Здоров’я студентів як соціальна цінність держави

Часом трапляється так, що в гонитві за досягненням кар’єрних чи освітніх цілей люди витрачають свій найголовніший і найцінніший ресурс –здоров’я. Під час навчання у вищих навчальних закладах студентів підстерігає ціла низка негативних факторів, які згодом неодмінно позначаться на якості життя.


У наші дні ця проблема привертає до себе все більше уваги. Чи не першими почали виявляти та шукати шляхи вирішення труднощів у цій царині спеціалісти медичного факультету ПДУ ім. Т. Г. Шевченка.

Куратором зі збору статистичного аналізу про здоров’я вихованців виступила завідувач кафедри «Терапія № 1», викладач дисципліни «Пропедевтика внутрішніх хвороб» Ніна Ковердяга, а допомагала їй у цьому асистент кафедри Оксана Філоненко.

Керівники подали ідею про проведення спеціального опитування студентам 3-го курсу напряму «Лікувальна справа». Вони активно підтримали цю пропозицію та анкетували понад 100 осіб.
Підрахунком та аналізом зібраних даних займалися Дмитро Лапенков та Анна Мунтян. Вони поцікавилися у своїх однокурсників, як часто їм доводиться відвідувати лікаря за станом здоров’я. На подив, більш ніж половина з них відповіла, що потрапляє в кабінет фахівця рідше як двічі на рік.

Абсолютно здоровими себе вважають 25 осіб, швидше здоровими – 43, скоріше хворими – 17, не замислювалися про це – 15. Найчастішими причинами стресу на медичному факультеті називають недостатність сну і відпочинку, не здані роботи, велику кількість відпрацювань, відсутність інтересу до дисципліни та конфлікт ролей.

Усю цю інформацію дослідники представили на підсумковій конференції під назвою «Життя і здоров’я студентів ПДУ в цифрах і діаграмах». Своїми виступами захід доповнили Світлана Карапунарли та Марія Гогян. Вони висвітлили питання здорового способу життя молоді та назвали 15 вагомих причин для заняття спортом на постійній основі.

«Проблема здорового способу життя студентів університету стоїть досить гостро. У молодіжному, зокрема студентському, середовищі відчувається брак знань на цю тему. Багато молодих людей відчувають потребу у відповідній інформації», – зазначила куратор Ніна Валеріївна.

Статистичний аналіз із математичною обробкою даних на основі анкетування студентів закладу з метою визначення показників їхнього здоров’я буде продовжений і наступного року. У плани обов’язково включать співпрацю з іншими факультетами та студентською поліклінікою, а головне – вживатимуть заходів для мінімізації негативних факторів. Тема, як з’ясувалося, на сьогодні надзвичайно актуальна, й, дійсно, вимагає постійного моніторингу, аналізу, тому що йдеться про збереження здоров’я інтелектуального потенціалу Придністров’я.


Марина СОВА.

Автор фото: Ніна Ковердяга.