Чи здорове ваше СЕРЦЕ?

Хвороби серця і судинної системи зустрічаються у сучасної людини все частіше. Серед них лідирує гіпертонія, ішемія, серцева недостатність і миготлива аритмія. Багатьом цим проблемам можна запобігти, якщо вчасно звернутися до фахівців.

Нині особливо важливо приділяти увагу здоров’ю серця. Серцево-судинні захворювання в усьому світі є однією з основних причин смертності населення. Навіть якщо ви ще жодного разу не були на прийомі у кардіолога, ця тема все одно вимагає вашої уваги та впевненого рівня обізнаності про симптоми захворювань, про переліки наявних обстежень і знання допустимих навантажень на організм. Адже на початкових етапах ССЗ можуть протікати практично безсимптомно або ж зі слабко вираженими симптомами. Що ж стосується систематично-профілактичних оглядів, їх проводять у першу чергу категорії людей з хронічними патологіями, хворих на цукровий діабет або гіпертонію, тих, що мають високий рівень холестерину, курців.

Серце є одним з найголовніших та енерговитратних органів людини. Тому самостійно ставити собі діагноз не варто. Краще лікаря-кардіолога в цьому ніхто не розбереться. Саме він здатний підібрати оптимальний спосіб лікування.

Спеціалістом високого рівня в цій царині є завідувач кардіологічного відділення РКЛ Ірина Тищенко. Ми зустрілися з нею і разом знайшли відповідь на запитання: «Як перевірити, чи здорове моє серце?».

Перш за все, варто розуміти, що хвороби серця молодіють. Тільки цього року під програму надання кардіологічної допомоги громадянам Придністров’я у клініках суміжних держав потрапило відразу двоє тридцятирічних чоловіків. Це вже про щось свідчить.

Однією з провідних причин такого сумного наслідку цілком могла стати гіподинамія, тобто малорухливий спосіб життя. Проаналізуйте свій день: як багато ви ходите, розминаєтеся, чи правильно сидите, чи в хорошому тонусі ваша м’язова система, чи дотримуєтеся ви щодня необхідного раціону і режим сну. Все це єдиним комплексом впливає на серце.

Говорячи про самостійну діагностику, на просторах Інтернету ви можете зустріти такі методи, як проба Мартіне-Кушелевського, проба Штанге, тест Миколи Амосова та багато інших. За бажання ознайомитися з ними детальніше ви можете в будь-якій пошуковій онлайн-системі.

За словами Ірини Тищенко, такі тести дійсно можуть вказати на невеликі збої в роботі серця. Та оскільки людина робить їх самостійно, допускається велика ймовірність помилкових і неправильних висновків – або надмірно песимістичних, або надто оптимістичних.

Тому в разі виникнення задишки у спокої чи під час навантаження, відчуття перебоїв і порушення ритму, болю в грудній клітці, підвищеного тиску чи інших підозр на збої в роботі серця вам варто звернутися до терапевта. За його направленням потрібно буде відвідати кардіолога.

Методи діагностики в придністровських медичних установах досить великі: забір загального і хімічного аналізу крові, УЗД серця, судин голови, шиї, ЕКГ у спокої та з фізичним навантаженням (тредміл-тест, велоергометрія), добове моніторирування артеріального тиску. Тільки за допомогою подібної діагностики доктор може зробити грамотний висновок про стан вашого серця. Тільки спеціаліст може визначити діагноз.

На сьогодні в республіці також активно діє цільова програма «Профілактика і лікування серцево-судинних захворювань у Придністровській Молдавській Республіці на 2022–2026 роки». Основний акцент у ній приділяється групам ризику ССЗ. Сюди входять чоловіки, які досягли 40 років, і жінки 50 років. Таким людям обов’язково необхідно відвідувати кардіолога мінімум один раз на рік.

Проблеми є, проте медицина не стоїть на місці. Для хворих із високим ступенем ризику ССЗ існують сучасні методи та прийоми надання допомоги, які дають змогу зменшити ризик розвитку захворювань і навіть запобігти інфаркту й інсульту.

Якщо після прочитаної інформації у вас виникли сумніви щодо стану вашого здоров’я, ви виявили себе у групі ризику або помітили якісь описані вище симптоми, то вам слід негайно звернутися до лікаря.

Пам’ятайте, що самолікування в такому випадку абсолютно протипоказане і не дасть ніяких поліпшень, а втрачений час посилить ситуацію, що склалася.

Тільки завдяки тісній довірчій співпраці пацієнта і лікаря серцево-судинні захворювання відступлять.

Олександра ТИМКО

Фото автора