Парад професійних уподобань

У рамках II Республіканського фестивалю «У світі професій» колектив Кам’янського політехнічного технікуму провів День відкритих дверей.


Від імені господарів дев’ятикласників з усіх шкіл району привітала директор КПТ Наталія Михайловська. Вона зазначила, що технікум за шість десятиліть підготував тисячі фахівців, які застосували свої знання та умінням у різних галузях народного господарства. На сьогодні тут навчають восьми професіям, які затребувані на ринку праці республіки. Багато необхідних навичок можна набути на курсах, які тривають від місяця до трьох. Тут готують майбутніх офіціантів і водіїв, секретарів і адміністраторів, фахівців для будівельної галузі.

У діяльності закладу застосовуються традиційні та інноваційні форми, зокрема, пропонується дуальне навчання таким професіям, як кухар, тракторист-машиніст сільськогосподарського виробництва, фахівці лісового та паркового господарства. Другий рік на базі КПТ діє навчально-виробничий центр для школярів. 57 юних кам’янчан уже мають свідоцтва про професійну підготовку за спеціальностями «кухар», «кондитер», «слюсар з ремонту автомобілів». Тепер до списку додалася професія «касир».

Відповідно до взятого керівництвом країни курсу на навчання молоді широкому спектру робітничих спеціальностей планується здійснювати в наступному році підготовку майстрів для житлово-комунального господарства.

Старшокласникам (паралельно з навчанням у школі) пропонують освоїти особливості й тонкощі перукарської справи.

Щоб учні напередодні вступної кампанії мали повне уявлення про увесь спектр професій КПТ, для них провели майстер-класи. Майбутні технологи галузі громадського харчування показали, як працювати з солоним тістом. Гості не тільки послухали, як підготувати сировину для виробів, вони уважно спостерігали за виготовленням яскравого декору і самі виліплювали квіти та різні фігурки.

Третьокурсник Кирило Ротар уже багато що знає та вміє. У його арсеналі практичні навики щодо приготування всіляких страв і теоретична база, якої досить, щоб організувати виробничий процес на підприємствах харчової промисловості. Напередодні Дня відкритих дверей він став переможцем інституційного етапу республіканського конкурсу професійної майстерності в номінації «Кращий кухар».

«Потрібно було не тільки приготувати смачний салат, а ще й естетично його оформити та оригінально подати, – розповів переможець. – Для прикраси страв ми використовуємо різні продукти. Сьогодні показуємо школярам ази тістопластики».

У нещодавно обладнаній майстерні для підготовки електрозварників демонстрували, як працювати з металом у побуті й на виробництві. Автомеханіки були гідами на виставці техніки, яку має у своєму розпорядженні КПТ, і показували, як ремонтувати різні двигуни, системи й агрегати. «Рідко хто тепер купує новий автомобіль, і щоб техніка, якою вже певний час користувалися, довше залишалася на ходу, потрібне ретельне обслуговування. Нерідко вона і ремонту потребує. Отже, наша професія досить актуальна й популярна», – розповів майбутній випускник КПТ Олег Маковей.

«Звичайно, ми всі в курсі, що в районі є політехнічний технікум, але тільки тепер дізналися, хто такий землевпорядник і чим займатимуться майстри з ремонту й обслуговування інженерних систем житлово-комунального господарства. Нам дозволили попрацювати зі спеціальними приладами та інструментами. Ми поспілкувалися зі студентами, які освоюють робітничі професії. Багатьом із нас ця зустріч допомогла зрозуміти, яка справа подобається, – поділилася враженнями групи старшокласників з Подойми Ганна Руснак. – Особливе зацікавлення викликав навчально-виробничий центр. Тут можна паралельно з заняттями в школі набути навичок із декількох спеціальностей».

Яскравим завершенням заходу став виступ агітбригади КПТ, члени якої на сцені довели, що студентське життя яскраве, змістовне і багатогранне, воно охоплює заняття різними видами творчості та спорту.


Тетяна ГРИЦЮК.

Фото автора (Кирило Ротар).