Уряд – про головне

Держава вибудовує соціальну політику в інтересах населення республіки, залишаючи незмінними тарифи на комунальні послуги й у поточному році.


Запропонований Міністерством економічного розвитку соціально орієнтований підхід вимагає внесення змін та доповнень до бюджету 2023 року. Віце-прем’єр – міністр економічного розвитку Сергій Оболоник доповів про це учасникам чергового засідання.

Щоб зберегти відпускні тарифи на послуги в галузі електроенергетики й теплопостачання, пропонується збільшити витрати республіканського бюджету на 31,8 млн рублів. Ці ресурси покриють різницю між економічно обґрунтованим тарифом і теперішнім, що нині діє для населення. При цьому зазначена сума вся вважається внутрішнім державним боргом.

Законопроект Уряду також передбачає закріплення правових основ для надання додаткового місячного ліміту на споживання природного газу для непрацюючих пенсіонерів (за віком), які проживають самотньо.

«Усі запропоновані норми зберігають ситуацію, що склалася в наданні послуг, за категоріями пільговиків, це ж стосується і того стану речей, що мав місце у 2022 році, зокрема й рівня тарифів, оплачуваних населенням», – наголосив Сергій Оболоник.

Міністр зазначив, що підтримана членами Уряду ініціатива є послідовним елементом тих заходів, які почали реалізовувати наприкінці 2022 року з огляду на поставлені завдання керівником держави.

Відповідно до нових правил, постачальницькі організації відповідають за експлуатацію, доставку ресурсу до приладів обліку споживачів, включаючи й внутрішні будинкові мережі. Тому в грудні минулого року за підтримки Верховної Ради були внесені зміни до Житлового кодексу та підготовлені нові тарифи. Розраховували їх виходячи з витрат на утримання внутрішньобудинкових мереж. Щоб наші підприємства могли відпускати населенню енергоресурси за пільговими тарифами, чинними на сьогодні, необхідно збільшити обсяг ресурсів для компенсації міжтарифної різниці, що й передбачено законодавчою ініціативою виконавчої гілки влади.

Упродовж засідання урядовці затвердили програму проведення обстежень і будівельно-ремонтних робіт мостових споруд та автомобільних доріг, які перебувають у державній та муніципальній власності, на поточний рік. Які заходи для цього вживатимуться та як вони фінансуватимуться, також розповів Сергій Оболоник.

Він пояснив, що формування програми відбувалося за участі представників державних адміністрацій міст і районів. Заплановані роботи з реконструкції мостів та ремонту дорожнього полотна охоплять майже всі населені пункти республіки. Наприклад, у Тирасполі планують відремонтувати два пішохідні мости через струмок «Світлий». Один – на вулиці Краснодонській, другий – на Одеській. У Григоріополі передбачено надати нове життя мосту № 1 та мосту № 5, розташованих на трасі Тирасполь – Кам’янка. Найбільше об’єктів представила держадміністрація Рибниці. До переліку увійшли міські бруківки та сільські дороги.

Для виконання всіх робіт, пов’язаних із ремонтом та подальшим утриманням мостів і доріг, необхідно близько 1,5 млн рублів. Відповідні ліміти були закладені під час формування республіканського бюджету на 2023 рік.

Ще одна тема урядового засідання – пільговий кредит удовам захисників Придністров’я. Максимальний розмір позики – 100 тисяч рублів. Термін погашення передбачає період до п’яти років під 1 % річних. Основні вимоги до позичальників: наявність громадянства ПМР та місцева реєстрація; постійне місце роботи на території республіки або пенсійний облік; відсутність повторних шлюбів, кредиторських заборгованостей і боргів за платежами до бюджетів різних рівнів. Що важливо, кошти, отримані за кредитом, призначені виключно для придбання житла або поліпшення житлових умов. Одержання пільгового кредиту можливе один раз.

Рішення щодо видачі пільгового кредиту ухвалює спеціальна комісія, сформована держадміністрацією, та здійснюється в порядку черги, з урахуванням дати подачі заяви.


Iрина МАСЛОВА.

Фото прес-служби Уряду.