Заява У зв’язку з прийняттям 2 лютого 2023 року Парламентом Молдови поправок до Кримінального кодексу РМ

Другого лютого 2023 року Парламент Республіки Молдова прийняв поправки до Кримінального кодексу, або, як їх ще назвали, «Закон про сепаратизм». Ці зміни фактично зробили злочинцями все населення Придністровської Молдавської Республіки, а також усіх, хто висловлює незгоду з політикою, що проводиться органами влади РМ щодо Придністров’я. Рішення влади Молдови перекреслює всі результати мирних переговорів, досягнуті за 30 років. Народи Придністров’я і Молдови знову опинилися на межі відкритого конфлікту.

Хочемо розкрити молдавським парламентаріям очі на деякі історичні аспекти. 12 жовтня 1924 року була утворена МАРСР, що складається з територій сучасного Придністров’я і сучасної ж України. На VII сесії Верховної Ради СРСР прийняли Закон «Про утворення союзної Молдавської радянської соціалістичної республіки». Фактично МРСР була створена шляхом приєднання частини Бессарабії до частини МАРСР. Однак рішенням парламенту РМ від 1991 року всі ці вищеозначені рішення були визнані недійсними, тобто Бессарабія заявила про вихід з МРСР. Таким чином влада Кишинева своїми діями фактично сама відмовилася від Придністров’я. На підставі цього Придністров’я відновило свою державність як механізм захисту придністровського народу від свавілля влади Молдови.

Первісною причиною незгоди придністровців з політикою, що проводиться націоналістичними силами в Кишиневі, став закон про мови, прийнятий Верховною Радою МРСР. Внаслідок цього загострилися відносини між РМ та ПМР. У 1992 році влада Молдови зробила спробу наведення так званого «конституційного ладу» силовим методом, що призвело до численних жертв серед мирного населення, руйнувань будинків, соціальної та виробничої інфраструктури, а також фінансових збитків. Нагадаємо, що Молдова досі не дала справедливої правової оцінки цьому варварському акту. Жоден учасник тих подій не був справедливо покараний і не приніс вибачень придністровцям. Більш того, минулий рік цинічно був оголошений у Молдові «Роком вдячності ветеранам придністровського конфлікту».

Кінець збройній агресії був покладений лише завдяки зовнішньому втручанню і введенню миротворчих сил. Протягом майже 30 років сторони вели діалог з метою досягнення домовленостей про мирне розв’язання питання. Зберігаємо переконаність, що врегулювання відносин Придністров’я та Молдови має відбуватися виключно за столом переговорів на основі взаємної поваги та рівноправності.

Однак прийняті 2 лютого 2023 року поправки («Закон про сепаратизм») фактично ставлять хрест на діалозі, оскільки спрямовані, за повідомленнями посадових осіб РМ, у першу чергу проти органів влади ПМР.

Громадські організації Придністровської Молдавської Республіки, які виражають волю придністровського народу, заявляють, що незграбні спроби влади Молдови роз’єднати народ Придністров’я та обрані ним органи влади, а також зруйнувати створені руками трудящих нашої республіки виробництва, не мають ніяких шансів.

Громадські діячі зазначають: будь-які наміри чи дії, спрямовані проти будь-якого громадянина ПМР, розглядатимуться народом Придністров’я як терористичні дії сусідньої держави, що мають на меті насильницькими методами нав’язати нашому народу власну волю і чужу систему цінностей.

Воля народу Придністров’я одностайно визначена рішенням референдуму 17 вересня 2006 року, і наша держава послідовно втілюватиме її в життя.

Ми дотримуємося обраного придністровцями курсу мирного розвитку і мирного співіснування з сусідніми державами.

Прийнято на засіданні Президії РОР «ОРТК Придністров’я» 3 лютого 2023 р.

РОР «ОРТК Придністров’я»                                                                                                                  ГО «Республіканський союз захисників Придністров’я»
РОР «Союз молдаван Придністров’я»
Союз жінок Придністров’я
ЦПІ «Наша позиція»

Фото: https://sovetreklama.org/