Ефективна робота законодавців

На черговому пленарному засіданні Верховної Ради 1 лютого члени вищого законодавчого органу республіки ухвалили низку важливих законопроектів, які стосуються функціонування різних галузей держави.

У другому остаточному читанні народні обранці схвалили зміни до Закону «Про державне пенсійне забезпечення громадян у ПМР». Якщо раніше термін виплати пенсії за дорученням передбачав 3 місяці, то відтепер він збільшений до 1 року.

У законі буде прописано, що пенсія за дорученням виплачується упродовж року, а сам пенсіонер має один раз на рік особисто прийти до органу соцстрахування та підтвердити факт реєстрації за місцем одержання пенсії, надавши паспорт чи свідоцтво, видане нотаріально. Як варіант: людина може особисто отримувати пенсію один раз на рік, тоді документ про доручення також буде дійсним. Коли закінчиться термін дії довіреності, необхідно оформити нову на людину, яка отримуватиме грошові кошти.

Такі правила поширюються на всіх пенсіонерів, зокрема тих, хто перебуває на стаціонарному лікуванні або поза межами республіки, а також на студентів, які отримують виплату за втратою годувальника і навчаються за межами Придністров’я.

Зміни до закону «Про державне пенсійне забезпечення громадян у ПМР» набудуть чинності після підписання Президентом ПМР.

Ще один документ, який ухвалили народні обранці, стосується підприємницької галузі. З 1 січня, згідно з податковою реформою, індивідуальним підприємцям, які приймають, скуповують та реалізують вторинні ресурси (брухт чорних та кольорових металів), макулатуру, склопосуд, склобій, було заборонено працювати за патентною та спрощеною системами оподаткування. Однак такий вид діяльності у формі юридичної особи через невисоку рентабельність фінансово не вигідний.

Голова Комітету з економічної політики, бюджету та фінансів Віктор Гузун став автором ініціативи, яка передбачає внесення цих видів діяльності (прийом і реалізація вторинних ресурсів, а саме макулатури, склопосуду, склобою тощо, зокрема брухту чорних металів) до переліку видів діяльності, за якими можлива робота за спрощеною системою оподаткування.

В інтерв’ю представникам ЗМІ Віктор Гузун розповів про важливість цього законопроекту: «У нас є стратегічні підприємства, зокрема Молдавський металургійний завод (ММЗ), який придбає брухт як сировину і в юридичних, і у фізичних осіб. Ми ухвалили рішення, згідно з яким, для забезпечення стабільної роботи нашого підприємства, для зручності людей, уникнення великої кількості адміністративних бар’єрів, пов’язаних із веденням обліку, надати можливість збирати брухт і дозволити здійснювати збір вторинної сировини (пластик, скло) індивідуальним підприємцям за спрощеною системою оподаткування».

Автор законодавчої ініціативи пояснив, що в такий спосіб будуть вирішені питання зайнятості населення, простої форми ведення бізнесу та стабільної роботи одного з головних підприємств Придністров’я.

Депутати вищого законодавчого органу ухвалили законопроект одразу у двох читаннях. Нова норма набуде чинності після підписання Президентом ПМР.

У першому читанні законодавці схвалили пакет законопроектів, які закріплюють можливість тимчасового ввезення транспортних засобів на іноземних номерах у спрощеному порядку зі сплатою збору-віньєтки. При цьому транспортний засіб може використовуватися не тільки для особистих потреб, а і для перевезення осіб за винагороду, промислове чи комерційне перевезення товарів за винагороду або безоплатно. Передбачена також можливість передачі декларантом тимчасово завезеного транспортного засобу іншій фізичній особі за умови підтвердження відповідними документами права на користування транспортним засобом особою, якій цей транспортний засіб було передано.

За словами Віктора Гузуна, ухвалення пакету законодавчих ініціатив полегшить діяльність індивідуальних підприємців, які володіють автотранспортом на іноземних номерах.

Микола ЮРКЕВИЧ.

Фото автора.