Про життєдіяльність столиці ПМР

Стартувала низка звітів глав держадміністрацій. Вони інформують Президента та інших посадових осіб про результати життєдіяльності у 2022 році ввірених їм міст і районів. Шостого лютого Главі держави доповідав глава держадміністрації Тирасполя і Дністровська Олег Довгопол.


Прес-служба Президента повідомляє, що повна версія звіту про діяльність держадміністрації Тирасполя і Дністровська становить 637 сторінок інформації. Вадим Красносельський нагадав про те, що громадськість повинна мати можливість ознайомитися з електронною версією цього документа.
У форматі відеоконференції Олег Довгопол оприлюднив основні показники діяльності столичної держадміністрації та міськради й наголосив, що йдеться про спільну роботу і спільні досягнення.
Згідно з доповіддю О. Довгопола, до місцевого бюджету у 2022 році з різних джерел надійшло 463,6 млн рублів (торік – 377,5 млн рублів) , видатки склали 436 млн (торік – 367).

Населення міст

Глава міста повідомив, що столичне населення на початок 2022-го становило 128 979 осіб, а Дністровська – 9 636. У звітному році в столиці народилося 1 050 малюків (563 хлопчики та 487 дівчаток). У порівнянні з попереднім роком народжуваність знизилася.

У Тираспольському та Дністровському РАЦСах було зареєстровано 829 шлюбів. Рішення розірвати шлюб прийняли 477 сімейних пар.

У системі освіти у 2022 році в 59 закладах працювали 3 690 педагогів і здобували освіту 14 127 учнів, 6 153 вихованці дошкільних установ. Атестат про середню освіту того року було видано 675 випускникам, 104 з яких – медалісти. Корекційні заклади відвідували 433 особи. На функціонування системи було виділено 218,8 млн рублів.

Щодня забезпечувалося пільгове харчування школярів. Безплатно годували гарячою їжею у шкільних їдальнях дітей, які прибули з України.

Підприємницький сектор

У звітному році було відкрито 109 нових об’єктів (80 – торгівлі, 16 – галузі послуг, 13 – громадського харчування). Свою діяльність здійснювали 6 226 індивідуальних підприємців (минулого року їх було 7 323). Проте від них тільки у вигляді плати за патент до бюджету міста надійшло майже 13 млн рублів.

Транспортний сектор

Мережа регулярного міського сполучення представлена 29 маршрутами – 21 автомобільним і 8, що обслуговуються електротранспортом. Щодня на дорогах Тирасполя курсувало 127 маршрутних таксі та 19 тролейбусів. На прохання громадян у 2022 році було відкрито новий міський маршрут № 23. Його обслуговують електробуси. Шість підприємств-перевізників пустили в дію 260 одиниць легкового таксі.

На дорогах міста було зареєстровано 37 ДТП, загинуло двоє людей. Виявлено
14 160 порушень правил дорожнього руху. Затримано 169 водіїв, які керували транспортними засобами у стані алкогольного сп’яніння. 115 громадян позбавили водійських прав.

Житлово-комунальне господарство

Упродовж року для п’яти столичних підприємств на проведення робіт, запланованих ЖКГ, було виділено понад 80 млн рублів. Фахівці господарства ремонтували покрівлі й фасади будинків, під’їзди, модернізували ліфти, міняли внутрішньобудинкові інженерні мережі та віконні блоки. У місті продовжує функціонувати лінія з сортування ТПВ. Опрацьовується питання будівництва сміттєспалювального заводу. За словами столичного глави, багато уваги було приділено озелененню Тирасполя та Дністровська.

Реалізація програми капвкладень

О. Довгопол окремо зупинився на цьому питанні. Він назвав загальну суму коштів, передбачених ФКВ-2022 для тираспольських об’єктів. Вона склала 44,8 млн рублів, з яких було профінансовано 38,4 млн (86 %). Загалом у столиці для виконання запланованих робіт було залучено 14 будівельних організацій.

Подальше впорядкування міста

Доповідач також окреслив завдання, вирішити які необхідно буде в поточному році. Йдеться про будівництво спортмайданчиків, нового корпусу табору «Спартак», ремонт молодіжного клубу «Орфей». Є напрацювання щодо поліпшення транспортної доступності. Ремонтом розраховують охопити 35,5 тис. м2 дорожнього полотна і тротуарів, а також облаштувати додаткові паркувальні площі біля потрібних соціальних об’єктів.

Упродовж року було відремонтовано 60 238 м2 тираспольських доріг і тротуарів. Планується продовжити цю роботу. До програми ФКВ увійшли парк «Перемога», дендропарк, держмузей, клуб села Кременчук, міський стадіон. Говорячи про ремонт і будівництво спортивних об’єктів, глава міста зазначив, що на сьогодні інфраструктура фізкультури та спорту популярна на 150 %, що робить цей напрямок одним із пріоритетних.

Дискусійна частина наради

Олегу Довгополу були адресовані запитання. Депутати Верховної Ради цікавилися, наприклад, розвитком мікрорайону НДІ. Нині там ведеться будівництво житлового сектора. Упорядковується і розвивається дендропарк.

Керівник Уряду ПМР О. Розенберг звернув увагу на необхідність у таких звітах приділяти увагу стану справ у промисловому секторі та наголосив на хазяйновитості О. Довгопола.

Президент у своєму підсумковому виступі зазначив, що Тирасполь – столиця Придністров’я, яка повинна візуально відповідати цьому статусу. «Столиця не може бути знеособлена. Тирасполь повинен бути пізнаваний», – зазначив В. Красносельський. Він зазначив, що в цьому напрямку вже багато зроблено, позитивні зміни помітні всім і є плани подальшого розвитку. Глава держави говорив також про необхідність і потрібність об’єктів, яким буде приділено увагу в поточному році. Він назвав наймасштабніші з точки зору вкладень об’єкти соціально-культурного призначення: стадіони й двори шкіл, сквер Авіаторів, музей, територію поліклініки, авіарій у Катерининському парку. Зупинився також і на значущості дорожнього освітлення, оскільки йдеться «…не тільки і не стільки про комфорт, скільки про безпеку громадян». Вадим Красносельський приділив увагу контролю всіх напрямів життєдіяльності міста, зокрема щодо якості харчування в освітніх установах.

За підсумками обговорення звіту столичного глави Президент дав низку доручень. Найближчим часом будуть проведені необхідні наради. В цілому робота державної адміністрації Тирасполя і Дністровська визнана керівником країни задовільною


Iнна ЯКИМЧУК.

Фото прес-служби Президента.