ПОСТАНОВА № 1907 Прийнята Верховною Радою ПМР 8 лютого 2023 року

Про заяву Верховної Ради Придністровської Молдавської Республіки про загрози ескалації напруженості та дестабілізації системи регіональної безпеки


Розглянувши проект заяви Верховної Ради Придністровської Молдавської Республіки про загрози ескалації напруженості та дестабілізації системи регіональної безпеки, керуючись пунктом 4 статті 100 і статтею 146 Регламенту Верховної Ради Придністровської Молдавської Республіки, Верховна Рада Придністровської Молдавської Республіки постановляє:
1. Прийняти заяву Верховної Ради Придністровської Молдавської Республіки про загрози ескалації напруженості та дестабілізації системи регіональної безпеки (додається).
2. Направити цю заяву на адресу міжнародних учасників переговорного процесу у форматі «5 + 2».
3. Направити цю заяву для опублікування у друкованих та електронних засобах масової інформації.
4. Ця Постанова набуває чинності з дня прийняття.

Голова Верховної Ради Олександр КОРШУНОВ

ЗАЯВА

Верховна Рада Придністровської Молдавської Республіки заявляє про вкрай тривожну ситуацію, що складається в процесі молдовсько-придністровського врегулювання у зв’язку з законодавчими рішеннями Молдови, які відкривають шлях до порушення прав і свобод придністровських громадян і несуть пряму загрозу їхній особистій безпеці.
Прийняті Парламентом Республіки Молдова 2 лютого 2023 року поправки до власного кримінального законодавства, що містять такі політизовані поняття, як «сепаратизм», «антиконституційний суб’єкт», «самопроголошена влада», «змова проти Молдови» та низка інших несуть очевидну антипридністровську спрямованість і провокують нову кризу в процесі врегулювання.

Верховна Рада Придністровської Молдавської Республіки поділяє позицію Міністерства закордонних справ Придністровської Молдавської Республіки, що оцінює такі дії Молдови як «акт агресії, спрямований на підрив переговорного процесу та усвідомлений пролог до масових порушень прав людини».

Верховна Рада Придністровської Молдавської Республіки нагадує, що протягом останніх трьох десятиліть, попри принципові відмінності політичних позицій, сторонам конфлікту вдавалося зберігати консенсус щодо спільної відповідальності за збереження стабільності й безпеки.
Однак останні односторонні дії Молдови не тільки свідчать про відмову офіційного Кишинева від такого підходу, але і відкривають можливості для перетікання напруженості з інших конфліктних зон, що повністю суперечить життєвим інтересам народів і Придністров’я, і сусідньої Молдови.

Верховна Рада Придністровської Молдавської Республіки закликає учасників процесу молдовсько-придністровського врегулювання, а також міжнародні організації дати оцінку діям молдовської сторони, що стала на шлях дискримінації народу Придністров’я за власні політичні погляди та переконання, і не допустити репресій щодо придністровських громадян.

Депутатський корпус законодавчого органу Придністровської Молдавської Республіки, діючи в інтересах придністровського народу, підтверджує свою тверду прихильність рівноправному діалогу і врегулюванню конфліктів мирними політичними засобами.

Верховна Рада Придністровської Молдавської Республіки застерігає законодавців і керівництво Молдови від реалізації репресивних заходів і заявляє, що вся відповідальність за можливу ескалацію напруженості та дестабілізацію регіональної системи безпеки повністю лягає на молдовську сторону.