Інституту судових виконавців ПМР – 20 років

Указом Президента ПМР 7 лютого 2003 року Управління кримінально-виправної системи Міністерства юстиції було реорганізовано в Держслужбу виконання покарань і судових рішень. Ця дата вважається днем народження відомства, яке у 2007 році розділили на два окремих структурних підрозділи Мін’юсту: Державну службу виконання покарань (ДСВП) і Державну службу судових виконавців (ДССВ).


Глава держави Вадим Красносельський направив ювілярам вітальну адресу.

«Робота судового виконавця є важкою й копіткою, що вимагає особистої самовіддачі, знань і старанності, – йдеться у привітанні. – Саме такі кадри служать на цьому терені, де немає й не може бути випадкових людей. На сьогодні перед відомством стоять найсерйозніші завдання, виконання яких необхідне не тільки державі, але часом ще більше громадянам. Упевнений: в рамках виконання судових рішень співробітники Служби докладають максимум своїх зусиль для відновлення справедливості, торжества закону. Підкреслю, що так і повинно тривати!»

З нагоди двадцятиріччя 3 лютого цього року в Мін’юсті відбувся урочистий захід, присвячений ювілейній даті ДССВ. Його відкрив керівник Служби Руслан Райлян. У своєму виступі він підкреслив важливість діяльності судових виконавців для суспільства і для держави.

«Необхідно, щоб довіра громадян до правосуддя не була обманутою, щоб законні вимоги реалізовувалися, причому не тільки на папері, а на практиці», – підкреслив Руслан Васильович.

Від імені Голови Верховної Ради Олександра Коршунова співробітників і ветеранів ДССВ привітала віце-спікер Галина Антюфєєва, яка очолює правовий комітет.

«Держслужба судових виконавців завжди була і залишається важливим державним інструментом, від якого багато в чому залежить належне виконання судових рішень, а отже, й ефективність судової системи в цілому, – сказано у вітальному адресі. – З честю виконуючи свої обов’язки щодо захисту прав, законних інтересів громадян і юридичних осіб, ви реалізуєте один з ключових принципів права: закон понад усе. Завдяки вашому професіоналізму, принциповості, наполегливості у розв’язанні поставлених завдань ви завжди досягаєте висот у професійній діяльності».

Крім того, Галина Михайлівна зазначила, що її приємно здивував вік співробітників відомства. Адже це працездатний молодий колектив, наділений такими значущими якостями, як відповідальність, порядність, компетентність, мужність і бажання слідувати букві закону.

Тепло привітала присутніх міністр юстиції ПМР Олександра Тумба, яка відзначила у своєму виступі важливу роль кожного співробітника в повсякденній діяльності та розвитку служби.

«Виконання завдань, що стоять перед вами, вимагає твердих моральних принципів, залізної витримки, особистої мужності та, безумовно, чіткого дотримання закону. Відрадно, що, працюючи з величезною кількістю виконавчих проваджень, ви докладаєте максимум зусиль, щоб більшість із них закінчувалися фактичним їх виконанням. Від відповідального ставлення до справи безпосередньо залежить реалізація прав і законних інтересів громадян, організацій, держави та обов’язковість виконання всіх рішень суду», – підкреслила Олександра Йосипівна.

Вона зазначила, що в останні роки кардинально змінився підхід до діяльності судових виконавців. З’явилася мобільність, застосовуються новітні технології та онлайн-сервіси, доступні месенджери, що значно спрощує взаємодію зі сторонами виконавчого провадження і дозволяє якісно поліпшити роботу.

Слова вітань та добрих побажань на адресу співробітників відомства також лунали від Голови Верховного суду ПМР А. Пеньковського, голови Митного комітету Валентина Грабка, заступника міністра фінансів – директора Державної податкової служби Є. Кошелева, а також від тих, хто нині вже не працює судовим виконавцем, але має безпосереднє відношення до діяльності Служби – до її створення, становлення та розвитку.

На урочистому заході кращим співробітникам, а також ветеранам ДССВ вручили державні та відомчі нагороди, в тому числі ювілейні нагрудні знаки, грамоти та листи подяки


Павло ОСТАПЕНКО.

Фото: minjust.org