Десять запитань чемпіону

На думку Президента ПМР Вадима Красносельського, масове залучення громадян до фізичної культури дасть можливість вивести придністровський спорт на новий рівень та створить міцну базу для розвитку спорту великих досягнень.

Глава держави неодноразово стверджував, що керівництво республіки й надалі сприятиме подальшому розширенню мережі спортивних об’єктів, особливо крокової доступності, для того, щоб мешканці кожного населеного пункту мали можливість долучатися до масових видів спорту.

Веслувальник Іван Коршунов – один із найкращих спортсменів ПМР. Він є багаторазовим чемпіоном Молдови, переможцем Великої Московської Регати, срібним призером I World Cup, дворазовим бронзовим призером чемпіонату Європи U23, срібним призером чемпіонату Європи U23 з серії Індор, срібним призером чемпіонату світу U23. Придністровський спортсмен посів 5 місце чемпіонату світу з веслування і 6 місце – на юнацьких Олімпійських іграх 2018 року в Буенос Айресі.

В ексклюзивному інтерв’ю газеті «Гомін» Іван Коршунов відповів на запитання, які краще розкриють його як всебічно розвинену особистість.

– На Вашу думку, яким повинен бути спортсмен?

I. К.: Він повинен завжди рухатися вперед, прагнути стати кращим із кращих, і не важливо, якій спортивній дисципліні себе присвятив. Це не просто зайнятість чи робота, це насамперед мислення, а, відповідно, і спосіб життя, підкорення нових висот, крок за кроком, без права на компроміси чи відмовки. Це досягнення мети, поставленої перед собою, коли для тебе не існує «не вийшло», є «зроблено» та «роблю».

– Про що Ви мріяли в дитинстві?

I. К.: Коли був маленьким, я не хотів стати кимось конкретним, а займався тим, що мені подобається. Навіть не замислювався, а був упевнений, що можу стати будь-ким і що не існує того, чого я не можу досягти. І кожній дитині раджу тримати цю думку в голові. У 12 років прийшов у веслування. Мій тренер Валерій Барабаш допомагає моєму зростанню як спортсмена.

– Які людські риси виховало у Вас особисто веслування?

I. К.: Цілеспрямованість, старанність, холоднокровність, дисципліну та сталеву волю. Насамперед воно вчить старанності. Ти одразу усвідомлюєш головне правило життя: хто не працює, той не виграє. Вчить терпіти, не шкодувати себе. Кожні перегони потрібно пройти на максимумі своїх можливостей. У веслувальників є таке прислів’я: «Перемагає не той, хто вміє працювати, а той, хто вміє терпіти». Навчає дисципліни. Повторення одного й того ж алгоритму дій рік у рік, дотримання режиму дня, правильне харчування – це мимоволі змушує контролювати свої дії. А ще ми вміємо чітко розділяти те, що хочеться, від того, що потрібно.

– А що, на Вашу думку, є найважливішим для людини?

I. К.: Упевненість у собі, розважливість, відкритість та позитивність. З великою повагою ставлюся до людей, які завдяки праці добилися успіху. Підприємець Ілон Маск пройшов шлях від школяра з ПАР до найбагатшої людини на Землі. Він – живий приклад того, що для досягнення мети не потрібні багаті батьки чи неймовірне везіння, лише праця.

– Наскільки важливі талант і характер для спортсмена?

I. К.: Талант лише прискорює досягнення, але головне – характер. Без таланту можна обійтися, без характеру – ні. Перемагає той, хто більше цього хоче. Інша річ, що талант в одній чи кількох областях надає впевненості, а водночас і бажання його реалізувати.

– Хто для Вас є зразком людини та спортсмена?

I. К.: Не можу виділити когось одного, тому що у світі є величезна кількість людей, у яких я залюбки повчився б, але все ж хочу виділити спортсмена Хеміша Бонда. Він був непереможним у спорті 20 років, і це заслужено. Всі елементи веслування у нього були відточені до божевільних показників, і все це – плоди завзятої праці, а не лише таланту.

– Чи є якась традиція, якої Ви дотримуєтеся перед заїздом на воду?

I. К.: Я не забобонний, а тому нічого особливого не дотримуюся. Тільки того, що насправді потім допоможе мені на перегонах: щоб був забезпечений хороший сон, гарна розминка, відпрацювання технічних вправ. На Дністрі я почуваюся як риба у воді, я там свій. У звичайні дні цього зазвичай не помічаю, але після виходу на воду починаю розуміти, наскільки ця стихія рідна для мене. Особливо, коли підіймаюся вгору за течією та насолоджуюся нашими краєвидами. Та й веслувати – одне задоволення.

– Чи має чемпіон час на дозвілля?

I. К.: Звичайно. Все залежить від настрою. Під час змагань можна поспілкуватися з іншими спортсменами. Читання книг про видатних особистостей спорту та бізнесу мене захоплює, наприклад, Хеміш Бонд.

– А заповітна спортивна мрія є?

I. К.: Так, є, золото Олімпіади – головна мрія більшості спортсменів. Поганий той солдат, який не мріє стати генералом.

– Ваш секрет переможних результатів?

I. К.: Все просто. У мене є мета. Переді мною постають проблеми, які необхідно вирішити, щоб її досягти. Я вирішую їх, використовуючи свої сильні сторони. Це універсальний спосіб для всіх.

Олександр ЗАЙЧУК

Фото з архіву Iвана Коршунова