Перспективи розвитку фармації ПМР

Часто під час виникнення будь-яких нездужань, минаючи лікарів, люди звертаються відразу в аптеки, тобто, фармацевти теж стоять на передовій лінії боротьби з захворюваннями.

Іноді вони теж можуть проконсультувати хворого і тим самим полегшити перебіг хвороби.

На медичному факультеті ПДУ імені Т. Г. Шевченка на честь святкування Дня науки кафедра фармакології та фармацевтичної хімії організувала науково-практичний семінар на тему: «Перспективи розвитку фармації та фармацевтичної освіти в ПМР». До нього приєдналися провідні профільні викладачі, студенти-фармакологи 5-го курсу та запрошені експерти.

Завідувач кафедри Валентина Люленова представила невелику доповідь про історію спеціальності «фармації» у стінах Придністровського державного університету.

Цей напрямок – один із наймолодших на медичному факультеті. Готувати своїх фахівців виш почав у 2014 році, хоча сама професія має глибоке коріння. У 2019-му їхні навчальні програми одержали сертифікат Міністерства охорони здоров’я, а у 2021 році була проведена акредитація на рівні державних вимог і стандартів освіти Російської Федерації.

За весь час функціонування кафедра випустила 65 фармацевтів. Навчання – на контрактній основі, тобто платне. Однак є й перелік пільгових категорій абітурієнтів і студентів.

Багаторічний досвід свідчить, що майбутні фармацевти й провізори ставляться до навчання відповідально і сумлінно. Багато з них починають працювати вже після другого курсу навчання. Загалом же студенти здобувають досвід у професії на численних запланованих практиках.

Студентка 5-го курсу Тетяна Гайдарли два роки працює в мережі аптек ЗАТ «Провізор». На семінарі вона продемонструвала своє наукове дослідження про аспекти економічної діяльності аптечних організацій, а також ознайомила присутніх з докладним аналізом роботи з постачальниками лікарських препаратів.

Асортимент цієї мережі налічує понад 7 000 найменувань, з яких 48 % складають медикаменти, а 52 % припадає на медичні товари й парафармацевтичну продукцію: косметику, засоби реабілітації тощо. Основними її постачальниками є дистриб’ютори країн СНД, Балтії, Європи та Азії.

Одногрупниця Тетяни Наталія Бєлопшіцкін запропонувала для обговорення на семінарі питання майстерності управління аптеками з точки зору менеджменту та об’єктивної оцінки керівників. У ході дискусій з’ясувалося, що модель взаємодії з колективом правильніше вибирати ситуативно і вибудовувати відносини відповідно до характеру і рівня відповідальності під час виконання посадових функцій.

Крім професійних знань, досягти успіху в цій професії неможливо без ввічливості, дисциплінованості, доброзичливості, клієнтоорієнтованості, комунікабельності та оперативності. Не кажучи вже про стресостійкість і милосердя.

Говорили на семінарі й про те, що цілеспрямованим провізорам вдається досягти позицій менеджера або навіть відкрити власну аптечну мережу. Тут уже все залежить від амбіцій і вкладеної щоденної праці.

Запрошений Міністерством охорони здоров’я експерт з організації державних закупівель Єгор Стратулат ознайомив студентів з процесами міжнародних договорів на постачання, коштом яких відбувається лікарське забезпечення державних медичних установ.

Тему продовжила представник Міністерства охорони здоров’я, начальник управління лікарського забезпечення МОЗ ПМР Галина Сєрая. Вона поінформувала про вимоги міністерства до фахівців-фармацевтів, а також про забезпечення республіки лікарськими препаратами та проведення закупівель на тендерній основі. Ця зустріч торкнулася важливих тем забезпечення необхідними ліками хворих на рак, діабет, ВІЛ/СНІД та інші групи серйозних захворювань.

Професія фармацевта є престижною та гідно оплачуваною. Велике коло знань і умінь, здобуте на медичному факультеті, молоді фахівці безперервно поповнюють безпосередньо за місцем роботи.

Коли наступного разу ви зайдете в аптеку, обов’язково привітайте провізора привітною посмішкою. Адже, як і лікарі, вони стоять на варті нашого здоров’я і завжди готові надати допомогу.

Марина СОВА

Фото автора