Солдат війни не вибирає

15 лютого – День пам’яті воїнів-інтернаціоналістів, які виконували свій службовий обов’язок за межами Радянського Союзу. Дата приурочена до виведення Обмеженого контингенту радянських військ з Афганістану, проте адресована не тільки ветеранам-афганцям, а й тим, хто брав участь у збройних конфліктах в Кореї, В’єтнамі, Єгипті, Анголі, Нікарагуа, на Кубі та в інших країнах.


Цього дня в більшості колишніх радянських республік організовують пам’ятні заходи. Традиційно, провели їх і в Придністров’ї. Головні відбулися на столичному Меморіалі Слави. Вранці колона, в лавах якої були перші особи держави, учасники Афганської війни, члени сімей загиблих і померлих воїнів-інтернаціоналістів, військовослужбовці, священнослужителі, представники держорганів, міської влади, громадських та освітніх установ, пройшла центральною площею міста до пам’ятника воїнам-інтернаціоналістам.

Був тут і свій «Безсмертний полк» – суворовці несли портрети чотирнадцяти тираспольчан-афганців, загиблих на тій війні. Пам’ять усіх загиблих – не тільки жителів Тирасполя, а й 54 придністровців, а також майже 15 000 воїнів-афганців з усіх «республік вільних єдиного СРСР» – вшанували хвилиною мовчання.

«Минуло 34 роки, – сказав Президент ПМР Вадим Красносельський. – Достатньо часу, щоб проаналізувати та зрозуміти, що насправді відбувалося, який обов’язок виконував тоді Радянський Союз. Він не прийшов туди з війною. Ні, туди він прийшов з миром. Радянські люди будували дороги, школи, дитячі садки, лікарні, інфраструктуру. Ніхто більше цього не робив, крім СРСР.

Радянські воїни протистояли тим, кого потім назвали ісламськими терористами, тим, хто бажав війни. Вони протистояли війні. Я завжди з належною повагою й шанобливістю ставлюся до воїнів-афганців, розумію їхній подвиг, їхній внесок у справу миру і протистояння тероризму», – підкреслив Глава держави. Він зазначив, що час підтвердив правоту прийнятих тоді рішень і факт, що військовий інтернаціональний обов’язок був виконаний недаремно.

Депутат Верховної Ради, голова Придністровської Асоціації ветеранів війни в Афганістані Ігор Буга, учасник тієї війни, виступив від імені всіх афганців:

«Ми були солдатами останньої інтернаціональної війни великої країни. Сьогоднішній день – не тільки дата виведення військ, а й День воїнської слави й пам’яті всіх воїнів-інтернаціоналістів. У 24 країнах пролита кров радянських солдатів. У всі країни радянський солдат приходив з місією захисту миру і творення… Нині відбувається поворот у розумінні того, що таке солдат і солдатський обов’язок. Ми зазнали багато випробувань, були героями, окупантами, ким нас тільки не називали. Та, всупереч усьому, ми сьогодні тут. Я радий бачити вас живими та здоровими».

На згадку про тих, хто загинув від бойових ран і помер пізніше від наслідків травм, усі присутні на мітингу на чолі з Вадимом Красносельським поклали живі квіти до пам’ятника «Синам Вітчизни – воїнам Афганської війни 1979 – 1989 років», а також до підніжжя монумента «Скорботна матір» і постаменту «Захисник Придністров’я».

З нагоди Дня пам’яті та слави воїнів-інтернаціоналістів у всіх містах і районах республіки відбулися меморіальні церемонії, мітинги-реквієми та покладання квітів до пам’ятних місць.
У Бендерах зібралися біля меморіалу «Чорний тюльпан», на плитах якого викарбувані імена п’ятнадцяти городян, що не повернулися з афганської війни. В Кам’янці мітинг-реквієм провели на меморіальному комплексі міського кладовища біля стели, встановленої до 25-річчя виведення радянських військ з Афганістану, а також у селі Кузьмин біля могили загиблого воїна-афганця Дмитра Жуковського.

Чергову річницю виведення радянських військ з Афганістану жителі Григоріополя відзначили на меморіальному комплексі «Скорботна мати». У Дубоссарах представники органів влади, ветерани, громадськість зібралися на міському Меморіалі Воїнської Слави. Мітинг «Душі, обпалені Афганістаном» у Слободзеї провели на міській площі перед Меморіалом Слави. Тут же експонувалася тематична виставка Слободзейського історичного музею з документальними розповідями про життя восьми загиблих місцевих воїнів-афганців. У Рибниці мітинг-реквієм відбувся на меморіальному комплексі. Мітинг пам’яті «Солдат війни не вибирає» у Дністровську організували на бульварі Енергетиків, де встановлені пам’ятники воїнам-визволителям та захисникам
рідної землі.


Павло ОСТАПЕНКО.

Фото прес-служби Президента.