Режим НЕС продовжено до 31 березня

Депутати Верховної Ради ПМР 14 лютого на 2-му надзвичайному засіданні V сесії VII скликання в онлайн-форматі одностайно проголосували за ухвалення Постанови № 1927 про затвердження Указу Президента ПМР № 46 від 9 лютого 2023 року «Про продовження режиму надзвичайного економічного стану на території ПМР» ще на 30 діб.


Нині режим надзвичайного економічного стану є чинним у Придністров’ї до 1 березня включно. У зв’язку з недосягненням нормалізації економічної ситуації, викликаної скороченням обсягів подачі природного газу в ПМР, і, як наслідок, недостатністю природного газу для забезпечення промислових споживачів, теплопостачальних організацій, споживачів електричної енергії та неможливістю виконання в повному обсязі зобов’язань з вироблення електричної енергії на експорт, а також з огляду на необхідність забезпечення заходів щодо виведення економіки держави з кризи, Президент ПМР запропонував продовжити дію НЕС до 31 березня включно. Депутати Верховної Ради ПМР підтримали Указ Глави держави одностайно.

Нагадаємо, що режим НЕС у Придністров’ї вперше був введений 21 жовтня 2022 року через зменшення Молдовою поставок у нашу республіку російського природного газу, обсягів якого не вистачало ні для роботи підприємств, ні для потреб населення, ні для вироблення експортної електроенергії Молдавської ДРЕС. Режим НС в економіці дає змогу перерозподіляти природний газ між підприємствами, населенням і теплопостачальними організаціями в залежності від різних факторів: температури повітря на вулиці, обсягів роботи підприємств, обсягів надходження газу, вироблення електроенергії.

Депутати Верховної Ради ПМР одностайно підтримали Указ Президента Придністровської Молдавської Республіки.