Досягнення придністровського спорту

У форматі відеоконференції відбулася Колегія Державної служби зі спорту за результатами діяльності на спортивній ниві у 2022 році.


До участі в її роботі залучився заступник Голови Уряду Станіслав Касап. Начальник держслужби зі спорту В’ячеслав Соколенко доповів про діяльність відомства та підвідомчих організацій за минулий календарний рік. Згідно з затвердженим Єдиним календарним планом на 2022 рік було організовано та проведено 123 чемпіонати та першості Придністровської Молдавської Республіки за 23 видами спорту. Спортивні події загалом охопили понад 6 729 спортсменів Придністров’я. Зокрема відбулося 15 змагань серед спортсменів з обмеженими можливостями, спортивний рух яких представлений 8 видами спорту (шахи, шашки, міні-футбол, голбол, настільний теніс, атлетика, плавання, волейбол). Було розіграно 4 163 призових місця.

У 2022 році придністровські атлети виступали на офіційних міжнародних змаганнях: Європейський юнацький Олімпійський фестиваль, чемпіонати світу та Європи, кубки світу та Європи, міжнародні комплексні ігри Паралімпійців, чемпіонати Європи серед спортсменів з обмеженими можливостями, а також брали участь у чемпіонатах Росії, Всеросійських змаганнях, спартакіадах Російської Федерації, кубках Росії.

Відмінні результати показали придністровці на міжнародних змаганнях, зокрема для спортсменів з особливими потребами життєдіяльності. Загалом наші атлети вибороли 1 424 призових місця, що вдвічі перевищує показники минулого року. В’ячеслав Соколенко зазначив, що успіхи наших спортсменів – це показники високого професійного рівня тренерського та викладацького складу, результат модернізації та покращення умов об’єктів спортивної спрямованості.

У 2022 році в усіх містах та районах республіки були побудовані та введені в експлуатацію нові сучасні спортивні майданчики для активних занять фізичною культурою та спортом. Особлива увага цьому питанню приділяється керівництвом ПМР.

За останні кілька років збудовано спортивних майданчиків, закуплено спортивного інвентаря більше, ніж за весь період розвитку Придністров’я. Масове залучення населення до активних занять фізичною культурою та спортом неможливе без суттєвої модернізації спортивної матеріально-технічної бази та інфраструктури.

Нагадаємо, що за ініціативою Президента Вадима Красносельського в республіці відновили футбольні змагання «Шкіряний м’яч». Восени минулого року завершено проведення муніципальних етапів турніру «Шкіряний м’яч 2022-2023» у містах та районах республіки. У 2022 році для участі в турнірі було сформовано 442 команди (у 2021-му – 432 команди), з яких 272 команди хлопчиків (у 2021 році – 277 команд) та 170 команд дівчаток (у 2021 році – 155 команд).

Найбільш активно цей рух розгортався в Слободзейському районі, який сформував 137 команд. Досягти таких результатів вдалося завдяки двом спортивним школам з футболу – республіканській у селі Чобручі та муніципальній у місті Слободзеї.

Станіслав Касап націлив колектив спортивного відомства на продовження інтенсивної роботи з залучення населення до активного способу життя: «Придністровський спорт не стоїть на місці, він крокує вперед та постійно розвивається. Це дуже добре і важливо, тому що здорове населення, яке займається спортом, є запорукою не лише безпосередньо досягнень, пов’язаних зі спортом, а ще й впливає на те, що це економічно активне населення»


Олександр ЗАЙЧУК.

Фото: government.gospmr.org