Шлях до фінансової свободи

Згідно з дослідженням рейтингового агентства «Standard & Poor’s» і результатами опитування «GallupWorldPoll» всього лише одна з трьох осіб у світі є фінансово грамотною. Велика частина світового суспільства щодня переживає стрес через брак грошей або відсутність їхнього резерву. Виявляється, в основі всіх цих проблем лежить низький рівень освіченості.


Ліквідувати фінансову неграмотність шляхом підвищення освітнього рівня запропонував придністровський фінансист і економіст із 20-річним досвідом у банківській галузі В’ячеслав Баранов. Він точно знає шляхи до фінансової свободи й у стінах Тираспольського молодіжного центру поділився ними зі старшокласниками та студентами. Спеціаліст самостійно опрацював і накопичив чимало інформації, готує власний курс, яким уже почав ділитися з охочими.

Перше, про що варто задуматися незалежно від віку, за словами В’ячеслава Віталійовича, – про пенсію. Тільки власними зусиллями люди можуть забезпечити собі гідний відпочинок після десятиліть сумлінної праці. Для цього їм необхідно від будь-яких доходів відкладати, наприклад, 10 %. Цей той мінімум, який із плином років забезпечить для них фінансову подушку.

Друге – налагодження систематизації поточних прибутків і видатків за допомогою ведення особистого/сімейного бюджету. Найчастіше громадяни стикаються з тим, що не знають, куди витратили гроші, скільки залишилося і чи вистачить їх до кінця місяця. Як показує досвід, за дотримання планування витрати автоматично скорочуються на 20 %. Що менше необдуманих, емоційних, непотрібних придбань, то стійкіший ваш капітал.

Третім кроком до фінансової свободи є користування ощадною моделлю життя. Втім, це зовсім не про затягування поясів тугіше і роботу на знос. Задоволення від життя потрібно відчувати повсякчас. Якщо, наприклад, відмовитися від щоденної покупки кави в кав’ярні, то в довгій перспективі на цю суму ви змогли б здійснити якесь своє велике фінансове бажання.

Для глибокого проникнення в тему фінансової свободи економіст пропонує робити аналіз активних і пасивних способів заробітку. Щоб до них перейти, необхідно для початку успішно реалізувати попередні три ступені: формування фінансової подушки, контролювання бюджету, заощадження. У цьому допоможуть, за рекомендацією фахівця, зручні та багатофункціональні банківські або приватні додатки, які можна завантажити у відкритому доступі.

В’ячеслав Баранов відзначає і безсумнівну користь для населення в розширенні можливостей безготівкового розрахунку на території Придністров’я. Це дає змогу створювати фінансову прозорість, а також у будь-який момент часу за допомогою телефону аналізувати зроблені витрати.

На перший погляд, слухачам у Молодіжному центрі інформація здалася складною. І не важливо, вам 50 чи 25 років. Криза від розпаду великої країни, від втрати вкладів і невпевненості в майбутньому ще довго існуватиме в нашій культурі та вихованні. Однак це не означає, що з цим нічого не можна зробити.

Треба розуміти головне: завжди потрібно вчитися чомусь новому, і це, дійсно, нелегко. Зате здобуті знання та вміння в майбутньому забезпечать уже підготовленим молодим людям кращий рівень життя: якщо індивід більше знає і вміє, то дорожче коштуватимуть його особистий час і праця. Здавалося б, що може дати така точка зору?

В першу чергу, вона закликає цінувати витрачені сили на шляху професійного зростання. Що більше людина присвячує себе освіті, реалізації власних або спільних проектів, то гідніша повинна бути її, наприклад, заробітна платня.

Інформація, подана на тематичній зустрічі, ще раз довела, що фінансова грамотність – це не що інше, як усвідомлене рішення подбати про свій завтрашній день. Тому її необхідно здобувати, й бажано з перших уст. Завдяки їй, можна зменшити витрати й стрімкіше реалізувати мрії, перетворюючи їх на реальні цілі.

У бестселері «Шлях до фінансової свободи» сучасного німецького експерта з фінансових питань Бодо Шефера є такі слова: «Свобода – це дисципліна, що дозволяє втілювати в життя рішення, які я сам для себе прийняв».
Турбота про власне майбутнє – це теж рішення, яке люди щодня приймають або відкладають на безвік


Поліна РЕШЕТНИКОВА.

Фото автора.