З року в рік, газета для всіх

Колонка головного редактора

Став уже історією 2022 рік. Для нашої газети, як і для всього суспільства, він був дещо складним і напруженим. Друкованим ЗМІ сьогодні доводиться конкурувати з Інтернетом, ситуацію погіршує і скорочення мережі кіосків з роздрібним продажем газет. Однак ми тримаємося, і пишаємося тим, що 1 січня газеті «Гомін» виповнився 31 рік. Для колективу це велика гордість, ми сподіваємося, що в найстарішої газети Придністров’я попереду велике світле майбутнє.

Шановні наші читачі, сьогодні ви тримаєте в руках черговий номер газети, всі співробітники якої в повному складі приступили до своєї роботи. До творчого процесу залучені штатні та позаштатні кореспонденти. Вони ж і будуть у 2023 році висвітлювати всі напрямки життєдіяльності нашої республіки.

Колектив редакції, як і раніше, планує висвітлювати найважливіші події, повідомляти на сторінках газети про всі найцікавіші заходи, ми постараємося побувати на кожному з них. Ви ж, дорогі читачі, будете знайомитися з ними на сторінках нашого видання в численних рубриках. Перед кореспондентами в черговий раз поставлене завдання професійно і цікаво готувати інформацію та коментарі до подій, що хвилюють кожного придністровця.

Ми також не залишимо поза увагою дзвінки та листи наших читачів.

Нова рубрика «Підсумки року» має стати традиційною для нас. Тож пропонуємо її до вашої уваги.


«Гомін» – державне масово-політичне періодичне друковане видання. Відповідно до Закону ПМР «Про порядок висвітлення діяльності органів державної влади в державних республіканських ЗМI, а також місцевих представницьких і виконавчих органів влади в муніципальних ЗМI» редакція газети головним своїм завданням визначає: своєчасно надавати громадянам республіки повну і правдиву інформацію про життєдіяльність республіки.

Видається газета з 1 січня 1992 року. Отже, 1 січня 2023-го «Гомін» відзначив свій 31-й день народження. Настав час підбити підсумки минулого року й планувати свою діяльність на майбутній. Вважаємо, що журналістський колектив газети, як і раніше, залишається цікавим і достойним співрозмовником для придністровців, чия рідна мова – українська.

У рубриці «Підсумки року» пропонуємо деякі результати журналістської творчості.

Нагадуємо про себе соціальними проектами

Ще 2021 року колектив творчих працівників газети долучився до проекту «Свічка пам’яті». У минулому 2022-му публікація нарисів про загиблих і померлих захисників ПМР була продовжена. На сторінках газети опубліковано 29 тематичних матеріалів про ентузіастів, творців і патріотів Придністров’я: Миколу Стасішена і Семена Слободянського, Сергія Титовського й Олександра Гусара, Василя Воронкова і Сергія Шинкова, Миколу Остапенка, Юрія Нікітіна та Юрія Гаріфулліна, Олександра Кучера й Альберта Потапенка, Олександра Ситникова і Володимира Наумкіна, Володимира Дубчака і Сергія Пасічника, Сергія Наїнського і Григорія Попова, Валерія Палегу. Найбільшу кількість нарисів написали Дмитро Акінін, Олександр Юшин, Олександр Зайчук, Аліса Коханова. Робота над проектом триває, проте вже в іншому форматі: колектив планує матеріали проекту «Свічка пам’яті» зібрати в окремій однойменній брошурі, оскільки вважає, що про цих придністровців має знати якомога більша кількість людей. Крім того, готується презентація за матеріалами проекту в спеціальному форматі «Лондгрід».

На сторінках видання в рубриці «Люди доброї волі» представлені нариси про лікарів, медсестер, пожежників, міліціонерів. Наприклад, про Олександра Крюкова – Героя Росії, уродженця м. Рибниці («Хлопець з нашого міста», автор Д. Акінін), про переможницю в номінації «Волонтер року» Тетяну Зінов’єву («Волонтер – це звучить гордо», автор О. Зайчук), про добровольчу діяльність молодіжного відділення ЗНФ («Круговорот добра», автор Н. Панаїда), про історію життя доктора І. Яковишиної на її складному шляху добровільного служіння («Допомагати людям і нести добро», автор М. Сова), про організації та людей, які надають допомогу прибулим до нашої республіки з України («Чужої біди для придністровців немає», автор Д. Акінін). Газета розповідає також про те, як держава підтримує громадян з України у важкий для них час.

Джерело залучення до співпереживання

У центрі уваги видання залишається тема забезпечення рівних можливостей для осіб з проблемами здоров’я. У рубриці «Рівні можливості» друкувалися статті про людей, які знайшли в собі сили, щоб стати повноцінними членами суспільства, і про тих, хто їм у цьому допомагає. Наприклад, про дуже потрібну організацію в Бендерах «Добре серце». Створена чуйними матерями, які самі зіткнулися в житті з труднощами, організація допомагає сім’ям, в яких виховують дітей з інвалідністю.

У статті Оксани Крук «Допомога від щирого серця» Наталія Верба – керівник організації – повідомила про її діяльність. Кореспондент Олександр Зайчук зустрівся з Валерієм Заїмом – відомим параспортсменом, і написав про нього статтю «Доля не зламала його», в якій розповів, як Валерій навчився повноцінно жити й довів собі та іншим, що інвалідність – не вирок. На жаль, життя внесло свої корективи: зовсім недавно Валерія не стало, але пам’ять про нього житиме в серцях небайдужих придністровців.

Упродовж багатьох років

З метою привернення уваги суспільства і держави до питань охорони здоров’я, розвитку фізичної культури та спорту, дотримання правил здорового харчування, здорового способу життя та їх поширення кореспонденти зі сторінок газети в рубриці «Здоров’я» інформували населення, наводили позитивні приклади, гідні наслідування. Наприклад, про Кам’янську спеціалізовану дитячо-юнацьку школу олімпійського резерву, яка майже 60 років популяризує фізкультуру та спорт і визнана не тільки в Придністров’ї, а й на міжнародному рівні.

Про надання першої медичної допомоги в екстрених ситуаціях розповів зі сторінок газети Олександр Юшин, а Ніна Панаїда – про профілактику наркоманії, алкоголізму і про шкоду куріння.

Ветеранам Великої Вітчизняної війни на шпальтах періодичного видання присвячена рубрика «Дорогами Великої Перемоги». Ця тема залишається актуальною в усі часи. Колектив редакції вважає, що пам’ять про ті події не повинна канути в лету, а навпаки – передаватися від покоління до покоління, щоб подібне ніколи не повторилося.

Публікації в рубриці «Культура» залучають читачів у світ прекрасного, дають можливість доторкнутися до духовних скарбів нашої багатонаціональної культури через інформацію та анонсування заходів, які регулярно відбуваються в республіці на досить високому рівні. До речі, Президент Вадим Красносельський багато уваги приділяє розвитку культури й підтримує всі її напрями. У статті Марії Кравець «Про перетворення Бендер» йдеться про реконструкцію інфраструктури міста. «Про метаморфози придністровської столиці» розповіла Аліса Коханова. Протягом року кореспонденти відвідували виставки, фестивалі, концерти, конкурси та розповідали про них читачам газети.

Актуальними залишаються досягнення і проблеми молодіжного руху та волонтерства в Придністров’ї. Наприклад, кореспондент Марина Сова в статті «Поспішайте робити добрі справи» розповіла історію Анастасії Гречушкіної, про те, наскільки правильним виявилося її рішення приєднатися до організації придністровських волонтерів і як ця діяльність морально збагатила її життя.

У рубриці «Екологія» нагальними є теми боротьби з амброзією, зариблення водойм, волонтерські акції з очищення та озеленення територій. У статті «Екологія і виховання» Дмитро Акінін розповів, як упроваджується екологічне виховання учнів в Рибницькій школі № 6. Марина Сова дізналася про те, як Держслужба екологічного контролю та охорони навколишнього середовища за дорученням Уряду розглянула питання про приєднання республіки до Мінаматської конвенції про ртуть і розповіла про це в однойменній статті.

Висвітлював колектив редакції й значущу тему щодо перебігу оголошеного Президентом ПМР Року охорони здоров’я. Наприклад, у статті «Турбота про здоров’я – спільна справа» Ніна Панаїда розповідає про колектив Кам’янської центральної районної лікарні, який планомірно працює над підвищенням ефективності профілактичної складової в медичній діяльності. «Про сьогодення і майбутнє придністровської медицини» повідомила А. Коханова. Намети здоров’я і ковід-статистика теж регулярно перебували в полі зору кореспондентів газети.

З метою підвищення престижу сільськогосподарських професій газета публікувала матеріали про успішні господарства АПК і про придністровців, зайнятих у галузі сільського господарства.

У статті «Обери свою робітничу професію» Марина Сова розповіла про Тираспольський аграрно-технічний коледж, який пропонує великий вибір робітничих професій та спеціальностей для сільськогосподарської галузі ПМР.

У 2022 році досить інформаційно насиченою була рубрика «Ми – придністровці». У ній розміщені нариси про придністровців, які ратною працею і досягненнями зробили свій внесок у розвиток і процвітання республіки.

Наприклад, у статті «Людина-легенда народної освіти» (автор О. Юшин), йдеться про В. С. Весніна – найстарішого педагога республіки, дивовижну та різнобічну постать, учителя з великої літери.

Аліса Коханова написала про переможницю в номінації «Талант і визнання» Т. О. Арику – директора Будинку культури с. Тернівка. Є матеріали кореспондентів газети про придністровські сімейні пари, які є взірцем для наслідування нашої молоді, прикладом справжніх сімейних цінностей. Наприклад, у статті «Дозвольте вас на танець запросити» (автор А. Коханова) йдеться про щасливу пару тираспольчан В’ячеслава та Людмилу Семенкових.

Співробітники редакції перебувають у постійному контакті зі своїми читачами – особисто, телефоном, отримують від них листи або спілкуються в соціальних мережах, знайомляться з їхньою думкою про газету та публікації. Редакційна рада обирає найкращі з них і готує для оприлюднення в рубриці «Нам пишуть».

Ким бути або Просвіта – наше все

Видання плідно співпрацює з республіканськими загальноосвітніми установами. З огляду на це щотижня в газеті «Гомін» виділяється газетна шпальта під назвою «Джерело». На ній представлені навчальні, методичні та художні матеріали, яких сьогодні бракує як у школах, так і дитячих садках. Пропоновані теми мають попит у вчителів української мови та літератури, вихователів дитячих садків, учнів шкіл, які вивчають українську мову як основну і другу офіційну.

Газета пропонує читачам ще низку рубрик, присвячених проблемам просвіти: «Літературна сторінка», «Шпаргалка для батьків», «Весельчата». Про необхідність продовження такої просвітницької роботи свідчать численні вдячні відгуки вчителів української мови та літератури.

Візуально привабливий дизайн

До Нового року, Міжнародного жіночого дня, до Дня Перемоги та Дня Республіки у світ виходять святкові номери газети «Гомін» у кольоровому виконанні. Їх з нетерпінням чекають передплатники та шанувальники газети. Ці святкові номери створюють у них приємне враження і гарний настрій. Кольорове виконання дає колективу газети можливість ще раз нагадати про себе в більш креативній формі.

У храмові свята міст і сіл Придністров’я газета «Гомін» бере участь в акціях «День передплатника», які регулярно проводить ДУ «Приднестровская газета», а також в акціях «Пільгова передплата», яку організовує ДУП «Пошта Придністров’я».

Вона ще довго служитиме людям

Відкриваючи черговий номер газети, постійні читачі шукають знайомі прізвища кореспондентів, кожен з яких самобутній і неповторний, але зрозумілий і близький, тому що те, про що вони пишуть, і є саме життя, мрії людей та їхні справи. З друкованих матеріалів газети можна скласти цілу книгу про Придністров’я.

Головний редактор Л. ФЕТIСОВА.

Фото автора.