Паління – загроза здоров’ю кожного

Тютюнопаління – шкідлива звичка, що призводить до формування залежності. Симптоми відмови від сигарет настільки впізнавані, що навіть малознайомі люди можуть запитати залежного: «Чому ти такий злий? Курити кидаєш?»

Згідно з даними Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ), третина дорослих чоловіків і чверть жінок світу курять і з кожним роком збільшують кількість цигарок, що споживаються.

За інформацією фахівців Міністерства охорони здоров’я ПМР, існує багато методів боротьби з курінням. Одним з найбільш ефективних вважається нікотинова замісна терапія (нікотинові жуйки, пластирі). Можна також спробувати гіпноз, голкорефлексотерапію чи медикаменти.

Куріння – вид наркотичної залежності, причому вкрай небезпечної та руйнівної. Це треба знати й не обманювати, насамперед, самого себе. Небезпека ж полягає в тому, що достатньо однієї сигаретки на день, і то не щодня, як ви приречені велику частину свого життя віддавати зароблені гроші на вівтар свого занапащеного здоров’я.

Жоден затятий курець не знає, чому він палить. Якби йому була відома справжня причина, він кинув би цю ганебну звичку.

З усіх відомих людству речовин, нікотин викликає найшвидше звикання: щоб пристрастися до нього, може знадобитися лише одна сигарета. Кожна затяжка димом постачає через легені в мозок невелику дозу нікотину, що діє набагато швидше, ніж, наприклад, доза героїну, яку вводить наркоман у вену.

Перш ніж потрапити в залежність від паління, курці знають, що вони не мають жодної необхідності курити. Більшість із них можуть згадати неприємний смак своєї першої сигарети, й те, що їм довелося ґрунтовно попрацювати, перш ніж вони звикли до куріння. Найгірше полягає в тому, що розумом вони усвідомлюють, що некурці не тільки нічого не втрачають, а й сміються з курців. Однак, курці розумні й раціональні люди. Вони знають, що наражають своє здоров’я на величезний ризик, усвідомлюють, що за життя витрачають на цигарки великі кошти. Тож для виправдання своєї поганої звички їм потрібно мати обґрунтоване й розумне пояснення.

Тираспольчанин Сергій таким способом упродовж довгого часу завдавав шкоди власному здоров’ю. Позбутися поганої звички йому допомогла книга Аллена Карра «Легкий спосіб кинути палити». Описуючи методику, автор вказує на 2 умови: чітке ухвалення рішення про те, що куріння більше не буде, і не сумувати через таке поневіряння. Треба радіти.

Письменник пояснює, що люди, які не починають курити, насправді не слабкі. Вони мають характер, силу волі, щоб справитися зі стресами, тривогами. Вони набагато жвавіші й активніші, ніж ті, кому потрібна стимуляція у вигляді сигарети.

Тільки-но останній струмок диму піднявся до стелі, в організм перестали надходити понад 4 000 токсичних речовин, зокрема нікотин, окис вуглецю, смоли й навіть ціанід. Завдяки цьому, протягом 20 хвилин нормалізується пульс, дихання та робота внутрішніх органів.

Якщо не потягнутися до нової сигарети, покращиться кровообіг, і вічно холодні руки нагріються, а сам курець нарешті перестане видихати залишки тютюнового диму, які все ще шкодять оточенню.

Якщо остання сигарета викурена ввечері, то до ранку в колишнього курця кров насититься киснем, а рівень чадного газу в крові знизиться до норми.

Успішно кидають курити далеко не всі, проте навіть одна людина з десяти, яка поборола нікотинову залежність, – це велика перемога, адже в середньому куріння скорочує життя на 15 років.

Сергій ЛЕВЧЕНКО

Фото www.bsmu.by