Підбиття підсумків наукової роботи ПДУ за 2022 рік

У Придністров’ї щорічно 8 лютого вчені відзначають своє професійне свято – День науки. Ця дата була встановлена Указом Президента ПМР у 2001 році.


Зі святом усіх представників придністровської наукової спільноти привітали керівники нашої держави: Президент Вадим Красносельський, Голова Верховної Ради Олександр Коршунов та Голова Уряду Олександр Розенберг.

Традиційно 8 лютого в ПДУ ім. Т. Г. Шевченка проводиться пленарне засідання Республіканської науково-практичної конференції професорсько-викладацького складу, присвяченої Дню науки. Цього року в заході, крім науковців та педагогів університету, а також його Бендерської та Рибницької філій, взяли участь перший Президент республіки Ігор Смирнов, державний радник Президента ПМР Анна Волкова, заступник Голови Верховної Ради Галина Антюфєєва, міністр сільського господарства та природних ресурсів Олег Ділігул, перший заступник керівника Апарату Уряду Олексій Цуркан, начальник Управління професійної освіти Міністерства просвіти Людмила Тануркова, начальник урядового відділу з науки Михайло Бурла, представник Росспівробітництва в Придністров’ї Артем Науменко.

Разом з тим необхідно зазначити, що захід проводився у змішаному форматі: одна частина його учасників зібралася в університеті, а друга працювала онлайн. Головним завданням форуму було підбиття підсумків наукової роботи ПДУ за 2022 рік.

З вітальним словом до учасників конференції звернувся ректор університету Владислав Соколов. Він розповів про науковий потенціал провідного вишу республіки та його вчених, які ведуть активну науково-дослідну роботу, спрямовану на розвиток усіх галузей діяльності Придністров’я.

«Науковий потенціал ПДУ – це 313 співробітників, що мають наукові ступені, з яких 36 докторів і 277 кандидатів наук. За підсумками минулого року нашим молодим науковцям вдалося захистити одну докторську дисертацію та 10 кандидатських. З них 9 робіт захищені в Росії», – уточнив ректор. Крім того, Владислав Володимирович висловив подяку Росспівробітництву, по лінії якого виділяються квоти на навчання науково-педагогічних кадрів університету.

Вітальний адрес Президента ПМР Вадима Красносельського зачитала Анна Волкова:

«Визнаним центром наукової діяльності ПМР по праву є ПДУ ім. Т. Г. Шевченка. Наукові дослідження в галузі гуманітарних і природничих наук, що проводяться на кафедрах і в науково-дослідних лабораторіях університету, дають змогу робити відкриття, удосконалювати методики, технології в рамках наукового пізнання, націленого на розв’язання завдань у галузі економіки та соціальної сфери, медицини й освіти».

Ігор Смирнов у своєму виступі емоційно зазначив:

«Наука – це двигун життя. Недарма слова «вчений» і «вчитель» – одного кореня. Ми завжди поклонялись учителям. Тому що вчитель – це знання, а знання – це життя».

Важливу роль головного вищого закладу в розвитку науки всієї республіки відзначила Людмила Тануркова. Вона особливо наголосила, що наука була і залишається головною рушійною силою науково-технічного прогресу, науковим ресурсом розвитку економіки, а ПДУ є науково-освітнім центром ПМР, завдяки якому втілюються в життя багато проектів розвитку країни.

У ході засідання було представлено 5 доповідей: «Популярні SoftSkills на ринку праці» (доценти Рибницької філії Оксана Шестопал та Людмила Козак); «Визначення молекулярних підтипів раку молочної залози імуногістохімічним методом» (декан медфаку Галина Самко та доцент Олександр Бесчастний); «Технології електролітичного хромування для відновлення деталей автомобілів» (доцент Бендерської політехнічної філії Олексій Котомчин); «Використання методів проектів під час вивчення фізики» (доцент кафедри загальної й теоретичної фізики Микола Константинов); «Кібербулінг у середовищі підлітків і студентів» (завідувач кафедри психології Вікторія Кучерявенко). Всі доповіді отримали високі оцінки учасників.

На завершення конференції присутнім була представлена рейтингова оцінка результатів науково-дослідної роботи університету у 2022 році, а кращим співробітникам були вручені почесні грамоти та листи подяки


Iгор ШЕВЧЕНКО.

Фото: spsu.ru