Уряд – про головне

Одним із важливих питань порядку денного чергового засідання вищого виконавчого органу влади була тема медицини.


Йшлося про ініціативу МОЗ, у якій пропонувалося включити лікарів, які займаються дослідженнями в санітарно-гігієнічних лабораторіях, до категорії медпрацівників, що мають право на щорічну додаткову оплачувану відпустку.

Христина Албул – міністр профільного відомства, пояснила: працівники лабораторій здійснюють свою діяльність у шкідливих умовах. Наприклад, під час роботи в центрах гігієни та епідеміології вони контактують зі шкідливими речовинами, зокрема першого і другого класу небезпеки, такими як кислоти, сполуки миш’яку, вуглеводні, хлор, металева ртуть тощо.
Запропонований механізм дозволить установити щорічну оплачувану додаткову відпустку таким спеціалістам у залежності від специфіки роботи, яку вони виконують. Для тих, хто проводить аналіз із застосуванням газоподібних та легколетких токсичних речовин – 14 календарних днів, для тих, хто ремонтує ртутні прилади та апарати – 7 календарних днів.
Урядовці ініціативу підтримали.

На засіданні також обговорили дві пропозиції заступника начальника Державної служби екологічного контролю та охорони навколишнього середовища Михайла Малишева. Перша стосувалася захисту лісу в ПМР, друга – регламенту розміщення об’єктів та магістралей державного значення на землях лісового фонду.

Уряд затвердив Положення, згідно з яким ліси Державного лісового фонду повинні мати відповідну категорію захисту. Доповідач пояснив, що до таких категорій належать ліси, які мають особливо цінне значення. Йдеться про водоохоронні, захисні, санітарно-гігієнічні, ліси, розташовані на території, яка особливо охороняється, а також ліси природно-заповідного фонду.

Представляючи другий проект, М. Малишев зазначив, що документ регламентує порядок розміщення об’єктів та магістралей державного значення на територіях придністровського лісу.

«До таких об’єктів належать лінії електропередач, лінії зв’язку, магістральні, республіканські, автомобільні дроги, магістральні трубопроводи, кабельні лінії та інші об’єкти, віднесені законодавством до об’єктів магістральної державної важливості», – пояснив доповідач.

Важливою умовою є експлуатація об’єктів та магістралей без заподіяння шкоди лісовому фонду. Крім того, утримувати їх слід у пожежобезпечному стані. Організації, у віданні яких вони перебувають, повинні періодично розчищати від нових чагарників зони експлуатованих об’єктів. Члени Уряду одностайно підтримали запропоновані пропозиції.

У процесі засідання Мінекономрозвитку подав пропозиції щодо внесення змін та доповнень до Постанови Уряду «Про затвердження Положення щодо порядку планування, затвердження, фінансування виробництва дорожньо-будівельних робіт та про приймання виконаних робіт з дотримання технологій стандартів та вимог безпеки».

До складу комісії, яка займається обстеженням та оцінкою стану автомобільних доріг загального користування, в обов’язковому порядку входять представники місцевих виконавчих органів державної влади, депутатського корпусу міської чи районної Ради народних депутатів, Державтоінспекції та дорожніх організацій. Комісія проводить свою роботу під егідою Міністерства економічного розвитку. Розширення її складу дасть можливість повною мірою врахувати думку всіх зацікавлених сторін під час проведення обстежень доріг і навіть приймання виконаних ремонтних робіт.

Виходячи з того, що тема доріг завжди залишається актуальною та перебуває на постійному контролі керівництва республіки, такий підхід особливо важливий у період переходу до ресурсного методу ціноутворення, а також упровадження сучасних технологій з ремонту та будівництва автомобільних доріг із застосуванням місцевих матеріалів, включаючи бетон.
Голова Уряду О. Розенберг звернув увагу керівництва Мінекономрозвитку на необхідність створення чинної комісії для оцінки стану доріг та визначення можливого способу їхнього ремонту.

На засіданні говорили також про необхідність ліцензійного контролю за діяльністю юридичних осіб, які надають послуги з працевлаштування придністровців за межами республіки. Раніше такого реєстру не було, що часом ускладнювало проведення перевірок. Тепер підприємець чітко розумітиме, які документи йому необхідно пред’явити, а які перевіряльники запитувати не мають права. Новий підхід посилить контроль за діяльністю рекрутингових агенцій, що має зменшити ризики для придністровців під час оформлення документів для працевлаштування за кордоном


Iрина МАСЛОВА.

Фото прес-служби Уряду.