Призери профорієнтаційної олімпіади

Близько 60 років тому з ініціативи радянського академіка Михайла Лаврентьєва в історію увійшли вишівські олімпіади. Змагання інтелектуалів мали настільки великий відгук у молодих людей, що й досі збирають сотні юнаків і дівчат, які планують здобути вищу освіту.


«Дітей необхідно навчати тому, що стане їм у пригоді, коли вони виростуть», – сказав одного разу давньогрецький філософ Арістіпп. Такий мудрий принцип ставлення до освіти можна угледіти й у тих масштабних і висококваліфікованих заходах, які щороку влаштовує ПДУ імені
Т. Г. Шевченка.

Держуніверситет з 2018 року проводить профорієнтаційні олімпіади для школярів старших класів, щоб дати можливість учням загальноосвітніх установ показати свої знання і відразу ж знайти їм практичне застосування.

Нинішнього року на перший тур змагань записалося понад 900 осіб. Після проходження спеціалізованих дистанційних тестів до другого туру потрапило близько 250 учасників. Для них на базі університету підготували цікаві завдання.

Наприклад, за напрямом «Хімія» учні проводили та оцінювали низку реакцій у хімічній лабораторії, а потім розв’язували задачі. Звичайно, все це було під суворим контролем профільних викладачів вищого навчального закладу. Інші ж писали есе, твори, готували креслення і малюнки.

У переліку предметів, з яких відбувалися випробування, виявилися такі напрямки, як «Розвиток конструкцій автомобілів», «Ботаніка та екологія», «Зоологія та загальна біологія», «Реклама і зв’язки з громадськістю», «Анатомія й фізіологія людини», «Креслення», «Малюнок», «Журналістика», «Інформатика» тощо.

Призові місця в результаті вибороли 52 учасники. На урочистій церемонії призерам профорієнтаційної олімпіади вручили дипломи та залучили до участі в психологічному тренінгу під назвою «Що потрібно, щоб обрати професію?».

Начальник відділу психологічного супроводу та профорієнтаційної діяльності Юлія Бондаренко поговорила з молоддю про найбільш популярні професії 2023 року і продемонструвала методику тайм-менеджменту «Матриця Ейзенхауера». Це метод, що допомагає навчитися правильно розставляти пріоритети в житті: робити важливе і не гаяти часу на другорядне.

«Олімпіада – цікавий вид змагання. Ми реалізуємо її з точки зору підготовки наших майбутніх абітурієнтів, які буквально вже через півроку подаватимуть документи до приймальної комісії», – зазначив проректор з інформатизації та інноваційних технологій в освіті Олексій Долгов.

Процес осягнення глибин науки складний і трудомісткий. Побажаємо ж нашим переможцям не зупинятися на досягнутому й обов’язково вступити до Придністровського державного університету ім. Т. Г. Шевченка.


Поліна РЕШЕТНИКОВА.

Фото автора.