Зірка придністровського спорту

Державна служба зі спорту ПМР нещодавно надала звання майстра спорту дубоссарському 14-річному спортсмену. Тенісист Матвій Мошняга успішно провів 2022 рік і виграв низку престижних змагань.

На дорослому чемпіонаті ПМР з настільного тенісу (листопад 2022 р.) він переміг усіх суперників і завоював дві золоті медалі. У півфіналі першості республіки Матвій виграв в одного з найсильніших спортсменів Придністров’я та Молдови, майстра спорту Ігоря Романенка з рахунком 3:1, а у фіналі – у свого одноклубника, торішнього чемпіона, майстра спорту Віктора Ящука. У парному чоловічому розряді, зі своїм партнером Святославом Пантелєєвим, він зумів у фіналі перемогти іншу дубоссарську пару – Віктора Ящука та Владислава Севастьянова з рахунком 3:2.

Кореспонденту нашої газети юнак розповів про свої перемоги та тренування: «З 2015 року я присвятив себе настільному тенісу. Тренував мене директор Республіканської школи настільного тенісу Валерій Гросул. Заняття тривають щодня (три години на день). Важкувато буває, та й тренер принциповий, але є усвідомлення відповідальності за результат. До того ж треба розуміти, що цей вид спорту сприяє поліпшенню здоров’я людини. Він удосконалює швидкість рухів, реакції, розвиває оперативне мислення і навіть уміння концентрувати увагу. Спортсмен, який приділяє багато уваги своєму вдосконаленню, обов’язково досягатиме успіхів. Так вийшло і в мене: поступово, завдяки успішним результатам я став майстром спорту. Для мене це престижна нагорода. Сподіваюсь і надалі достойно виступати на змаганнях різного рівня».

Великий прогрес Матвія за роки роботи з ним відзначив заслужений тренер ПМР Валерій Гросул: «Він технічно обдарований тенісист. Використовує різні варіанти під час ігор з суперниками. Матвій з відповідальністю ставиться до моїх порад, які допомагають його професійному зростанню».

Упродовж минулого року спортсмен показав непогані результати на міжнародних змаганнях. На чемпіонаті Європи EuroMiniChamps у Страсбурзі (Франція) наш тенісист у своїй віковій категорії пройшов 4 етапи попередніх ігор і потрапив у фінальну сітку чемпіонату.

На Балканських іграх в Албені (Болгарія) команда Молдови, у складі якої був і Матвій, увійшла до 8 найсильніших. Разом зі своїм братом Тимофієм дубоссарець став переможцем у середній віковій категорії дитячої національної ліги Молдови, а спільно зі своїм одноклубником Віктором Ящуком – у старшій віковій групі. В особистих змаганнях він не програв жодної партії й також став чемпіоном.

За результатами змагань двох останніх років Матвій Мошняга набрав значення рейтингу – 905, що відповідає виконанню нормативу майстра спорту ПМР. Він упевнений, що для підтвердження власних результатів необхідно ще наполегливіше тренуватися У 2023 році найважливішим стартом для придністровця стане чемпіонат Європи, де він змагатиметься з «майстрами ракетки» своєї вікової категорії.

Сергій ЛЕВЧЕНКО

Фото з архіву Матвія Мошняги