Універсальність і пізнаваність марок ПМР

Які твори мистецтва мають найбільші тиражі та безперервно курсують земною кулею? Як з’ясувалося, це далеко не копії відомої «Мона Лізи» Леонардо да Вінчі чи «Зоряної ночі» Ван Гога, а поштові марки, зокрема й придністровські.


З середини XIX століття люди придумують і випускають унікальні знаки поштової оплати. Колекція марок ПМР за своєю оригінальністю нічим не поступається добіркам інших країн. До того ж вони виходять у світ тільки разом із конвертами. На них зображені яскраві образи, символи, знакові події, архітектурні споруди чи портрети історичних особистостей.

Щоб створювати такі друковані знаки, необхідно знати особливості діяльності ДУП «Видавництво «Марка Придністров’я», розумітися на тонкощах виробництва, володіти всіма необхідними секретами, щоб поштовий знак мав популярність як у громадян, так і у філателістів усього світу.

Новий 2023 рік розпочався низкою презентацій у цій царині. На одному з недавніх спецпогашень були представлені «Логотип Року АПК» і «Рік Чорного кролика». Випуск першої серії можна вважати одним із головних, адже розвиток агропромислового комплексу, сільських територій та сільського туризму – у пріоритеті розвитку ПМР.

За словами в. о. заступника міністра з природних ресурсів Міністерства сільського господарства і природних ресурсів Ігоря Паламарчука, у представленому графічному знаку до Року АПК є все найголовніше: універсальність і прозора пізнаваність, незалежно від масштабів зображення.

На марках представлений логотип у трьох різних кольорах: коричневому, фіолетовому, зеленому. На конверті першого дня це зображення можна побачити й у кольоровому варіанті, де особливо вдало і лаконічно переданий образ родючих земель нашої республіки.

Наклад цієї серії складає 680 000 примірників. Цифра перевищує кількість населення нашої республіки й тим самим забезпечує необхідну масовість випуску. Отже, конверт із таким поштовим знаком точно дійде до кожного придністровця.

Однак для філателістів ПМР тема сільського господарства на цьому не вичерпується, оскільки влітку планується випуск мінімум двох марок про сільський туризм. Які ж міста і пам’ятні місця будуть обрані для ілюстрації такої цікавої теми? Детальніше про це нам стане відомо дещо пізніше.

За словами директора «Марки Придністров’я» Всеволода Лаврентьєва, друга марка – «Рік Чорного кролика» – належить до традиційних випусків про Китайський календар. Знавці образотворчого мистецтва точно оцінять те, як дизайнер стилізував знамениті хвилі японського художника Кацусіка Хокусая і розташував на їх тлі чорного кролика у стилі радянського соцреалізму.

Нинішнього року видавництво планує скористатися ще й Слов’янським календарем. Наприклад, до весняного рівнодення розробляється знак поштової оплати з символом вогнегривого коня.
Створення ілюстрацій до поштових мініатюр – це своєрідне випробування, іспит на професіоналізм і креативність, який ДУП «Видавництво «Марка Придністров’я» успішно витримує з року в рік.

Цікаво знати, що «Пошта Придністров’я» використовує понад один мільйон марок на рік. Поміж них точно знайдуться ті, що припадуть кожному до душі. Заради залучення до цього дивовижного світу філателії, рекомендуємо вам найближчим часом написати невеликий лист і відправити своєму близькому другові чи колезі, а разом з тим згадати або навіть навчитися заново, як це – писати листи від руки та з нетерпінням чекати на них відповідь.


Марина СОВА.

Фото автора.