Підтримка населення з боку держави триває

На черговому пленарному засіданні Верховної Ради 8 лютого народні обранці розглянули та ухвалили низку важливих законопроектів, які стосуються функціонування різних галузей республіки.


У першому читанні депутати розглянули зміни до Законів «Про державне пенсійне забезпечення громадян у ПМР», «Про державне пенсійне забезпечення осіб, які проходили військову службу, службу в органах внутрішніх справ, кримінально-виконавчу систему, службу судових виконавців, податкові та митні органи, та їхніх сімей» і «Про пенсійне забезпечення працівників органів прокуратури, які мають класні чини, та їхніх сімей у Придністровській Молдавській Республіці».

За чинним законодавством неповнолітня дитина, у якої помер або загинув один із батьків, може оформити пенсію у зв’язку з втратою годувальника. Для цього їй слід звернутися до Центру соціального страхування. Доводити факт перебування на утриманні не потрібно. Повнолітні ж діти повинні довести факт перебування на утриманні, оскільки є випадки, коли вони мешкали окремо від батьків.

Про сутність пропонованих змін у законодавстві депутатам Верховної Ради розповіла офіційний представник Прокурора ПМР Наталія Капшук:

«Не вимагає доказу призначення пенсії дітям до 18 років. Прокурор Анатолій Гурецький пропонує встановити таке саме повноваження для дітей, які навчаються очно від 18 до 23 років, та повнолітніх дітей з інвалідністю, одержаною до 18 років. За чинними нормами факт перебування на утриманні підтверджується Центрами соцстрахування або в судовому порядку. Ці бар’єри пропонується спростити».

Заступник Голови Верховної Ради Галина Антюфєєва підтримала законодавчі ініціативи Прокурора ПМР.

«Законопроект полегшує систему. Рідкісними є випадки, коли хтось зловживає встановленими нормами. Органи соціального захисту виявлять такі неправомірні дії й зобов’яжуть повернути незаконно виплачені кошти. Це спростить людям життя і дасть можливість отримувати те, що належить їм за законом. Щоб звернутися до судових органів, потрібно написати позовну заяву, заплатити держмито, домовитися з адвокатом, який представлятиме інтереси позивача. Як правило, йдеться про малозабезпечені сім’ї».

До другого читання Комітет із соціальної політики має намір підготувати поправки, які передбачають спрощення механізму оформлення пенсії у зв’язку з втратою годувальника. Вони поширюватимуться зокрема й на студентів.

На пленарному засіданні зазначалося, що пенсія у зв’язку з втратою годувальника становить у середньому 1 200 рублів і нараховується в залежності від прибутків, які він мав.

Депутат Юрій Кучеренко став автором законодавчої ініціативи щодо внесення зміни та доповнення до Закону ПМР «Про валютне регулювання та валютний контроль». За словами автора, ініціатива пов’язана зі змінами в логістиці, ускладненнями у схемах розрахунків та виконанням контрактних зобов’язань, з якими зіткнулися економічні агенти Придністров’я у 2022 році. На сьогодні ситуація не змінилася. У зв’язку з цим норми вищевказаного закону запропоновано доповнити можливістю підтвердження резидентами та нерезидентами обов’язків щодо репатріації валютних коштів під час експорту товарів, робіт, послуг із ПМР, а також імпорту до Придністров’я шляхом раніше перелічених коштів, експортованих (відвантажених) товарів, виконаних робіт, наданих послуг іншим способом у випадках та порядку, встановленому Центральним банком ПМР. Законодавці ухвалили законопроект одразу у двох читаннях


Микола ЮРКЕВИЧ.