затверджені в кожному місті та районі, й вони розподіляються залежно від умов оплати послуг з опалення.

Нагадаємо, що населенню як захід підтримки, надається розстрочка на оплату теплопостачання протягом 12 місяців. Під час визначення нормативів фахівці враховують середньомісячну температуру зовнішнього повітря за період опалення та його тривалість.

У середньому тепло подається від 163 до 175 днів. Однак, фактична температура за вікном і тривалість опалювального сезону можуть відрізнятися від нормативних. Наприклад, в останні роки осінньо-зимовий період був досить теплим і температурний режим був дещо вищим за нормативний. До речі, взимку 2020-2021 років (через ризик поширення вірусу ковіду) було ухвалено рішення щодо продовження опалювального періоду до 202 днів.

«Нині теплопостачальні організації пред’являють до оплати вартість теплової енергії, розподіленої по місяцях протягом усього року. Для цього норматив розраховують, виходячи з тривалості опалювального сезону та нормативної температури зовнішнього повітря. Якщо ці показники не збігаються, а розрахунок так і здійснюється за затвердженим нормативом, теплопостачальні організації або зазнають збитків, або одержуватимуть формально надприбутки в період не опалювального сезону, оскільки будуть зобов’язані сплатити вартість природного газу та інших енергоносіїв, використаних понад норму, в період опалювальних місяців», – пояснив міністр.

Для врегулювання ситуації й запроваджується новий механізм визначення розміру плати за комунальну послугу з опалення. Пропозиції найближчим часом надішлють на розгляд до Верховної Ради.

Урядовці пропонують переглянути перелік професій для вирішення кадрових питань у республіці, щоб з’ясувати, які з них виникли завдяки розвитку сучасних технологій, виробництв і техніки, які вже не є популярними на ринку праці, на підготовку яких фахівців слід звернути увагу, виходячи з потреби реального сектора економіки.

Водночас необхідно підвищувати престиж робітничих професій та працювати над удосконаленням системи оплати праці.

За дорученням Олександра Розенберга було приведено у відповідність перелік робіт, професій, посад, безпосередньо пов’язаних із керуванням транспортними засобами або керуванням рухом транспортних засобів.

Близько 15 підприємств представили дані про посадові інструкції та вимоги до теоретичних та практичних знань працівника. Вони вважають за необхідне внести зміни до чинного реєстру.

Слід зазначити, що перелік не скорочується, до нього лише додано нові професії та посади. Наприклад, ММЗ запропонував включити до реєстру спеціальність «машиніст автовишки та автогідропідйомника».

Оновлений реєстр допоможе достовірно здійснювати тарифікацію робіт, присвоєння кваліфікаційних розрядів робітникам, а також складати програми з підготовки та підвищення кваліфікації працівників у всіх галузях діяльності.

У Придністров’ї швидкісний режим фіксується спеціальними технічними засобами миттєвого контролю, які вимірюють швидкість у конкретних точках. Однак, це не впливає на порушників. Лише за один тиждень було зафіксовано 62 ДТП. Динаміка аварій зростає, а пояснюється це нехтуванням правил дорожнього руху.

Міністр внутрішніх справ Віталій Нягу запропонував деякі зміни до Закону ПМР «Про безпеку дорожнього руху», а саме: введення нового способу фіксації перевищення швидкісного режиму спеціальними технічними засобами, що обладнані функціями фотозйомки та відеозапису.

Нововведенням є те, що сучасна апаратура встановлюватиме ознаку порушення за допомогою обчислення середньої швидкості, з якою транспорт проїжджає контрольовану ділянку дороги. На відповідних зонах технічні засоби працюватимуть в автоматичному режимі, це дозволить контролювати дорожній рух у режимі онлайн.

Урядовці підтримали нововведення. Найближчим часом ініціатива надійде до Верховної Ради для затвердження та ухвалення відповідного закону.

Аліса КОХАНОВА.

Фото прес-служби Уряду.