Спорт для сильних тілом і духом

У Бендерах відкрився Центр спортивного туризму і скелелазіння «Підкори свою висоту».


Оскільки скелелазіння не дуже відомий і поширений вид спорту в Придністров’ї, все ж таки в республіці є місця, де можна підтримувати фізичну форму в належному стані. До них належать скеледроми в спортивних залах бендерських шкіл № 13 і № 15, та скеледром у с. Ближній Хутір Слободзейського району.

Ініціатором відкриття нового об’єкта в Бендерах є бенефіціар проекту Торгово-промислової палати ПМР «Бізнес-наставництво 3. Старт для молоді» Наталія Констандакі, вона ж і керівник Центру, і директор Бендерської станції юних туристів.

Новий спортивний об’єкт розташований у приміщенні заводу «Електрофарфор». Усього там 9 доріжок різного ступеня складності, а висота «скелі» становить 15 м.

За словами Наталії, при скеледромі організують секції для дітей різного віку. Можливі й разові відвідування та заняття для дорослих і дітей. Вона вважає, що найкращим місцем для початківців, які вирішили присвятити час скелелазінню, є скеледром, тому що тут є все, що потрібно новачкові: досвідчений інструктор, необхідне спорядження, траси різного рівня складності.

Усю необхідну інформацію про роботу об’єкта організатор планує пізніше розмістити на своїй сторінці в Instagram.

Наталія Констандакі розповіла, що скелелазіння позитивно впливає на фізичний стан людини:

«Цей вид спорту формує фігуру, адже під час підйому працюють усі м’язи. Включаючи навіть ті, які зазвичай не діють. Що важливо, м’язи працюють без навантаження на хребет. Для дівчат це взагалі унікальний вид спорту. Скелелазіння дозволяє створити фігуру мрії, не нудьгуючи та не вибиваючись із сил на тренажерах. Тренуйтеся на скеледромі тричі на тиждень і сміливо відмовляйтеся від абонемента до тренажерної зали».

Тренер зі скелелазіння Леонід Колпаков допомагає Наталії в організації такої важливої справи, як залучення придністровців до здорового способу життя. За його словами, ця спортивна дисципліна розвиває у скелелазів гнучкість та координацію, адже їхнє завдання – забратися якомога вище, а для цього потрібно вміти балансувати, пересуваючись зачіпками на гладкій поверхні імпровізованої скелі. Тому важливо аналізувати кожен рух, оцінюючи трасу переміщення. Проходження такого маршруту порівнюють із партією в шахи, в якій кожен правильний хід наближає до перемоги.

Леонід акцентує й безпеку спортсменів:

«Скелелазіння вважається екстремальним видом занять, а тому без засвоєння правил техніки безпеки та розминки інструктори не проводять жодного тренування. Безпеку скелелазам гарантує і спорядження – мотузка, страхова система, карабіни, страхувальні пристрої.

До того ж, до тренувань приступають по дві особи: одна підіймається, а друга спостерігає й страхує. Якщо не з першого, то з другого заняття інструктор почне навчати вас страхової техніки. При цьому він сам суворо контролюватиме і допомагатиме страхувальникові. Коли ваше вміння страхувати стане надійним, тренер скаже вам про це».

Наталія Констандакі розповіла, що разом з нею працюватиме дружна команда інструкторів, яка навчатиме придністровців скелелазінню.

Відповідаючи на запитання, чому необхідно обрати скелелазіння, організатор пояснила: «Воно розвиває спортсмена фізично, формує найкращі людські риси. Кожна людина несе відповідальність за життя свого друга, партнера. Скелелазіння робить нас уважнішими одне до одного, добрими, готовими до самопожертви тощо. Воно має чудову властивість гуртувати не тільки окремих людей, а й цілі сім’ї. У цьому випадку дух дружби, товариства, єдності дуже важливий. Нещодавно скелелазіння стало олімпійським видом спорту. Можливо, хтось із наших вихованців зможе до нього долучитися».

Досвідчені скелелази упевнені, що заняття таким видом спорту викликають і в дітей позитивні емоції, допомагають їм швидше соціалізуватися, розумітися в людях, а радість від подолання труднощів робить їх щасливими. Звичка ж докладати зусиль, включати кмітливість і досягати поставленої мети виявиться дуже корисною в навчанні та в розв’язанні багатьох життєвих питань.

Цікаві факти про скелелазіння

Статистика свідчить, що цьому виду спорту регулярно приділяють увагу 25 млн людей; 39 % скелелазів – неповнолітні й навіть люди віком понад 60 років. Скелелазіння тренує більшість із наших 656 м’язів.


Олександр ЗАЙЧУК.

Фото автора.