Справа тренера живе в досягненнях його послідовників

«Микола Олексійович завжди з нами, в наших серцях», – так кажуть учні Миколи Туфанюка – основоположника академічного веслування в Радянській Молдові та в місті Бендери.


Вже майже десять років його немає з нами. Восьмого лютого йому виповнилося б 77 років з дня народження.

Микола Туфанюк – заслужений майстер спорту СРСР, майстер спорту ПМР, володар ордена «Трудова слава». У його скарбничці медаль «За трудову діяльність», знак «Ветеран праці», «Відмінник народної освіти МРСР». Він присвятив своє життя тренерській діяльності. М. О. Туфанюк підготував понад дві сотні спортсменів-майстрів спорту СРСР і ПМР, майстрів спорту міжнародного класу. Десятки його учнів ставали переможцями та призерами чемпіонатів і першостей СРСР і ПМР, спартакіад, включаючи Спартакіаду народів СРСР, юнацьких і молодіжних ігор. На чемпіонатах світу його вихованці завоювали 5 золотих, 8 срібних і 5 бронзових медалей.

Одним із кращих своїх учнів тренер вважав Федора Дерев’янка – триразового призера чемпіонату світу серед юніорів та ветеранів з академічного веслування. У серпні 1979 року у складі збірної СРСР екіпаж четвірки з рульовим, до якого входили: Віктор Ділігул, Борис Михайлов, Олег Прокоф’єв, Жан Жданов і Олександр Сазонов (рульовий) – під керівництвом Миколи Туфанюка завоював золоту медаль на чемпіонаті світу з академічного веслування серед юніорів і став першим чемпіоном у Молдавській РСР у цьому виді спорту.

Він стояв біля джерел ФСТ «Динамо-Правопорядок», був організатором міжнародних фестивалів спорту, засновником регати, присвяченої пам’яті співробітників міліції, загиблих під час виконання службового обов’язку, і щорічної Регати пам’яті загиблих у 1992 році.

Микола Туфанюк віддав своїй улюбленій справі все – до кінця. Він помер 3 квітня 2013 року в лікарні, куди його відвезли прямо з робочого місця – Бендерської веслувальної бази.

І тепер у квітні в Бендерах проводиться щорічна регата його імені. На згадку про заслуженого бендерського тренера на короткі дистанції виходять одиночки та двійки.

Справу знаменитого тренера продовжують його численні послідовники, серед яких і його син Олександр – майстер спорту ПМР, майстер спорту Росії, член збірної команди Росії з академічного веслування. Він пішов по стопах батька і пишається цим. Надалі також мріє стати тренером.

Вісімдесят відсотків тренерського складу Спеціалізованої дитячо-юнацької школи олімпійського резерву веслування імені М. О. Туфанюка складають його учні. Отже, принципи, на яких будував свою тренерську і виховну систему майстер – живі.

Президент Придністров’я Вадим Красносельський, який також тренувався у Туфанюка, згадував його слова: «Не так важливо, яких вершин ти досяг у спорті, важливо навчитися працювати в команді, домагатися успіху». Президент наголошував, що завдяки цілеспрямованості та працьовитості у найважчі часи розпаду СРСР Миколі Олексійовичу вдалося зберегти традиції та продовжити розвиток веслувального спорту в Бендерах.

Тренер, безумовно, вплинув на розвиток не тільки веслувального, але і всього спорту в цілому в республіці. Завдяки таким ентузіастам і фанатам своєї справи, в усі часи розвивалися спортивні секції. Завдяки таким людям, як Микола Олексійович, тисячі хлопчаків і дівчат знайшли своє місце не тільки у спорті, але й у житті.

«І нехай не всім судилося стати чемпіонами, професіоналами у спорті, у нас вони міцніють фізично, загартовують у собі волю до перемоги й упевнено йдуть шляхом до своєї мрії», – говорить директор спортшколи веслування Тетяна Гребенчукова.

Справа знаменитого тренера живе у працях і досягненнях його учнів, а заснована ним школа олімпійського резерву продовжує виховувати нові покоління молодих придністровських спортсменів


Дмитро АКIНIН.

Фото IA «Новости Приднестровья».