Міжнародний День науки й гуманізму

Видатний англійський учений Чарльз Роберт Дарвін, який повністю змінив наше розуміння про походження всього живого на Землі, народився 12 лютого 1809 року. Вважаємо не зайвим сьогодні сказати вченому і його теорії «спасибі» за те, що ми знаємо, як люди почали домінувати на планеті в процесі природного добору.


Дослідник природи розробив теорію еволюції, яка назавжди змінила уявлення людей про світ. Щоб ушанувати найцінніший внесок ученого-натураліста Дарвіна у світову науку, з 2001 року в день його народження відзначається Міжнародний день науки й гуманізму або ж просто – день Дарвіна. Місія цього дня – надихнути людей всього світу на наукове мислення та бажання досягти істини. Цього дня не тільки віддають належне заслугам ученого, але й численними заходами популяризують наукову діяльність та освіту.

Наукова теорія Дарвіна потрясла весь світ. Доводи й факти, накопичений матеріал, дослідження і спостереження під час його п’ятирічної кругосвітньої подорожі, знайшли вихід на сторінках славнозвісного «Походження видів», опублікованого 24 листопада 1859 року. У цій праці автор формулює еволюційну формулу життя як класифікацію природного добору, походження одних видів тварин і рослин від інших.

Це був справжній прорив у науці. Нові відкриття змінили не тільки принципи вивчення біології, ботаніки, зоології та анатомії, а й відкрили завісу невідомих сил і в космології та астрономії, оскільки всі небесні тіла і галактики також схильні до тимчасового еволюційного впливу. Чарльз Дарвін – визнаний учений, який відкрив світ для простого обивателя тих часів, і заслужив слова подяки від нас нинішніх. Такий вагомий внесок у науку неможливо переоцінити.
День Дарвіна здебільшого відзначають у наукових і навчальних закладах, де студенти й викладачі організовують виставки, семінари, лекції та конференції, а також конкурси учнівських робіт. Нерідко до участі у святкових заходах залучаються громадські діячі, представники гуманітарних фондів, а також журналісти, які висвітлюють події в пресі.

Попри те, що останнім часом теорія еволюції Ч. Дарвіна часто піддається критиці, географія святкування його дня народження розширюється. Подія стала, дійсно, міжнародною.

На батьківщині автора теорії еволюції, у Великобританії, його знають всі. Портрет Ч. Дарвіна зображений на десятифунтовій купюрі. Шанують його як великого вченого: його могила облаштована у Вестмінстерському абатстві поруч з могилою Ньютона. Хіба що, як і в усьому світі, ставлення до його наукових праць у широкої громадськості неоднакове.

У Великобританії в передмісті Лондона Дауні є Музей Дарвіна. Тут він жив зі своєю сім’єю. Невелика експозиція розповідає про теорію еволюції, але в цілому це будинок-музей ученого. У музеї природної історії в Лондоні нещодавно відкрився новий Дарвінівський центр.
Відомо, що на честь Дарвіна були названі кілька видів тварин, група гір в Антарктиді, льодовик, поселення в Каліфорнії, австралійське місто і кратери на Марсі та на Місяці


Роман ПЕТРИКIВ.

Фото: www.nbrkomi.ru