У добру путь, ГРСР!

В одному зі своїх виступів Голова Верховної Ради Придністров’я Олександр Коршунов зазначив: «Якщо держава залишиться без молоді, то у цієї держави немає майбутнього. Це показала практика не тільки нашого Придністров’я, це показала багатовікова історія. Тому ті країни, які з будь-яких причин не приділяли особливої уваги своєму молодому поколінню, нині відсутні на
світовій карті».


Цю істину в ПМР засвоїли міцно і назавжди.
Формування активного й життєздатного молодого покоління стало одним із головних стратегічних завдань розвитку республіки, а сама молодь стала об’єктом національно-державних інтересів, одним з визначальних чинників розвитку і зміцнення країни та суспільства. Саме з цією метою, а також для об’єднання та активізації діяльності студентської молоді Придністров’я Міністерство просвіти прийняло рішення створити Громадську республіканську студентську раду (ГРСР). Міністр просвіти Світлана Іванишина 12 грудня 2022 року затвердила Положення про неї та призначила координатором її діяльності Управління молодіжної політики Мінпросу. 2 лютого ГРСР була офіційно створена. До неї увійшли 19 представників організацій середньої та вищої професійної освіти ПМР усіх видів відомчої підпорядкованості та форм власності.

Згідно з Положенням, мета молодіжної організації – об’єднати студентську громадськість для сприяння всебічному розвитку учнів в установах середньої та вищої професійної освіти, реалізації їх потенціалу у всіх сферах життя і діяльності, а також для захисту законних інтересів і прав молоді. Цій меті відповідають і п’ять завдань Ради: представляти інтереси студентської молоді в державних і громадських органах; вносити й реалізовувати ініціативи з інтелектуального, духовного і творчого розвитку студентів; розвивати дружбу та співпрацю молоді, брати участь у міжнародних програмах; брати участь у розробці й реалізації державних програм та інших нормативних документів, що стосуються студентської спільноти; стати джерелом студентської інформації.

«Говорячи зрозуміліше, – пояснила нам головний спеціаліст Управління молодіжної політики Мінпросу Олена Дігол, – основне завдання ГРСР – розповісти нам про насущні студентські проблеми, щоб ми могли допомогти їх вирішити, а також заявити про свої інтереси, висунути ініціативи, бути почутими нашим суспільством». Адже невипадково до складу Ради входять представники всіх середніх спеціальних і вищих організацій освіти республіки. І недарма вони – патріоти, активісти, відмінники, волонтери, творці й просто небайдужі придністровці.

Перше засідання нової громадської організації відбулося 7 лютого. На порядку денному були ознайомлення з діяльністю Комітету з освіти, науки та культури Молодіжного парламенту при Верховній Раді ПМР, самопрезентація членів ГРСР, вибори оргкомітету Ради. Відкрила перше засідання заступник міністра Наталія Солдатова. Вона привітала присутніх з обранням у такий серйозний молодіжний орган і побажала обрати в його оргкомітет найдостойніших. Анна Блінова, одна з керівників Молодіжного парламенту, ознайомила юнаків і дівчат з роботою очолюваного нею молодіжного комітету з освіти, науки та культури.

Потім ведуча заходу – головний спеціаліст Управління з молодіжної політики Мінпросу Олена Дігол перейшла до найцікавішого, пізнавального та емоційного питання порядку денного – самопрезентації членів ГРСР, суть якої полягала в тому, що кожен з обраних представників нового громадського органу розповідав про себе, свої досягнення і плани на майбутнє, в тому числі давав оцінку своїх особистісних якостей: вольових, моральних, інтелектуальних. Наприклад, одна з учасниць зазначила: «Якщо ж говорити про плани на майбутнє, то це, безумовно, успішне закінчення технікуму. Я планую обов’язково продовжити свою освіту і стати висококласним фахівцем, і, як будь-яка нормальна дівчина, я мрію створити міцну і дружну сім’ю». Юнаки, обрані через півгодини в керівництво ГРСР, прямо заявили, що хочуть і готові взятися за керівництво Радою, становлення цієї організації та її розвиток. Вони повністю впевнені, що їм це до снаги.

Цим юнакам і дівчині аудиторія повірила. А якщо сказати точніше – довірила кермо влади Радою. За підсумками голосування в оргкомітет ГРСР обрані:
– головою організації – Максим Ковальський (недержавний заклад вищої та післявишівської освіти «Тираспольський міжрегіональний університет»);
– заступником голови – Михайло Фрунза (ДОЗ «ПДУ ім. Т. Г. Шевченка);
секретарем – Андрій Возіян (Бендерський торгово-технологічний технікум);
– прес-секретарем – Ксенія Бучинська (Бендерська філія ПДУ ім. Т. Г. Шевченка).

Наостанок Наталія Солдатова тепло привітала всіх присутніх і перш за все обраних членів оргкомітету ГРСР з новою почесною, але відповідальною роллю в їхньому студентському житті й побажала Раді успішної та плідної роботи, зазначивши, що засідання проходитимуть двічі на місяць, наступне – наприкінці лютого.

Наш кореспондент не міг не проінтерв’ювати свою нову, тільки обрану колегу – прес-секретаря Ради Ксенію Бучинську і поставив їй єдине запитання: «Як Ви вважаєте, Ксеніє, чому в першу чергу сприятиме нова громадська організація?». Вона з вічною посмішкою на обличчі відповіла:

«Я щиро сподіваюся, що Громадська республіканська студентська рада допоможе нам, і студентам, і вишам, об’єднатися, щоб взаємодіяти та спільно вирішувати наші проблеми, в тому числі щодо вдосконалення освітнього процесу, організації культурного та спортивного дозвілля, творчої діяльності. Після коронавірусної роз’єднаності для цього, нарешті, настав дуже вдалий час. У добру путь, ГРСР!»


Олександр ПЕТРЕНКО.

Фото: IA «Новости Приднестровья».