Великі турботи маленького колективу

Лютневі сонячні дні дедалі виразніше нагадують про прийдешню весну й весняну посівну кампанію. Складають плани на майбутній сезон рільники, садівники й городники, багато турбот цими днями у працівників сільгосппідприємств і фермерських господарств.

Ми побували у ТОВ «Фікс». На польовому стані господарства зустрілися з головним агрономом Віталієм Віталійовичем Грекулом, який оглядав у теплиці розсаду ранньої капусти. Сільськогосподарська фірма обробляє 380 гектарів ріллі, на якій, крім зернових, вирощують овочі. Так, цього року під цибулю відведено 20 га. До речі, посіяна восени на 10 га, вона вже зеленіє щосили. Під картоплю виділять 40 га, по 10 га на – перець і томати,15 га – засіють морквою і 5 – кабачками. Усі овочі спочатку висівають у теплиці, а потім висаджують у відкритий ґрунт. Рання капуста, яку ми бачили в теплиці, імовірно, в залежності від погоди, у середині березня буде пересаджена у відкритий ґрунт. Починаючи з травня фірма планує реалізовувати свіжу продукцію на ринках Придністров’я. Для того, щоб довше зберегти продукцію у свіжому вигляді, на підприємстві минулого року побудували й запустили холодильник на три тисячі тонн. Велика робота була виконана за короткий термін.

Вкотре вразив фахівців своєю діловою хваткою директор підприємства Віталій Михайлович Грекул. У день нашого приїзду в приміщеннях холодильника кипіла робота. Хтось перебирав продукцію, інші завантажували її в мікроавтобус підприємства для відряджання вітамінної продукції в закриті установи Тирасполя. Вправно керував навантажувачем Юрій Буренко. Він працює на підприємстві з його заснування. Досвідчений механізатор акуратно перевозив піддони з продукцією і ставив на терези. Він скрізь: і на посівній, і на збиранні, й на обробці культур. Будь-яка робота у нього ладнається. Так працюють й інші члени колективу. В їхньому робочому графіку повноцінний відпочинок буває рідко, хіба що під час відпустки. Один процес в аграріїв змінює інший, тож розслабитися особливо не виходить. Кожен гектар навесні потребує пильної уваги. Посів, підживлення, посадка, догляд та збирання – технологічний конвеєр запущено з новою силою.

Анатолій   ГАЇНА.